Mobilais tālrunis atraktīvākai ikdienas saziņai ar ģimeni

Kā liecina “Amigo laimes indeksa” pētījuma dati, lielu kaitējumu attiecībām ģimenē nodara pārāk mazs kopā pavadītais laiks. Kā lai ikdienas steigā un atšķirtībā tomēr atrod risinājumu?

Mobilais tālrunis atraktīvākai ikdienas saziņai ar ģimeni

FOTO: Shutterstock.com

Ikrīta skrējiens uz bērnudārzu, skolu, tad uz darbu, lielā darba kaudze un tad atkal skrējiens uz skolu vai bērnudārzu, vakariņu gatavošana, mājas darbi, mazgāšanās un naktsmiers. Lielāko daļu sava laika mēs pavadām ārpus mājām un atšķirti no saviem mīļajiem. Kā liecina “Amigo laimes indeksa” pētījuma dati, lielu kaitējumu attiecībām ģimenē nodara pārāk mazs kopā pavadītais laiks. Kā lai ikdienas steigā un atšķirtībā tomēr atrod risinājumu, lai sazinātos ar saviem mīļajiem un justos kaut nedaudz viņiem tuvāk?

 

Cilvēku, kuri sauc sevi par laimīgiem, prakse norāda, ka pavisam vienkāršām savu paradumu izmaiņām ir vislielākā ietekme uz ciešu ģimenes attiecību veidošanu - tas dara laimīgāku gan katru individuāli, gan arī ģimeni kopumā. Mūsdienās ikdiena vairs nav iedomājama bez mobilajiem tālruņiem, un to plašās pielietošanas funkcijas sniedz priekšrocību saziņas bagātināšanā. Ne tikai zvanīšana, bet arī attēlu, balss ziņu, kā arī video nosūtīšana var padarīt ikdienas komunikāciju košāku un dažādāku.

 

“Dažkārt pārāk biežas īsziņas  no vecākiem, var liecināt par vecāku trauksmi, neuzticēšanos bērnam, ka viņš tiks galā ar saviem veicamajiem ikdienas uzdevumiem. Ja pirms liela pārbaudījuma bērns saņem tēta sūtītu smieklīgu bildi, tas var arī novērst uzmanību no gaidāmā pārbaudījuma, kas ne vienmēr ir vajadzīgs.  Labāk iepriekš ar bērnu pārrunāt to, kas palīdz tikt galā ar satraukumu. Piemēram, mierīgi pastaigāt,  nomierināt elpošanu, kas  satraukuma gadījumā kļūst straujāka. Palīdz, ja vecāki parāda, ka uzticas bērna spējām, piemēram, jau iepriekšējā vakarā pasaka: „Tas iespējams nebūs viegli, bet tu to vari”. Tad pirms pārbaudījuma arī bērns pats sev var pateikt: „Tikšu ar to galā. Es to varu.”. Tas vairāk palīdzēs mazināt satraukumu, koncentrēt enerģiju veicamajam uzdevumam nekā uzmanība novēršana ar smieklīgu bildīti,” norāda psihoterapeite Ineta Ozoliņa – Pese.

 

Ciešāku kontakta uzturēšanu ar sev tuvākajiem mūsdienās nodrošina dažādas aplikācijas, ko ikviens ģimenes loceklis var lejupielādēt savā viedtālrunī. Ziņu, balss ierakstu, dažādu fotoattēlu, video nosūtīšana un zvanīšana ir tikai maza daļa no aplikāciju piedāvātajām iespējām.

  • Ģimenes ērtai saziņai noderēs popularitāti un atzinīgu vērtējumu ieguvusī aplikācija Whatsapp, kā arī Viber, ar kuru palīdzību to lietotāji var veikt gan visas iepriekšminētās darbības, gan papildus vēl dalīties ar savu atrašanās vietu. Tas var būt īpaši noderīgi bērniem, ja tie nemāk nosaukt precīzas adreses vai aprakstīt, kur tieši atrodas.

Mūsdienīgām ģimenēm, lai atvieglotu savas ikdienas organizēšanu un notikumu plānošanu, lietderīga būs aplikācija Cozi Family Organizer. Ar tās palīdzību iespējams sekot līdzi visu ģimenes locekļu aktivitātēm un plāniem vienuviet, kā arī veidot iepirkšanās un darbu sarakstus. Tādējādi savu kopīgo laiku varēs saplānot pat visaizņemtākās ģimenes.

Toties, lai mazinātu vecāku ikdienas uztraukumu par bērnu atrašanās vietu, noderīga ir aplikācija Family Locator. Tajā iespējams iet pa pēdām saviem ģimenes locekļiem, vienmēr zinot, kur viņi atrodas vai kur dodas.

Reklāma
Reklāma

Kvalitatīvi pavadītam laikam dabā kopā ar ģimeni noderīga būs aplikācija Wild Time. Dažāda garuma pastaigas apvienojot ar praktiskiem uzdevumiem – savas saulespuķes iestādīšanu, bišu gaitu izsekošanu, rokassprādzes pagatavošanu no dabas veltēm un pūķa lidināšanu – bērni kopā ar vecākiem iemācīsies jaunas un interesantas prasmes.

 

Lai lietotu iepriekšminētās un arī citas noderīgas aplikācijas, neiztikt bez interneta telefonā. Dažām no tām, piemēram, aplikācijai Whatsapp pietiek ar pavisam nelielu mobilā interneta datu apjomu, kas droši ļauj iekļauties mobilo sakaru operatoru tarifu plānu pamatpiedāvājumā iekļautajos limitos. Piemēram, mobilo sakaru operatora Amigo pakalpojumos "Mazais" un "Lielais+" iekļauti 100 MB interneta, kas ir pietiekams datu apjoms saziņas aplikāciju Whatsapp un Viber lietošanai.

 

Ja internets telefonā un tajā esošajās aplikācijās tiek lietots aktīvāk, nav pamats satraukties, jo pie arvien augoša mobilā interneta patēriņa arī tā izmaksas ir salīdzinoši nelielas. Amigo tarifu plānos katri nākamie 100 MB maksās tikai 0,98 € mēnesī, bet neierobežots datu apjoms pieejams par 10,78 € mēnesī. Ieteicams apsvērt neierobežota mobilā interneta pieslēguma izvēli, jo tas ir ērtākais risinājums, lai bez bažām par tēriņu limitiem sūtītu un saņemtu gan foto, gan video materiālus telefonā, kā arī pārlūkotu interneta vietnes, neatkarīgi no vietas, kur atrodaties. Galu galā tās ir galvenās mobilo ierīču priekšrocības – nezaudēt kontaktu pat neesot līdzās.

 

Mūsdienu tehnoloģijas ikdienas steidzīgajā ritmā palīdz uzturēt kontaktu ar saviem tuvākajiem, nosūtot mīļu īsziņu vai foto, kā arī plašās to funkcijas spēj rast risinājumu daudzām situācijām, kad nav iespējams satikties. Vienlaikus psihoterapeite norāda, ka būtiski ir apzināties un atcerēties, ka ģimeni stiprina kvalitatīvs kontakts un kopā pavadīts laiks - klātbūtne, ieskatīšanās acīs un pieskārieni. Lietas un sajūtas, ko īsziņa, video, vai smieklīgas bildītes nekad nevarēs aizstāt.