Ar 12 mākslinieku labdarības izstādi - izsoli atklāj kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

Ar izstādi „Sieviete. Krūtis. Veselība” 4. aprīlī tiks atklāta 2014. gada kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!”, kuru organizē Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība „Vita”. Izstādi varēs aplūkot TC „Galerija Centrs” no 2014. gada 4. līdz 25. aprīlim.

Šī gada kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ir īpaši veidota, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju – reizi divos gados bez maksas pārbaudīt krūtis, veicot mamogrāfiju.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šī gada kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ir īpaši veidota, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju – reizi divos gados bez maksas pārbaudīt krūtis, veicot mamogrāfiju.

 

 

18 mākslas darbi ir 12 Latvijas mākslinieku veltījums sievietes skaistumam, spēkam un drosmei. Tas ir mudinājums sievietēm mīlēt sevi, nepazaudēt sevi darbā, aizņemtībā, atrunās un bailēs. Tas ir mudinājums sievietēm regulāri pārbaudīt krūts veselību, lai mazinātu novēloti atklātus krūts vēža gadījumus. 

 

Labdarības izsolē – 12 mākslinieku darbi

Visus mākslas darbus varēs iegādāties mākslas darbu labdarības izsolē, kas tiks organizēta sadarbībā ar antikvariātu-galeriju „Mākslas vēstniecība”. Izsoles laikā gūtie ienākumi tiks veltīti onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” īpašajam projektam – psihosociālās rehabilitācijas centra „Spēka avots” izveidei vēža pacientiem.

 

Izstādei savus darbus veltījuši: gleznotāja Ieva Bondare, gleznotāja Anda Lāce, grafiķe Inese Lieckalniņa, gleznotājs Andris Purviņš, gleznotāja Kristīne Luīze Avotiņa, gleznotāja Elga Grīnvalde, stikla māksliniece Bārbala Gulbe, stikla māksliniece Ramona Pēkšēna, dizainere Margarita Budze, fotogrāfs Māris Grīnbergs, akvareliste Irēna Lejniece, gleznotāja Kristīne Kutepova. 

 

Labdarības izsolē darbu klāsts būs plašāks nekā izstādē „Sieviete. Krūtis. Veselība”, jo mākslas darbu iesniegšana izsolei noslēgsies tikai 15. maijā. Visi izsolei ziedotie mākslas darbi būs apskatāmi interneta vietnē www.artembassy.lv no 2014. gada 16. maija. 

 

Darbu izsole notiks jūnija pirmajā nedēļā. Precīzu informāciju par labdarības izsoles norises vietu, datumu un laiku atradīsiet „Mākslas vēstniecības” mājaslapā www.artembassy.lv no 2014. gada 1. maija. Izsolē var piedalīties ikviens, iepriekš reģistrējoties. Ja vēlaties atbalstīt rozā lentītes projektu, iegādājoties kādu no darbiem, bet nevarat to veikt personīgi vai ar savas pilnvarotās personas starpniecību, izsolē ir iespējams piedalīties rakstiski vai arī pa tālruni ar tā saucamo „promesošo solīšanu”. 

 

Kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” uzrunā ikvienu sievieti

Šī gada kampaņa „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” ir īpaši veidota, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju – reizi divos gados bez maksas pārbaudīt krūtis, veicot mamogrāfiju. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli bez maksas veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi. Realitātē tikai apmēram 34% sieviešu veic mamogrāfiju un trešā daļa krūts vēža gadījumu ir atklāti vēlīnās stadijās, tālab ir tik svarīgi dažādos veidos atgādināt sievietēm par nepieciešamību mīlēt sevi un rūpēties par savu veselību.

Reklāma
Reklāma

Plašāk par kampaņas aktivitātēm lasiet: www.pārbaudikrūtis.lv. 

 

 

Ar vienu reizi nepietiek – krūts veselības pārbaudes jāveic regulāri!

