Apgūsti, kā mamma var efektīvi palīdzēt mammai!

Rīgā un tās apkārtnē darbu ir uzsākušas pirmās PEPmammas. PEP (Pirmā Emocionālā Palīdzība) ir īpašu apmācību saņēmušas mammas atbalsts citai mammai, kura piedzīvo kādas grūtības saistībā ar savu bērnu vecumā no dzimšanas līdz 3 gadu vecumam. Palīdzība informācijas, atbalsta un iedrošinājuma formā tiek sniegta aptuveni 90 minūšu garas vizītēs mājās un izveidojušās sadarbības gadījumā arī telefoniski. 

PEPmammas palīdz citām mammām, kurām ir kādas grūtības, saistībā ar savu bērniņu. Foto iesūtījusi Trīne Mežģīne, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

PEPmammas palīdz citām mammām, kurām ir kādas grūtības, saistībā ar savu bērniņu. Foto iesūtījusi Trīne Mežģīne, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

 

 

Kā ir pierādījusi līdzšinējā Latvijas PEPmammu pieredze un līdzīgu konsultējošu mammu pieredze atsevišķās Eiropas valstīs, jaunie vecāki, saņemot šādu ne-medicīnisku atbalstu iegūst vairāk pašpaļāvības un vecāku kompetences, kas mazina spriedzi ģimenē un pāra attiecībās, samazina vardarbības risku, veicina bērna optimālu attīstību, palīdz piedzīvot vairāk prieka kopā ar bērnu. Novērojot bērnu un pārrunājot to ar vecākiem, ja nepieciešams, PEPmamma iesaka arī vērsties pie citiem speciālistiem (ārstiem, fizioterapeitiem, psihologiem u.c.).


Lai kļūtu par PEPmammu, sievietei ir jāatbilst noteiktiem kritērijiem:

- jābūt izglītībai kādā no sekojošajām jomām: psiholoģijā, pedagoģijā, medicīnā vai sociālajā darbā;

- jābūt mammai vismaz vienam bērnam, kas jau sasniedzis 3 gadu vecumu;

- jāiegūst PEPmammas izglītība un sertifikāts Psiholoģijas mācību centrā LĪNA.

 

Reklāma
Reklāma

Šobrīd ir izsludināta jaunu PEPmammu apmācība, kas sastāv no 3 daļām: ievadkursa, pamatkursa un profesionālā kursa (ietver sevī arī praksi un supervīzijas). Sīkāka informācija par kursu izlasāma mājas lapā lina.lv.

Kā ir pierādījusi līdzšinējā Latvijas PEPmammu pieredze un līdzīgu konsultējošu mammu pieredze atsevišķās Eiropas valstīs, jaunie vecāki, saņemot šādu ne-medicīnisku atbalstu iegūst vairāk pašpaļāvības un  vecāku kompetences, kas mazina spriedzi ģimenē.

Pagaidām pirmās PEPmammas ir pieejamas tikai Rīgā, taču nozīmīgi būtu, ja šādu palīdzību jaunie vecāki varētu saņemt arī citās Latvijas vietās. Ņemot vērā pēdējo gadu neskaitāmos pētījumus par to, cik izšķiroša ir tieši palīdzība vecākiem ar mazuli pirmajos 3 - 36 dzīves mēnešos, lai neveidotos vēlākas bērna uzvedības, fiziskās un psihiskās veselības problēmas, lieliski būtu, ja PEPmammu kustību savos reģionos uzsāktu uzņēmīgas mammas, kas labprāt palīdzētu citām mammām.

 

Visus jautājumus par PEPmammām un viņu izglītību būs iespējams izrunāt individuālās pārrunās pirms mācību uzsākšanas, e-pastā, rakstot uz centru “Līna”, kā arī atvērto durvju dienā, kas paredzēta 27. janvārī pl. 15.00 Rīgā, Miera ielā 17-4. Iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 29451188.

 

Ja Tev nepieciešama PEPmammas palīdzība, meklē to centrā LĪNA (www.lina.lv), šobrīd tā ir bez maksas. Iespējams, PEPmamma Tev lūgs segt ceļa izdevumus.