Pašaprūpe māmiņai pēc ķeizargrieziena operācijas: kas jāņem vērā

Lai gan mūsdienās ar ķeizargrieziena operāciju saistītie riski ir zemāki, tomēr tā ir nopietna ķirurģiska iejaukšanās, pēc kuras ir jāievēro saudzējošs režīms. Par to, kas ir svarīgākais pēcdzemdību periodā pēc operācijas, runā ginekoloģe-dzemdību speciāliste Vija Veisa.  Plašāk par ķeizargrieziena operācijas norisi, sagatavošanos un pēcaprūpi iespējams uzzināt “Skolas Mammām un Tētiem” vebinārā ar dr. Viju Veisu 18. jūnijā. 

Pēc ķeizargrieziena operācijas jaunajai māmiņai jāievēro saudzējošs režīms.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc ķeizargrieziena operācijas jaunajai māmiņai jāievēro saudzējošs režīms.

“Pēc ķeizargrieziena operācijas māmiņa tiek novērota īpašā istabā, kur tiek pārraudzīts viņas vispārējais veselības stāvoklis. Ja arī mazulis jūtas labi, pēcoperācijas novērošanas istabā viņš atradīsies pie jaunās mammas, tādejādi saņemot agrīnu ādas kontaktu; māmiņa var arī uzsākt zīdīšanu,” norāda Dr. Veisa.

Svarīgākais, kas jāievēro:

  • Tiklīdz māmiņas ķermeņa lejasdaļā, kas operācijas laikā ir nejūtīga, atjaunojas sajūtas un kustīgums, ieteicams sākt grozīties, celties pussēdus,
  • Jau pēc 4 stundām – ja pašsajūta ļauj – mamma var celties un sākt staigāt,
  • Turpmākos pāris mēnešus pēc ķeizargrieziena operācijas ir jāievēro saudzējošs režīms, un neko smagāku par savu mazulīti nav vēlams celt, 
  • Jaunajai māmiņai ir jāparūpējas arī par operācijas rētu – iepriekš konsultējoties ar dzemdību iestādes ārstu, ir iespējams izmantot dažādas metodes, kas palīdz pret iespējamajiem saaugumiem un ļauj rētai dzīstot saglabāt elastību.

Nākamais vebinārs par ķeizargrieziena operācijas tēmu notiks 18. jūnijā plkst. 18.00. Attālinātajā nodarbībā ginekoloģe-dzemdību speciāliste Vija Veisa jaunos vecākus iepazīstina ar ķeizargrieziena operācijas norisi un sniedz ieskatu, kā tai sagatavoties. Ārste izskaidro, kas notiek pēc operācijas ar jauno māmiņu un zīdaini – kā jaundzimušais nokļūst pie māmiņas, kā iespējams uzsākt zīdīšanu u.tml. Dr. Veisa sniedz arī dažādas rekomendācijas, kā māmiņai parūpēties par sevi pēc ķeizargrieziena operācijas.

Reklāma
Reklāma

Visbeidzot, lai gan valstī pastāvošās ārkārtas situācijas dēļ vairums stacionāru nepieļauj tēva vai citas atbalsta personas dalību dzemdībās vai ķeizargrieziena operācijā, dr. Veisa izstāsta, kā tomēr ir iespējams atbalstīt jaunās māmiņas.

Lekciju vada: ginekoloģe-dzemdību speciāliste Vija Veisa
Lekcijas ilgums: 1-1,5h
Samaksa: 11 eiro

Pieteikšanās uz vebināru šeit.