Mājsaimniecības par elektrību varēs maksāt saskaņā ar līdzšinējiem nosacījumiem

Mājsaimniecības elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs pirkt no 2015.gada 1.janvāra, nevis no šī gada 1.aprīļa, kā tas bija plānots iepriekš. To nosaka Saeimā ceturtdien, 20.martā, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā. Tas nozīmē, ka šogad tiks saglabāti regulētie elektroenerģijas tarifi, un mājsaimniecības par elektrību varēs maksāt saskaņā ar līdzšinējiem nosacījumiem.

Vismaz pagaidām elektroenerģijas pirkšanā mājsaimniecībām nekādu izmaiņu nebūs.

FOTO: Agnis Šmits

Vismaz pagaidām elektroenerģijas pirkšanā mājsaimniecībām nekādu izmaiņu nebūs.

 

Likuma grozījumu autori norādījuši, ka šādas izmaiņas nepieciešamas, lai plašāk informētu iedzīvotājus un kvalitatīvi sagatavotu sociālā atbalsta mehānismu mazturīgajām mājsaimniecībām.

 

Šie likuma grozījumi neparedz izmaiņas attiecībā uz obligātās iepirkuma komponentes (OIK) kompensēšanas mehānismu, kas izveidots, lai kompensētu OIK pieaugumu un nepaaugstinātu OIK izmaksas elektroenerģijas patērētājiem, norādīja par grozījumu virzību atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

 

Reklāma
Reklāma

No šī gada janvāra darbojas elektroenerģijas lietotāju fonds, kas tiek finansēts no uz trim gadiem ieviestā subsidētās enerģijas nodokļa elektroenerģijas ražotājiem. Fonda līdzekļi tiek izmantoti, lai kompensētu OIK pieaugumu, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Saeimas Preses dienestā.

 

Pieņemot 2014.gada valsts budžetu, Saeima pērn rudenī atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja no šī gada aprīļa pilnībā atvērt elektroenerģijas tirgu. Pakāpeniska elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā tika sākta jau 2007.gadā, iesaistot tajā uzņēmumus.