Dānija izdos Kristīni Misāni Latvijai

Dānijas tiesa ceturtdien apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR). Turklāt Dānijas ģenerālprokurors arī atzinis, ka Misāne jāizdod Latvijai, vēsta aģentūra "Ritzau".

 

Kadrs no video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no video

Lēmumu par atteikšanos izdod Misāni DĀR ģenerālprokurors Jāns Rekendorfs pieņēmis, jo Latvijas Ģenerālprokuratūra pēc jaunu pierādījumu saņemšanas izdeva Eiropas apcietinājuma orderi pret Misāni un nosūtīja Dānijas kompetentajai iestādei aicinājumu viņu izdot Latvijai. 

Sagaidāms, ka Misāne tiks izdota Latvijai, kur viņa atzīta par aizdomās turēto par izvairīšanos no tiesas vai bāriņtiesas nolēmuma, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un par dokumenta viltošanu.

Ceturtdienas tiesas sēdē Kopenhāgenas pilsētas tiesā Misāne izskatījusi nogurusi, taču atvieglota, vēsta "Ritzau".

Jau ziņots, ka Misāne kopš 2018.gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Dānijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma neatbrīvot Misāni no apcietinājuma, kas it kā liecināja, ka viņu varētu izdot DĀR. Pēc Misānes pārstāvju sniegtās informācijas, piektdien tiesā tika vērtēts, vai sieviete būtu atbrīvojama, jo viņa varētu būt jau izcietusi sev piemērojamo sodu, vai arī viņa būtu izdodama tiesāšanai Dienvidāfrikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par pašas bērna nolaupīšanu un citām apsūdzībām. Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma paturēt Misāni apcietinājumā. Pēc Latvijas pilsones pārstāvju iepriekš paustā, tas faktiski nozīmētu, ka viņu 20.februārī izdotu DĀR.

Reklāma
Reklāma

Latvijas valdība Misānes lietā ir vērsusies ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), norādot, ka Dānija nav novērtējusi cilvēktiesību ievērošanas apstākļus DĀR cietumos un citus aspektus. Saistībā ar šo sūdzību Latvija lūdza ECT šajā lietā piemērot pagaidu noregulējumu, nosakot Misānes izdošanas liegumu. ECT trešdien nolēmusi atteikt noteikt šādu liegumu.

 

No portāla Jauns.lv