Lai gan sievietes Eiropas Savienībā ir izglītotākas par vīriešiem, viņas pelna mazāk

Eiropas sievietes ir izglītotākas nekā vīrieši, taču tajā pašā laikā saņem zemāku atalgojumu, liecina Eiropas Savienības (ES) pieaugušo izglītības platformas EPALE jaunākais apkopojums par sieviešu izglītības un dzimuma līdztiesības jautājumiem Eiropā.

Lai arī kopumā sievietes saņem zemāku atalgojumu, viņas ir izglītotākas un laimīgākas.

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī kopumā sievietes saņem zemāku atalgojumu, viņas ir izglītotākas un laimīgākas.

 

Sievietes Eiropā joprojām saņem vidēji par 16% zemāku atalgojumu, kas nozīmē, ka ik reizi, kad vīrietis nopelna vienu eiro, sieviete par to pašu darbu saņem tikai 84 centus. Pētījuma veicēji uzsver vēl kādu būtisku niansi - atalgojuma atšķirība palielinās līdz ar sievietes vecumu.

 

Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līga Āboliņa "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" jaunāko ikgadējā pētījuma "Amigo laimes indekss" datu prezentācijā pastāstīja, ka 60% no visiem ES iedzīvotājiem ar augstskolas izglītību ir tieši sievietes, un statistika liecina, ka sievietes daudz aktīvāk mācās un papildina zināšanas arī pēc augstskolas beigšanas visa mūža garumā. Līga Āboliņa norādīja, ka tas, visticamāk, arī ir viens no iemesliem, kādēļ  sievietes Latvijā kopumā jūtas laimīgākas par vīriešiem, jo tādējādi sievietes daudz veiksmīgāk veido sociālās saiknes un kontaktus, mazinot vientulības sajūtu. 

Reklāma
Reklāma

 

"Amigo laimes indekss" ir ikgadējs Latvijas iedzīvotāju laimes un ģimenes attiecību un tradīciju mērījums, kas tiek veikts "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" ietvaros. Pētījums veikts 2015. gada decembrī, un tajā tiešajās intervijās piedalījās 1000 iedzīvotāju, aptverot visus Latvijas reģionus.