Centrālajā stacijā uz grīdas sieviete dzemdē bērnu. Apkārtējie izrāda šokējošu vienaldzību. VIDEO

 
Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā uz grīdas pie kasēm kādas jūlija nogales dienas rītā sieviete dzemdējusi bērnu. Viņa gulējusi asinīs uz grīdas, līdzās bija bērniņš, kuram ap galvu bija aptinusies nabassaite. Garāmgājēji izrādījuši apbrīnojamu vienaldzību un pat klieguši uz sievieti – kur un ko gan viņa vispār atļaujas!
Sievietei, kur nupat dzemdējusi mazuli, garāmgājēji nepievērsa uzmanību...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sievietei, kur nupat dzemdējusi mazuli, garāmgājēji nepievērsa uzmanību...

 

Par jauno māmiņu un bērniņu apžēlojās Armands, kurš izsaucis ātro palīdzību. Viņš TV3 raidījumam „Bez Tabu” stāsta, ka rīta agrumā iegājis stacijas ēkā un uz grīdas ieraudzījis sievieti, kura gulējusi asinīs, bet viņai līdzās bijis mazulis ar nabassaiti ap galviņu. Armanda pirmās domas bija, kā palīdzēt māmiņai ar bērnu. Savukārt apkārtējo domas, pēc visa spriežot, bija gluži pretējas. 

 

Armands sašutis par apkārtējo vienaldzību, kuri bez emocijām dzemdētājai gājuši garām vai pat izteikuši indīgas piezīmes. Kāda pavecāka kundze pat kliegusi uz sievieti – kā, vai tad viņa neesot zinājusi, ka gaidāmas dzemdības! Armands „Bez Tabu” stāsta: „Skats bija šausmīgs! Cilvēki kliedza un taisīja paniku tā vietā, lai sniegtu palīdzību.” 

 

Jāteic, ka Centrālajā stacijā ir novērošanas kameras, kuru nofilmētais materiāls varētu ieviest skaidrību. Bet ne dzelzceļa stacijas, ne tirdzniecības centra „Origo” apsardze nevēlas publiskot liktenīgajā rītā nofilmēto, aizbildinoties ar konfidencialitāti vai to, ka konkrētais ieraksts ir jau izdzēsts. 

Autoostas apkārtnē jau labu laiku klīdusi manāmi iereibusi sieviete mātes cerībās. Lai arī šoferi par sievieti esot pat stāstījuši televīzijā, sociālie darbinieki par viņu sākuši interesēties tikai pēc dzemdībām.

Bērniņu dzemdējusi sieviete, kura sociālo dienestu uzmanības lokā nebija nonākusi. Tomēr autoostas taksometru šoferi gan viņu bija ievērojuši – viņi teic, ka pa autoostas apkārtni jau labu laiku klīdusi manāmi iereibusi sieviete mātes cerībās. Lai arī šoferi par sievieti esot pat stāstījuši televīzijā, sociālie darbinieki par viņu sākuši interesēties tikai pēc dzemdībām. 

 

Reklāma
Reklāma

Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālo pakalpojumu sektora ģimenēm un bērniem vadītāja Agnese Igaune „Bez Tabu” pastāstījusi, ka konkrētā sieviete bez deklarētas dzīvesvietas Rīgā uzturējusies jau sen. Pašlaik nesen dzemdējusī sieviete ārstējas kādā ārstniecības iestādē, kurā viņai nāksies uzturēties vismaz mēnesi. Kad uzlabosies viņas veselības stāvoklis un nokārtosies sociālie apstākļi, tad viņa arī varēs tikties ar savu mazuli un tiks lemts par bērniņa turpmāko likteni. Tagad zīdainis uzturas kādā no valsts sociālās aprūpes centriem. 

 

Pēc dzemdībām jaunā māte ar mazuli nogādāta Rīgas dzemdību namā. Rīgas Dzemdību nama pārstāve Dace Rozenberga „Bez Tabu” stāstīja, ka sievietei netika konstatētas nekādas komplikācijas saistībā ar dzemdībām, taču viņai bija nepieciešama cita veida palīdzība, tāpēc viņa pārvesta uz citu ārstniecības iestādi. Tieši kādas veselības problēmas ir jaunajai māmiņai, ne mediķi, ne sociālie darbinieki neatklāj. 

 

Valsts bērnu tiesības aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa teic, ka bērnam pienāktos arī tiesības uz aprūpi arī pirms dzimšanas. Tomēr, lai šajā gadījumā bērniņam to nodrošinātu, māte būtu bijusi jāievieto slēgtā tipa veselības aprūpēs iestādē un tas jau būtu cilvēktiesību pārkāpums. Tā kā atliek vien paļauties uz jauno māmiņu un līdzcilvēku godprātību un pretimnākšanu.


Sīkāk skaties „Bez Tabu” videosižetā: