Veselīga ēšana nav tikai bagātnieku priekšrocība

Izrādās, ēst veselīgi un lēti nav neiespējamā misija. Tomēr, lai ikdienā negrēkotu ar nepilnvērtīgu maltīti vai našķiem, dienas solis un iepirkumu grozs ir jāplāno īpaši rūpīgi – tā pēc pirmajām četrām Rimi veselīgas ēšanas izaicinājuma dienām secina Armanda Simsona, Jevgenijas Šafranekas un Ingas Akmentiņas-Smildziņas ģimenes, kas visas nedēļas garumā cenšas ēst veselīgi, iekļaujoties 100 eiro budžetā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ceturtās eksperimenta dienas izskaņā Šafraneki ģimenes maltītēm iztērējuši 82 eiro, bet Smildziņi sev atvēlētos 100 eiro iztērējuši, iepērkoties vairākām maltītēm uz priekšu. Grūtāk klājies Simsoniem – budžeta pārtēriņš –34 eiro.

 

Dārzeņu zupa

"Man ir aizdomas, ka ar tādām pareizām vakariņām mans vīrs drīz aizies pie kādas apaļīgas tantes, kurai uz augšstilbiem mirdz tauki, bet cepeškrāsnī pīrādziņi ar gaļu!", pēc ceturtās izaicinājuma dienas smejas portāla Brunch.lv galvenā redaktore Jevgenija Šafraneka. "Bet, lūk, par ko projektam esmu pateicīga – esmu uzsākusi brokastīs ēst putras, normāli pusdienot un saprāta robežās ēdienkartē ieviesu svaigus dārzeņus un zivis”.

 

"Bet, lūk, par ko projektam esmu pateicīga – esmu uzsākusi brokastīs ēst putras, normāli pusdienot un saprāta robežās ēdienkartē ieviesu svaigus dārzeņus un zivis”

 

Armanda Simsona pusdienas

Populārā TV raidījuma vadītāja un hokeja kluba Rīgas Dinamo tehniskā direktora Armanda Simsona ģimene jau pirmajā dienā notiesāja greznas vakariņas - dažādu lapu un dārzeņu salātus, ceptu lasi, mencu un baltvīnu, kas izmaksāja 35 eiro: "Kad projekts pusē, tad arī budžets tāpat, bet, ja skaita līdzi, tad var! Nu jau vairs tik ļoti nepiedomāju pie tā, ko ēdu, jo škiedrvielas un olbaltumvielas paši servējas šķīvī. Viena no manām apņemšanām bija neēst tik iecienītos šokolādes sieriņus – vēl turos!” pēc trešās dienas stāsta Armands.

 

Viena no manām apņemšanām bija neēst tik iecienītos šokolādes sieriņus – vēl turos!” pēc trešās dienas stāsta Armands.

Reklāma
Reklāma

 

Smildziņu brokastis

Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa, ceturtās izaicinājuma dienas vakarā atgriezusies no Rimi, ziņo: "Līdz ar šo pirkumu mūsu ģimenei atvēlētie 100 eiro ir beigušies! Tas gan nenozīmē, ka mirsim badu. Katru pirkumu plānojam tā, lai var pagatavot maltītes vairākām dienām. Tiesa, brīvdienās varbūt jābrauc kur ciemos," joko Inga. "Lai pieņemtu Rimi izaicinājumu un ieviestu fundamentālas izmaiņas ģimenes ēdienkartē, vajadzēja paņemt atvaļinājumu. Ir tik grūti izsekot līdzi, kad, vai un ko lielie bērni ēd! Jo īpaši, ja vienam bērnam skolā ir otrā maiņa. Bet nu vismaz zinu, kas jāuzrauga - ne tikai produktu kvalitāte, bet arī, lai ēdienreizēm būtu noteikts skaits un nenotiktu ēšana visas dienas garumā!" pārdomās dalās Inga.

 

Lai pieņemtu Rimi izaicinājumu un ieviestu fundamentālas izmaiņas ģimenes ēdienkartē, vajadzēja paņemt atvaļinājumu.

 

Ģimeņu iespaidiem un būtiskākajiem secinājumiem ikviens var sekot līdzi viņu sociālo tīklu profilos, izmantojot tēmturi #KaedLatvija. Tāpat par eksperimenta gaitu un rezultātiem var uzzināt Mans Rimi sociālajos tīklos.

 

Jau otro gadu pēc kārtas Rimi kopā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS ir veicis iedzīvotāju ēšanas un veselīga uztura paradumu pētījumu Kā ēd Latvijā?. Pētījums uzrādījis virkni uztura problēmu - nepietiekamas zināšanas par veselīgu uzturu, vēlas maltītes un našķēšanās starp ēdienreizēm un citus ne tik veselīgus ēšanas ieradumus. Lai veicinātu izpratni par sabalansētām maltītēm un parādītu, ka ēst veselīgi nebūt nav sarežģīti, Rimi izaicinājis trīs sabiedrībā zināmas ģimenes nedēļas laikā manīt savus ēšanas paradumus.