Vāc vecāku parakstus par mājas darbu atcelšanu nedēļas nogalēs

Pirms nedēļas kāda skolēna mamma Tatjana Litovska portālā "Mana balss" iniciēja parakstu vākšanas kampaņu "PAR MĀJAS DARBU ATCELŠANU SKOLNIEKIEM UZ PIRMDIENAS DIENU!"

Ņemot vērā bērnu pārmērīgo slodzi nedēļas garumā, būtu tikai pašsaprotami, ka kā atslodzes brīdi bērni varētu izmantot pienākošās brīvdienas.

FOTO: Shutterstock.com

Ņemot vērā bērnu pārmērīgo slodzi nedēļas garumā, būtu tikai pašsaprotami, ka kā atslodzes brīdi bērni varētu izmantot pienākošās brīvdienas.

Ar šo iniciatīvu sieviete ierosina atcelt mājas darbu un jebkādu sagatavošanās darbu veikšanu uz pirmdienas dienu skolēniem no 1. klases līdz 12. klasei. 


"Uzskatu, ka brīvais laiks ir nepieciešams ne tikai skolniekiem, bet arī viņu vecākiem un pedagogiem. Pie esošās izglītības sistēmas tiek noslogoti kā skolnieki, tā arī viņu vecāki, kas bieži vien ir nesaskaņu cēlonis ģimenēs. Ne visi cilvēki ir pietiekami zinoši, kompetenti un ar brīvo laiku apveltīti cilvēki. Tādēļ uzskatu, ka izglītošanas darbi ir jāveic pedagogiem viņu darbalaikā. Latvijai būtu jāņem pozitīvais piemērs no ES dalībvalstīm, kur jebkādu mājas darbu veikšana uz pirmdienas dienu un brīvlaiku nepastāv jau vairākus gadus, neietekmējot izglītības kvalitāti un skolnieku zināšanas rezultātus."

Lisova norāda, ka uzdodot mājas darbus brīvdienās, tiek pārkāptas bērnu tiesības. Ņemot vērā bērnu pārmērīgo slodzi nedēļas garumā, būtu tikai pašsaprotami, ka kā atslodzes brīdi bērni varētu izmantot pienākošās brīvdienas. 


"Mēs, vecāki, bērnam pozicionējam skolu "Tavs darbiņš ir iet uz skolu”, bet vecāku - iet uz darbu. Tad kādēļ pieaugušie neņem savu darbu uz mājām savās brīvdienās , bet bērniem tas IR jādara".

Ieviešot Izglītības programmā aizliegumu pedagogiem uzdot mājas darbus un jebkādus sagatavošanās darbus uz pirmdienas dienu, Lisova redzu iespēju pagarināt mācību gadu uz 2 nedēļām. Tādējādi  tiks samazināta mācību slodze gan skolēniem, gan pedagogiem, bet vecākiem tiktu atrisinātas galvas sāpes par bērna nodarbināšanu vasaras laikā.


"Ieviešot piedāvāto priekšlikumu, tiktu īstenotas bērna tiesības uz brīvo laiku, privāto un ģimenes dzīvi, pilnvērtīgu attīstību (atslodze vajadzīga jebkuram cilvēkam) ne tikai likuma noteiktās normās, bet gan realitātē! Arī skatoties no veselības viedokļa, tas nāktu tikai par labu bērna attīstībai."
 

Reklāma
Reklāma

Nedēļas laikā ir savākti nepilni 300 paraksti. Lai iesniegtu priekšlikumu izskatīšanai Latvijas Republikas Saeimā, iniciatīvai jāsavāc vismaz 10 000 parakstu.