Izmaiņas likumā: atļaus līdz 22. grūtniecības nedēļai nedzīvi dzimušo bērnu apglabāšanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pirms trešā lasījuma atbalstīja jaunu redakciju Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā par nedzīvi dzimušu bērnu apglabāšanu, mainot atsevišķu terminoloģiju. Veselības ministrs Guntis Belēvičs iesniedzis priekšlikumu likuma grozījumu 28.pantam saistībā ar tiesībām apglabāt nedzīvi dzimušus bērnus.

Līdz šim, ja bērns gāja bojā grūtniecības laikā līdz 6.mēnesim un nebija sasniedzis 500 g svaru, vecākiem bija liegts no viņa atvadīties un viņš tika klasificēts kā medicīnas atkritumi. Līdz ar grozījumiem likumā šī netaisnība tiks novērsta.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz šim, ja bērns gāja bojā grūtniecības laikā līdz 6.mēnesim un nebija sasniedzis 500 g svaru, vecākiem bija liegts no viņa atvadīties un viņš tika klasificēts kā medicīnas atkritumi. Līdz ar grozījumiem likumā šī netaisnība tiks novērsta.

Grozījumu redakcijā, kas atbalstīta otrajā lasījumā, bija termini «vecāki» un «bērna mirstīgās atliekas». Šie termini jaunajā redakcijā aizstāti ar vārdiem «paciente» un «nedzīvi dzimuša augļa mirstīgās atliekas». Atbalstītā redakcija paredz, ka «Grūtniecības līdz 22.nedēļai pārtraukšanas gadījumā ārstniecības iestāde izsniedz izrakstu un rakstveidā informē pacienti par iespēju saņemt nedzīvi dzimušā augļa atliekas, ja tas fiziski iespējams apglabāšanai».
 

Pret jaunu terminoloģiju iebilda deputātes Inga Bite un Silvija Šimfa, kuras norādīja, ka ar vārdu «paciente» tiek diskriminēti tēvi un tas var draudēt ar vēršanos Satversmes tiesā. Bite norādīja, ka brīdī, kad bērniņš vairs neatrodas mātes ķermenī, uz to ir vienlīdzīgas tiesības abiem vecākiem. Arī Šmita uzsvēra, ka bērnu ieņem abi vecāki un abiem ir līdzvērtīgas tiesības uz viņu. Turklāt brīdī, kad bērniņš ir radīts, vīrietis un sieviete kļūst par vecākiem, lai kā to dēvētu medicīniskā terminoloģija. Tomēr šie iebildumi netika ņemti precizējumus.
 

Galvenais, lai ikvienam vecākam tiktu nodrošinātas cilvēcīgas tiesības atvadīties no sava bērna neatkarīgi no tā, kurā grūtniecības brīdī viņš ir gājis bojā. 


Saeima pērn rudenī atbalstīja Bites un parlamentārieša Imanta Parādnieka priekšlikumu, kas paredz, ka, ja pēc grūtniecības pārtraukšanas dabiskā ceļā nedzimušā bērna evakuācija notiek ārstniecības iestādē, tā rakstveidā informē vecākus par iespēju saņemt bērna mirstīgās atliekas, ja tas fiziski iespējams, apglabāšanai.


Gadījumā, ja vecāki būs izvēlējušies atteikties no bērna mirstīgo atlieku apglabāšanas, ārstniecības iestāde nodrošinās cilvēka cieņai atbilstošu attieksmi pret bērna mirstīgajām atliekām. Iestādes rīcība būs jānosaka Ministru kabinetam.
 

Līdz šim vecākiem nav bijusi dota likumiska iespēja pienācīgi atvadīties no saviem tā sauktajiem zvaigžņu bērniem, proti, bērniem, kuri dzimuši priekšlaicīgi līdz grūtniecības 22.nedēļai un kuru svars nesasniedz 500 gramus. Ik gadu aptuveni 3300 bērniņu augšana mammas vēderā izbeidzas no vecākiem neatkarīgu iemeslu dēļ, un prakse rāda, ka tie nonāk medicīniskajos atkritumos, norāda deputāte.


Sabiedriskā iniciatīvas "Zvaigžņu bērni"  vadītāja Žanete Drone paredzētos grozījumus vērtē pozitīvi: "Esam ļoti apmierināti ar to, kā virzās nedzīvi dzimušu bērnu vecāku tiesību nostiprināšana normatīvajos aktos. Šobrīd likuma grozījumi ir pieņemti 2. lasījumā un mēs ļoti ceram, ka jau 4. februārī tie tiks pieņemti galīgajā lasījumā. 

Reklāma
Reklāma


Man kā Zvaigžņu bērna mammai nav iebildumu, ja mani sauc par pacienti un manu nedzīvi dzimušo bērnu par nedzīvi dzimušu augli, jo man tāpat viņš vienmēr būs dēliņš Miķelis. Galvenais, lai ikvienam vecākam tiktu nodrošinātas cilvēcīgas tiesības atvadīties no sava bērna neatkarīgi no tā, kurā grūtniecības brīdī viņš ir gājis bojā. Terminoloģija ir juristu un politiķu ziņā. Mums, ņemot vērā mūsu ārkārtīgi pozitīvo pieredzi, sadarbojoties ar ierēdņiem un deputātiem, nav pamata neuzticēties viņu kompetencei, izvēloties nepārprotamākos terminus. Vienīgais, uz ko mēs vēlētos aicināt deputātus, tomēr piešķirt tiesības abiem vecākiem. 
 

Atgādināšu, ka līdz šim, ja bērns gāja bojā grūtniecības laikā līdz 6.mēnesim un nebija sasniedzis 500 g svaru, vecākiem bija liegts no viņa atvadīties un viņš tika klasificēts kā medicīnas atkritumi. Līdz ar grozījumiem likumā šī netaisnība tiks novērsta. 
 

Esam pateicīgi arī Veselības ministrijas ierēdņiem, ar kuriem strādājām roku rokā pie likuma redakcijas izstrādes un sastapāmies ar pretimnākšanu, izpratni un vēlēšanos atrisināt šo situāciju. Tāpat vēlamies pateikt lielu paldies Saeimas deputātiem, kuri, neskatoties uz to, ka atbildīgā komisija bija nolēmusi nevirzīt grozījumus lasījumam Saeimas sēdē, tomēr nolēma tos virzīt. Paldies arī visiem sabiedriskās iniciatīvas Zvaigžņu Bērni cilvēkiem - vecākiem, juristiem, mediķiem, garīdzniekiem par nepagurstošu darba sparu un nezūdošu apņēmību. Ar nepacietību gaidām 4.februāri!" 

 

Lasi vēl: Vēlas panākt pabalstu bērniņu zaudējušai mātei un slimnīcām likt apbedīt visu bērnu mirstīgās atliekas