Ēnu spēles ar vēsturisku elpu

Biedrība „Mākslas kabatas” izstrādajusi vairākus piedāvajumus svētku organizācijai vēsturiskā gaisotnē. Par darbības vietu izvēlēta Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja nodaļa „Dauderi”, bet piedāvājumi saistīti ar darbošanos mūsdienu ēnu teātra gaisotnē.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Mūsdienu ēnu teātris ir ēnu teātra veids, kurā cilvēki, radot bildi uz ekrāna, izmanto ne tikai rokas vai lelles, bet visu ķermeni, kā arī dažādas gaismas, projekcijas un arī papildus aksesuārus.

„Ēnu teātris kā izklaides veids muižās un pilīs bija ļoti populārs Eiropā 18.-19.gadsimtā, savukārt tagad tas ir gana interesanti attīstījies un tajā var apvienot – pagātnes elpu un mūsdienu tendences. Tā radās ideja izstrādat vairākas programmas svētkiem vienā no skaistākajiem Rīgas muzejiem – Dauderos,” saka idejas autore Beata Bērziņa.

Piedāvajumi šobrīd ir trīs:
•    Vecmeitu ballīte - ēnu spēles "To tik zina es un viņa, es un viņa un vēl.." Tā ir Mademoiselle ballīte. Viņas tiekas muižā, lai ļautos "vaļībām"... aiz slēgtām durvīm un slēgtām žalūzijām…  Par to, kas tur notiks, protams, ka zinās tikai viņas.
•    Dzimšanas dienas svinības bērniem (no 6 gadus vecuma)
•    Dzimšanas dienas svinības atraktīviem pieaugušajiem
Dzimšanas dienā var atļauties vairāk nekā jebkādā citā dienā. Var paviesoties "rāmī" un saprast, kā jūtas cilvēki gleznā, var paviesoties paradīzes dārzā, var sagaidīt daudz dažādus pārsteigumus un jocīgus apsveicējus.

Par biedrību “Mākslas kabatas”
“Mākslas kabatas” ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta 2010.gadā. Darbības laikā organizēti daudzi projekti, kas savieno vēsturisko un moderno. To vidū - "Interesantā vēsture tagadnes un realitātes  skanējumā" - finansētājs Valsts Izglītības attīstības aģrntūra (VIAA), radošās darbnīcas „Latviešu tautas teikas – tilts no senatnes uz mūsdienām” - finansētājs Soraosa fonds un Latvijas kopienu iniciatīvu fonds, kā arī radošās darbnīcas "Mana pilsēta pie jūras", "Jauno princešu un bruņinieku skola", „Papīra leļļu darbnīca”, Gleznošanas plenērs bērniem „Mazā Marīna” un „Mazā estrādes skola parkā”.

Par Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja nodaļu “Dauderi”
„Dauderi” izvietoti vēsturiskā ēkā Sarkandaugavā – bijušā "Waldschlösschen" alus darītavas īpašnieka Ādolfa fon Bingnera ģimenes villā. Jau laikabiedri to atzinuši par vienu no glītākajām Rīgas privātmājām. No 1937. līdz 1940. gadam tā kalpoja par Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa vasaras rezidenci.  1990. gada 27. jūnijā, XX Vispārējo latviešu dziesmu svētku laikā, „Dauderos” durvis vēra Latvijas kultūras muzejs, bet kopš 2010. gada „Dauderi” ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa.  
 

Reklāma
Reklāma