Vai nelaime Babītē varēja nenotikt? Eksperti skaidro, ka suņa agresija ir cilvēka atbildība. VIDEO

Suns gadiem var būt uzticams mīlulis, taču saimnieks nekad nevar būt simtprocentīgi drošs, ka kāda situācija neizprovocēs dzīvniekā dziļākos un agresīvākos instinktus. Īpaši tas jāatceras, ja sunim blakus ir bērns, kuru dzīvnieks bieži neuztver kā pilnvērtīgu “bara locekli”. Šādi secinājumi izgaismojas sarunās ar kinologiem – pēc tam kad sabiedrību pāršalca traģiskā vēsts par šajā nedēļas nogalē suņu saplosīto meitenīti.

Suņi ar saimnieka piekrišanu tika nogādāti patversmē.

FOTO: Shutterstock.com

Suņi ar saimnieka piekrišanu tika nogādāti patversmē.

 

Bordo dogi jeb franču mastifi ir masīvi dzīvnieki. Pieaudzis suns sver ap 70 kg. Četri tieši šīs sugas suņi aizvadītajā nedēļas nogalē nāvējoši sakoda 5 gadus vecu meitenīti, suņi nebija sveši, tie piederēja meitenes ģimenei.

Olaines iecirkņa kārtības policijas priekšnieka vietniece Aija Briede stāsta: "Suņi ar saimnieka piekrišanu tika nogādāti patversmē. Mēs procesa ietvaros lūgsim PVD izvērtēt suņu bīstamību, pēc kā tiks lemts jautājums par suņu tālāko likteni."

Internetā pieejami ļoti dažādi apraksti par šīs sugas suņu raksturu. Vienos ir teikts, ka Bordo dogi ir izteikti mednieki, tādēļ tos atstāt vienus ar bērniem noteikti nevajadzētu. Citur rakstīts, ka tie ir ārkārtīgi nosvērti suņi un īsti bērnu draugi.

Kinoloģe Anita Mežapuķe, kura agrāk 15 gadus audzējusi tieši Bordo dogus sliecas par labu otrajam - miermīlīgajam vērtējumam. Tajā pat laikā saimniekam savam sunim neatkarīgi no sugas ir jāiemāca pati galvenā komanda - aizliegums. Ja cilvēks to nav izdarījis, tā ir viņa atbildība, ja suns kādam nodara pāri - uzskata kinoloģe.

Bērnu slimnīcas ārsti sakostus pacientus redz vairākas reizes nedēļā, dažkārt pat par 4-5 vienā dežūrā, stāsta ķirurgs Jānis Upenieks.

"Suns vispār 99 procentos nav vainīgs, ir vainīgs cilvēks. Ja viņš ir tāds, tādu viņu ir izveidojis cilvēks. Ja tu nevari pa gabalu nobļauties "nē" un suns pārstāj darīt to, ko viņš dara - tā ir audzināšana, ko nevar iemācīt nevienā grupiņā," stāsta kinoloģe Anita.

Tāpat jārēķinās, ka mazi bērni savu mīluli var izdomāt pamocīt vairāk nekā spēj izturēt dzīvnieka pacietība. Bērnu slimnīcas ārsti sakostus pacientus redz vairākas reizes nedēļā, dažkārt pat par 4-5 vienā dežūrā, stāsta ķirurgs Jānis Upenieks.

 


LASI ARĪ: Suņa uzbrukums bērnam. Kā rīkoties?

Pieredze: manam bērnam metās virsū radu draudzīgais suns...

Suns sakož bērnu – vai saimnieka vaina?


Reklāma
Reklāma

 

Aptuveni puse mazo pacientu tiek cauri ar brūces apkopšanu un poti pret trakumsērgu, bet daudzi gadījumi pierāda, ka vecāki neapzinās, cik daudz spēka patiesībā ir ģimenes mīlulim.

Jānis Upenieks: "Principā ir gadījies, ka ir plašas brūces galvā. Ir gadījies, ka ir pat galvaskausa lūzumi, ja suns sakož mazu bērnu ar zobiem. Tāpat kā suns sagrauž citu kaulu, viņam pietiek spēka sabojāt arī rokas vai kājas kaulu."

Tāpēc gan ārsti, gan kinologi aicina bērnus dzīvnieku tuvumā rūpīgi uzraudzīt. Ja reiz nolemts suni ģimenē pieņemt, tad arī jāuzņemas atbildība un jāatrod laiks nopietnai dresūrai.


Traģēdija Babītē
Valsts policija informē, ka piecus gadus vecās meitenes un trīs gadus veca zēna vecāki savus bērnus atstāja pieskatīšanai viņu vecmammai un devās prom. Savukārt pēc tam vecmamma devās uz darbu, atstājot bērnus vecvecmammas uzraudzībā.

Kamēr sieviete tīrījusi pagalmā sniegu, bērni turpat netālu pikojās un spēlējās ar četriem ģimenes bordo dogiem. Pēkšņi suņi kļuvuši agresīvi, uzbruka meitenei un sāka viņai kost.

Vecvecmamma centusies suņus nomierināt un aizsargāt meiteni, vienlaikus zvanot savai meitai, kura ir suņu saimniece. Sievietei neizdevās paglābt meiteni no lielajiem suņiem, un, kad ieradās meitenes vecmamma, bērns jau bija gājis bojā.

Mediķus izsaukusi meitenes vecmāmiņa, taču ārsti vairs neko nav varējuši līdzēt. Policijā par notikušo šobrīd sākts kriminālprocess.

 

Video: LTV

Avots: www.kasjauns.lv