„Diemžēl trešdaļa no atklātajiem krūts vēža gadījumiem ir atklāti vēlīni – jau 3. un 4. stadijā. Ir ārkārtīgi svarīgi, lai sievietes apzinās mamogrāfijas nozīmi un nepieciešamību. Mums nav profilaktiskas vakcīnas vai kādu citu specifisku mehānismu, kas spētu novērst šīs slimības attīstību, tāpēc ir svarīgi veikt regulāras pašpārbaudes, kā arī mamogrāfiju. Gados jaunākām sievietēm ieteicams reizi gadā veikt ultrasonogrāfijas izmeklējumu. Tikai šādi ir iespējams atklāt audzēju attīstības pirmsākumos un to efektīvāk ārstēt,” situāciju Latvijā skaidro Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs doc. Jānis Eglītis.

 

Visbiežākā onkoloģiskā slimība sievietēm 

Latvijā krūts vēzis ir visbiežākā onkoloģiskā slimība sievietēm. Profilaksei un laicīgai ārstēšanai ir izšķiroša nozīme, lai savlaicīgi atklātu un ārstētu krūts vēzi. „Lielbritānijā vairāk nekā 80 % sieviešu, atsaucoties uz Nacionālā veselības servisa aicinājumu, veic krūšu pārbaudi ar mamogrāfijas metodi. Tas ir ļoti labs rezultāts un norāda, ka sievietes šajā valstī apzinās mamogrāfijas nozīmi un rūpējas par savu veselību. Diemžēl Latvijā vēl ir nepieciešams ieguldīt daudz darba, lai panāktu šādu atsaucību. Latvijā ik gadu gandrīz 200 tūkstoši sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli bez maksas veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi, taču tikai 34 % sieviešu šo iespēju izmanto,” atklāj doc. Jānis Eglītis. „Aicinu sievietes pievērst uzmanību medicīnas iestādei, kurā veikt krūšu izmeklējumu. Izvēlieties tās medicīnas iestādes, kas ikdienā nodarbojas ar krūts vēža diagnostiku un tā ārstēšanu, jo kvalitatīvam izmeklējumam ir ļoti būtiska nozīme precīzas diagnozes noteikšanā,” piebilst ārsts.

 

Reģionālie vēstneši Latvijas novados

Lai informētu sievietes Latvijā par iespēju pārbaudīt savu krūts veselību ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās, kampaņā „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu” šogad iesaistījušies arī reģionālie vēstneši. Kampaņa apvieno 21 reģionālo vēstnesi – 20 aktīvas, pārsvarā ar veselības jautājumiem saistītas sievietes. Vēstnesēm piepulcējies arī viens aktīvs un atbildīgs vīrietis – Kaspars Udrass, kurš par kampaņu runās Madonas novadā. 

 

„Ikviena sieviete ir īpaša saviem tuviniekiem un vērtība mūsu valstij, pat ja to neviens viņai nav pateicis. Mums tas rūp. Domāju, ka daudzas sievietes apzinās nepieciešamību pārbaudīt krūtis, bet ikdienas steigā, baidoties no nepatīkamām sajūtām un, domājot, ka ar viņu tas notikt nevar, atliek pārbaudes uz vēlāku laiku. Diemžēl arī vīriešu vidū ir līdzīga problēma, zinot to, cik daudzi, piemēram, pārbauda prostatu. Mana iniciatīva ir pievērst šai problēmai uzmanību  Madonas novadā un sniegt sievietēm iedrošinājumu rūpēties par sevi. Tieši informējot un ceļot sieviešu pašapziņu, mēs varam lūgt, lai sievietes atsaucas aicinājumam un pārbauda krūtis,” savu dalību kampaņā komentē Madonas novada reģionālais vēstnesis Kaspars Udrass.

 

 

Sagatavots sadarbībā ar "Divi gani – veselīgas sabiedriskās attiecības".