Līgatnes dabas taku lāču puikas šodien ievāksies jaunās mājās

Šodien tiks atklāts jaunizveidotais Līgatnes dabas taku iežogojums, kurā dzīvos lāči Mikus un Puika. Pa žoga iekšējo perimetru izbūvēts dubultais elektriskais gans, savukārt gruntī horizontāli un vertikāli iestrādāts cinkots metāla siets, kas novērš lāču izrakšanās iespējas. Zvērkope Velga Vītola par paveikto ir ļoti apmierināta.

Šogad pārmaiņas varētu sagaidīt arī jubilāres lācenes Ilzītes iežogojums, jo tam par 2013.gadā saziedotajiem 4000 latiem plānots atjaunot elektriskā gana sistēmu un žogu, lai voljerā nevarētu iekļūt lapsas un jenotsuņi. Foto no Gaujas nacionālā parka arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad pārmaiņas varētu sagaidīt arī jubilāres lācenes Ilzītes iežogojums, jo tam par 2013.gadā saziedotajiem 4000 latiem plānots atjaunot elektriskā gana sistēmu un žogu, lai voljerā nevarētu iekļūt lapsas un jenotsuņi. Foto no Gaujas nacionālā parka arhīva.

 

 

Kā liecina informācija Gaujas nacionālā parka mājas lapā, pateicoties valdības finansiālam atbalstam, tapis drošs pastaigu voljērs un turpmāk apmeklētājiem būs iespēja apskatīt visus trīs Līgatnes dabas taku lāčus. Iepriekš lāči Mikus un Puika mitinājās par ziedojumiem uzbūvētā sprostotavā. Jaunā pastaigu laukuma tehniskā projekta izstrādāšanā piedalījās gan būvniecības, gan dzīvnieku labturības speciālisti. Pa žoga iekšējo perimetru izbūvēts dubultais elektriskais gans, savukārt gruntī horizontāli un vertikāli iestrādāts cinkots metāla siets, kas novērš lāču izrakšanās iespējas. Zvērkope Velga Vītola par paveikto ir ļoti apmierināta: "Esmu laimīga, beidzot lāčiem būs atkal lāču cienīgi dzīves apstākļi".

 

Līgatnes dabas takas, ko apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvalde, ir nozīmīgs dabas izglītības objekts, kurā apmeklētāji var iepazīties ar Latvijas savvaļas dzīvniekiem, kas mīt dabiskai dzīves videi pietuvinātos apstākļos. Šajā skaistajā ziemas laikā apmeklētājiem labi redzami citreiz grūti pamanāmie lūši, kā arī citi dzīvnieki ietērpušies savās ziemas "formās". Gandrīz visi pūču mājas iemītnieki šobrīd skatāmi gaišā apspalvojumā, savukārt mežacūkas, aļņi un stirnas savus kažokus uzaudzinājuši daudz biezākus.

 

Reklāma
Reklāma

Šogad pārmaiņas varētu sagaidīt arī jubilāres lācenes Ilzītes iežogojums, jo tam par 2013.gadā saziedotajiem 4000 latiem plānots atjaunot elektriskā gana sistēmu un žogu, lai voljerā nevarētu iekļūt lapsas un jenotsuņi. Jauna lāču māja Līgatnē bija jābūvē, jo abi lāči Mikus un Puika, palikuši bez lācenes Mades, mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli un izlauzties brīvībā, tādēļ, jaunajā būvē īpaša uzmanība pievērsta drošības aspektam.

 

Līdz šim Līgatnes dabas takās lāču puikas Mikus un Puika mitinājās par ziedojumiem izbūvētā mītnē, taču tajā lāči apmeklētājiem nebija apskatāmi un zvēriem nav pieejamas pastaigas, taču tās būs iespējamas jaunajā 2400 kvadrātmetrus plašajā dzīvesvietā, kurai apkārt ir 220 metru garais žogs ar pusotra metra dziļumā ieraktajiem metāla sietiem.

 

Līgatnes dabas takās mitinās trīs lāči, lācene Ilzīte dzīvo atsevišķā nožogojumā.