Premjers nesola astrast naudu bērnudārziem

Piektdien, 3. jūnijā, notika pirmā Demogrāfisko lietu padomes sēde premejrministra Valda Dombrovska vadībā. Sēdes laikā pie Ministru kabineta ēkas notika miermīlīga vecāku akcija ar mērķi piesaistīt politiķu uzmanību bērnudārzu jautājumam. Diemžēl neviens pozitīvs lēmums par labu bērnudārzu jautājuma risinājumam netika pieņemts.

Foto: Kaspars Līcītis, Nauda seko bērnam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Kaspars Līcītis, Nauda seko bērnam

Demogrāfisko lietu padome izveidota pēc labklājības ministres Ilonas Jurševskas iniciatīvas, lai veicinātu vienotu valsts demogrāfisko politiku un tās īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos.  Padomi vada premjerministrs, tajā piedalās visu nozaru ministri, nozares speciālisti un NVO pārstāvji.  Šodien notika padomes pirmā sēdē. Vai tajā tika pieņemti pirmie ģimenēm pozitīvie lēmumi? Diemžēl – nē.  Premjers un ministri atzīst, ka demofrāfiskie jautājumi jārisina, taču naudu tam nesola.

Vairums NVO un arī paši vecāki ne reizi vien atzinuši, ka visaktuālākā problēma šobrīd ir bērnudārzu nepieejamība visiem bērniem, tāpēc, lai pievērstu valdības un plašākas sabiedrības uzmanību valstiskā līmenī ilgstoši nerisinātajam bērnudārzu jautājumam un mudinātu uz nekavējošu rīcību, informatīvas akcijas par pieejamiem un kvalitatīviem bērnudārziem Latvijā ietvaros šodien pie Ministru kabineta (MK) pulcējās vairāki desmiti vecāku ar bērniem.
Vecāku prasība ir atbalstīt jau ierosinātos grozījumus likumdošanā, kuru mērķis ir uzlikt pašvaldībām par pienākumu nodrošināt bērnu vienlīdzīgu piekļuvi pirmsskolas izglītības iestādēm no pusotra gada vecuma un sagatavošanu pamatizglītības ieguvei no piecu gadu vecuma. Tāpat nekavējoties nepieciešams ieviest principu "Nauda seko bērnam" arī pirmsskolas izglītībā, nodrošinot tam atbilstošu finansējumu.



Pirms Demogrāfisko lietu padomes sēdes pie akcijas dalībniekiem iznāca tikai labklājības ministre Ilona Jurševska. Viņa teicās izprotam vecāku raizes un solīja runāt par šo jautājumu nākamajā padomes sēdē, tas ir, pēc vairākiem mēnešiem. Tiesa gan, jautājums tika skatīts arī šodien, taču neviena no iesaistītajām institūcijām nesolīja atrast naudu vai pārdalīt esošos līdzekļus par labu bērnudārzu jautājumu risināšanai. Savukārt pašvaldību savienība krasi iebilda, ka bērnudārzu risināšanai esot nepieciešami vairāk kā 100 miljoni gadā.

 

Arī pēc piedalīšas Saeimas komisiju sēdes, kas risina demogrāfiskos jautājumus, portālam mammam.lv/tetiem.lv radies iespaids, ka visi šobrīd runā par demogrāfiju, taču tiklīdz tiek nosaukta problēma un naudas summa, kas nepieciešama problēmas risināšanai, izskan finanšu ministrijas atzinums, ka 2112. gadā papildus līdzekļus nevar piešķirt budžeta konsolidācijas dēļ.

Vecāku iniciatīvas grupa „Nauda seko bērnam” izveidota 2011.gadā ar mērķi nodrošināt pieeju pirmsskolas izglītības iestādei katram bērnam no 1,5 gadu vecuma un ieviest principu "Nauda seko bērnam" pirmsskolas izglītībā. Vairāk informācijas par mūsu aktivitātēm: http://www.naudaseko.lv/http://www.naudaseko.lv/, twitter.com/naudaseko 

Reklāma
Reklāma

 

Vairāk par principu: "Nauda seko bērnam" lasi šeit:
Ko nozīmē princips: "Nauda seko bērnam no pusotra gada"