Rīgā pieaudzis bērna aizgādnības tiesību pārtraukšanas skaits

Analizējot sociālos procesus, kas atklājas bāriņtiesas darbā, satraukumu izraisa apstāklis, ka no 403 uz 445 gadījumiem pieaudzis bērna aizgādnības tiesību pārtraukšanas skaits, kas liecina par nelabvēlīgo ģimeņu skaita pieaugumu, uzsvēra Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa, iepaīstoties ar bāriņtiesas 2013.gada darbu galvaspilsētā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

Rīgas bāriņtiesa 2013.gadā ir pieņēmusi 3 704 lēmumus, no kuriem pārsūdzēti un tiesas atcelti ir divi. Iepriekšējā gadā šie skaitļi bija attiecīgi 3 680 un trīs – šādi dati izskanēja Sociālo jautājumu komitejas sēdē, kas izskatīja Rīgas bāriņtiesas atkaiti. Joprojām ievērojams skaits bērnu aug ārpus ģimenēm. 

 

Audžuģimeņu skaits un tajās esošo bērnu skaits Rīgā ir audzis tikai nedaudz – attiecīgie skaitļi ir 56 un 58 un 191 un 214. Protams, Rīgā ir zināmas problēmas ar lētas dzīvojamās platības nodrošinājumu, taču mūsu sociālajiem dienestiem vajadzētu aktīvāk popularizēt audžuģimeņu kustību un bērnu adopciju, uzskata O.Veidiņa.

 

Reklāma
Reklāma

Bērnu atrašanās aprūpes iestādēs (tajās tika ievietoti attiecīgi 193 un 187 bērni), lai arī cik profesionāli un godprātīgi strādātu to darbinieki, nekad nevar nodrošināt mazajiem cilvēkiem to siltumu un mīļumu, kāds tiem ir nepieciešams. Šī ir visas mūsu sabiedrības kopīgā problēma, atzīmē komitejas priekšsēdētāja. 

 

Komentējot bāriņtiesas darbu, O.Veidiņa uzsvēra tās augsto kapacitāti un darba kvalitāti, taču norādīja, ka jāmeklē veidi, kā iesaistīt problēmas risināšanā plašāku sabiedrību.

 

O.Veidiņa arī atzīmēja, ka, strauji augot bāriņtiesas korespondences apjomam, ko nosaka Ministru kabineta normatīvie akti, jāgādā par bāriņtiesas lietvedības speciālistu štata vietu palielināšanu.