"Facebook" dibinātājs Cukerbergs dosies bērna kopšanas atvaļinājumā un citus tēvus aicina rīkoties tāpat

„Facebook” dibinātājs Marks Cukerbergs un viņa sieva Priscilla Čana paziņojuši priecīgu vēsti – pasaulē nācis viņu otrais bērns. Nu Marks ir divu meitu tētis.

 

Tētis Marks ar meitu Maksu. (Foto: Facebook)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tētis Marks ar meitu Maksu. (Foto: Facebook)

Laimīgā jaunā ģimene pirmdien saviem faniem un sociālo tīklu sekotājiem atklājuši arī jaundzimušās meitiņas vārdu – Auguste. Detalizētāku informāciju, kā arī to, kurā datumā bērns nācis pasaulē, pāris nesniedz.

Īsi pirms meitas piedzimšanas Cukerbergs kādā no intervijām atzina, ka pēc bērna nākšanas pasaulē dosies divus mēnešus ilgā bērna kopšanas atvaļinājumā. Starp citu, Marks visiem „Facebook” tīkla darbiniekiem, kas pasaulē sagaidījuši mazuli, nodrošina četrus mēnešus ilgu bērnu kopšanas atvaļinājumu. Kā māmiņām, tā tētiem.

Pats Cukerbergs gan izlēmis ņemt tikai divus bērna kopšanas atvaļinājuma mēnešus. Vienu tagad, kad meita tikko kā nākusi pasaulē, bet otru decembrī.

Cukerberga un Čanas pirmā meita pasaulē nāca 2015. gadā. Vecāki viņu nosauca par Maksimu un ģimenē mīļi dēvē par Maksu.

Interesanti, ka abi bērnu vārdi tomēr ir vairāk raksturīgi zēniem, ne meitenēm. Tā kā mazā Auguste tikai pavisam nesen ieradusies pasaulē, tētis Marks vēl nav komentējis šādu vārda izvēli. Zināms vien fakts, ka meitenei dots vārds, kas saskan ar mēnesi, kurā viņa piedzimusi.

Vārds Auguste cēlies no personvārda Augustus, kam ir latīņu izcelsme. Šis vārds simbolizē cieņu un godbijību.

Vārdu Auguste/Augusts jaunie vecāki ASV biežāk liek zēniem, ne meitenēm. 2016. gadā Amerikā reģistrētas 222 meitenītes Augustes, un 2076 zēni, kam dots vārds Augusts. Amerikāņu sociologi norāda, ka vārds Augusts/Auguste savu popularitātes sasniedzis virsotni tieši aizvadītajā gadā.

Marks visiem „Facebook” tīkla darbiniekiem, kas pasaulē sagaidījuši mazuli, nodrošina četrus mēnešus ilgu bērnu kopšanas atvaļinājumu. Kā māmiņām, tā tētiem.


Arī Cukerberga un Čanas pirmās meitas vārds – Maksima – cēlies no latīņu valodas personvārda Maximus un vairāk raksturīgs zēniem. Pēc pirmās meitas piedzimšanas Cukerbergs skaidroja, ka šo vārdu izvēlējies, lai godinātu savu senču piemiņu. Tas dots par godu vecvectēvam pa tēva līniju.

Lai gan „Facebook” dibinātāja pārstāvis atklāja tikai to, ka vārda saknes meklējamas Cukerberga ģimenē, pētnieki izzinājuši sīkāk par šī vārda izcelsmi. Viens no Marka Cukerberga vecvectēviem bijis vārdā Makss Cukerbergs. Viņš kā austriešu imigrantu atvase pasaulē nācis 1899. gadā Ņujorkā. Otrs Marka vecvectēvs bijis vārdā Markuss „Makss” Holanders un pasaulē nācis 1874. gadā Ungārijā, bet vēl pirms 1920. gadā emigrējis uz Amerikas Savienotajām Valstīm.
 

Reklāma
Reklāma

Nelielai atkāpei no tēmas. Lūk, kāds raksturojums piedēvēts Augustēm latviešu personvārdu kalendārā:

„Vīrišķās enerģijas vārds ar vīrišķīgu iekšējo struktūru, spēcīgu dzīves enerģiju un saikni ar Kosmosu. Auguste ir aktīva, izturīga, vīrišķīga un mērķtiecīga. Viņa ir jūtīga, apveltīta ar ļoti spēcīgu intuīciju un prot just līdzi citiem.”

Citviet viņa raksturota šādi: „Divkosīga, valdonīga, kašķīga. Vēlas visu pakļaut sev. Izlasiet Jaunsudrabiņa romānu "Neskaties saulē" - un viss būs skaidrs! Taču Augustei var piedot, jo viņas enerģija un izdoma bieži nāk tuvākajiem par labu.”

Vārds Maksis un Maksims pie mums raksturots kā: „Sievišķās enerģijas vārds. Maksis grib būt citāds nekā citi, viņš ir interesants, emocionāli trausls un īpaši jūtīgs sava ceļa gājējs, cilvēks ar analītisku domāšanu un arī labs praktiķis. Viņš ir aktīvs, rosīgs, darbīgs, nepacietīgs un spītīgs, taču prot labi komunicēt.”

Kā arī:

„Maksis-Maksims. Ļoti strādīgs cilvēks. Liels sieviešu mīlis. Koķetētājs Visbiežāk Makši spēj savaldzināt jaunākas meitenes. Uzticīgs, draudzīgs. Viennozīmīgi Maksis ir pats labākais.”

 

Avots: www.kasjauns.lv