Pērn Rīgas Dzemdību namā piedzimuši 79 dvīņi

Rīgas Dzemdību namā pērn tika pieņemtas 6144 dzemdības, kas ir par 428 dzemdībām vairāk nekā 2011.gadā. Dzemdībās pasaulē nāca 3027 meitenes un 3199 zēni, no tiem 79 dvīņi un vieni trīnīši.

Dažu gadu laikā par pāris procentiem samazinājies ķeirazgriezienu operāciju skaits.

FOTO: www.moonparlour.lv

Dažu gadu laikā par pāris procentiem samazinājies ķeirazgriezienu operāciju skaits.

 

 

Kā portālam mammamuntetiem.lv uzsvēra Rīgas Dzemdību nama sabiedrisko attiecību speciālists Imants Mozers, pērn pirmo reizi kopš 2008.gada palielinājies dzemdību skaits. Turklāt 60% no pieauguma valstī - tieši Rīgas Dzemdību namā.

 

Rīgas Dzemdību nama darbības rezultātu analīze ļauj secināt, ka katru gadu turpina pieaugt ģimenes dzemdību īpatsvars un pērn tas sasniedza jau 52,1%. Pozitīvi vērtējams tas, ka pēdējo trīs gadu laikā Rīgas Dzemdību namā ir samazinājies ķeizargriezienu skaits no 26,9% 2009.gadā uz 23,4% 2012.gadā. "Lai gan mūsdienās ķeizargrieziena operācijas ir kļuvušas būtiski drošākas, tomēr tās vienmēr ir saistītas ar noteiktiem riska faktoriem māmiņai un bērniņam un ar ievērojami augstāku komplikāciju risku nekā dzemdības pa dabīgajiem dzemdību ceļiem. Rūpējoties par māmiņas un bērniņa veselību, Rīgas Dzemdību nama speciālisti vienmēr rūpīgi izvērtē nepieciešamību veikt ķeizargriezienu un aktīvi iesaistās ar ķeizargrieziena operāciju saistīto risku skaidrošanā. Pasaules Veselības organizācijas rekomendētais ķeizargriezienu īpatsvars ir līdz 15%," norāda Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga.

 

Reklāma
Reklāma

Pēdējos gados Rīgas Dzemdību namā ir sasniegti labākie rādītāji perinatālās mirstības jomā Latvijā. Pērn Rīgas Dzemdību namā perinatālā mirstība bija 6,1%, salīdzinot ar valstī vidējo 8,8%, piebilst I.Mozers.  

 

2012.gadā ievērojami palielinājās Rīgas Dzemdību namā aprūpēto grūtnieču skaits. Ja iepriekš vairākumā gadījumu grūtnieces aprūpes izdevumus sedza apdrošinātājs vai pati sieviete, tad pēdējā gadā pieaudzis to grūtnieču skaits, kas saņem valsts apmaksātu aprūpi. "Mēs priecājamies, ka sieviete izvēlas saņemt aprūpi tieši tajā iestādē, kur plāno dzemdēt, tādējādi mums - speciālistiem ir vairāk iespēju sagatavot sievieti šim skaistajam un atbildīgajam  notikumam," atzīst Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Ilze Lietuviete.