Aptauja: Izvēloties darbam vīrieti, svarīga ir kvalifikācija; sievieti - bērnu skaits

 

Kādiem aspektiem darba devējs pievērš uzmanību darba sarunās ar sievieti, kas nebūtu tik svarīgi kandidāta vīrieša gadījumā? Faktam, vai sievietei ir bērni, pieredzei, vecumam un izskatam, Eiropas Parlamenta (EP) "Eurobarometer" aptaujā "Sievietes un dzimumu nevienlīdzība krīzes kontekstā" savu viedokli pauž Latvijas respondenti.
 
Izvēloties darbam sievieti, svarīgs fakts - cik viņai bērnu?

FOTO: www.moonparlour.lv

Izvēloties darbam sievieti, svarīgs fakts - cik viņai bērnu?

 

 

Savukārt uz tādu pašu jautājumu: kas darba devējam būtiskāks, ņemot darbā vīrieti, ko tik strikti nevērtētu sievietes gadījumā, Latvijas iedzīvotāji nosauc profesionālo pieredzi, kvalifikāciju un valodas zināšanas.

 

Eiropas Savienībā (ES) kopumā gan sieviešu, gan vīriešu gadījumā būtiska arī elastība darba laika ziņā, portālu mammamuntetiem.lv pavēstīja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

 

Jautāti, kādi dzimumu nelīdztiesības aspekti krīzes iespaidā pasliktinājušies, Latvijas aptaujātie min lielākas grūtības saskaņot privāto un darba dzīvi, algu atšķirības starp sievietēm un vīriešiem, sieviešu tirdzniecību un prostitūciju. Viņuprāt, nākamo EP vēlēšanu (2014.gadā) kandidātiem savās programmās jāpiedāvā šo problēmu risinājumi. ES kopumā kā būtiska problēma, ko krīze padziļinājusi, izskan arī vardarbība pret sievieti.

Reklāma
Reklāma

 

Kopumā krīze, pēc Latvijas iedzīvotāju domām, lielāko negatīvo iespaidu atstājusi uz jauno profesionāļu iespējām atrast darbu, tāpat daudzi nestrādā savai kvalifikācijai atbilstošā profesijā, kā arī pieaugusi nelegālā nodarbinātība. ES līmenī pieaugusi arī bīstamība darbā, - tā uzskata daudzi no 25 000 aptaujātajiem iedzīvotājiem 27 valstīs.

 

Lai cīnītos ar sekām, kā norāda Latvijas iedzīvotāji, vispirms jāsamazina bezdarbs, jāiegulda izglītībā un jārūpējas par pensijām. Citi ES iedzīvotāji starp prioritātēm min arī nepieciešamās investīcijas attīstībā.

 

Pētījums "Sievietes un dzimumu nevienlīdzība krīzes kontekstā" veikts februāra sākumā, un Latvijā aptaujāti 1000 cilvēku.