Mammamuntetiem.lv lielveikalus aicina atgādināt vecākiem par bīstamību, kas rodas, ja bērns ir ilgstoši atstāts automašīnā

Vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” aicina Latvijas lielveikalus būt sociāli atbildīgiem un pārraidītajos informatīvajos ziņojumos iekļaut arī atgādinājumu un informāciju par bīstamību, kas rodas, ja mazus bērnus karstā laikā atstāj vienus automašīnā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Ikvienā lielveikalā ir savs iekšējais radio, kurā aicinām pārraidīt atgādinājumu neatstāt mazus bērnus vienus automašīnā, jo īpaši karstā laikā – tas ir bīstami bērna veselībai un pat dzīvībai,” uzsver vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Dažkārt maldīgi šķiet, ka “es ātri ieskriešu un tūdaļ būšu atpakaļ”, taču priekšā var būt rinda, turklāt, ja apmeklējat lielveikalu, nokļūšana līdz vajadzīgajam galapunktam vien prasa visai ilgu laiku, jo ēka ir liela. Tāpat automašīnā ilgstoši nedrīkst atstāt mājdzīvnieku.”


Mammamuntetiem.lv saka paldies tiem veikaliem, kas šādus paziņojumus ir raidījuši jau iepriekšējās vasarās, un vecākiem atgādina, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta 6. daļa nosaka: vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez kāda pieaugušā uzraudzības (ne mājās, ne ārpus tās). Brāļi un māsas mazākos drīkst pieskatīt, ja paši ir sasnieguši vismaz 13 gadu vecumu.


Arī apkārtējos aicinām būt modriem, nepalikt vienaldzīgiem un palīdzēt, ja bērns ir atstāts veselību apdraudošā situācijā. “Ja līdzcilvēki redz, ka pirmsskolas vecuma bērns ir atstāts viens bez pieaugušā uzraudzības, mūsu pienākums ir ziņot par to policijai,” norāda Inga Akmentiņa- Smildziņa.
 

Lasi arī:  Sociālo tīklu skandāls ar mašīnā sakarsušiem bērniem pie "Spices": gadījumu vērtēs gan policija, gan mediķi


Aicinājums izplatīts, atsaucoties uz nedēļas nogalē sociālajos tīklos uzvirmojušo diskusiju, kur kāda
sieviete dalījās pieredzē par mašīnā raudošu bērnu pie TC “Spice”: “Parkojoties brīvajā vietā, paralēli no sevis, pamanīju mašīnā raudošu aptuveni 4 gadus vecu bērnu. Aši izlecu no mašīnas un devos klāt, uzdevu pāris jautājumu, paralēli raustot visas mašīnas durvis, un pamanīju, ka mašīnā ir vēl viens bērns, guļošs, aptuveni gadu vecs. Puika, visticamāk, pamodies no miega, sakarsis, nosvīdis, sapratis, ka mašīnā ir viens pats ar brāli, sāka uztraukties un raudāt.”

Sieviete saorganizējusi, lai vecākus pie bērniem palīdz izsaukt caur lielveikala informācijas centru, tomēr vecāki ieradušies tikai 40 minūtes vēlāk. Notikuma aculieciniece izsaukusi arī policiju, novērtējot situāciju, arī NMPD. Šobrīd zināms, ka Valsts policija pārbaudīs un vērtēs vecāku rīcību,
bez uzraudzības sakarsušā automašīnā atstājot divus bērnus.

 

Materiāls "Mammamuntetiem.lv lielveikalus aicina atgādināt vecākiem par bīstamību, kas rodas, ja bērns ir ilgstoši atstāts automašīnā" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par tā saturu atbild "Fonds Mammām un tētiem".

Reklāma
Reklāma