Tīģera gadā turpināsies algu samazināšana

Tīģera gadā Latvijā turpināsies algu samazināšanās, atzīst banku analītiķi. Darba tirgus ir kļuvis un kļūs vēl labvēlīgs darba devējiem, kas diktē noteikumus, raksta portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Edgars Runcis, mammam.lv/tetiem.lv

Parex Asset Management (PAM) Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis sacīja, ka, ņemot vērā augsto bezdarbu, darba tirgus ir kļuvis labvēlīgs darba devējiem — konkurence darba tirgū ir liela, un darba devēji pašlaik diktē noteikumus.
"Reizēm jau kļūst grūti pateikt, kur beidzas nepieciešama un objektīvi pamatota darbaspēka izmaksu optimizācija un kur algas tiek pazeminātas vienkārši kompānijas pēc, izmantojot situāciju. Lai kā arī nebūtu, pašreizējos apstākļos diez vai var cerēt uz algu līmeņa paaugstināšanos. Visticamāk, vēl kādu pusgadu bezdarbs lēnām turpinās kāpt, bet algas — samazināties," viņš teica.

Noteikti pieaugs aplokšņu algu īpatsvars. Nepilna laika nodarbināto īpatsvars saglabāsies liels un tik drīz nemazināsies.


Arī Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna aģentūrai BNS norādīja, ka nepieciešamība samazināt izmaksas spiedīs uzņēmumus vēl vairāk samazināt algas, jo nodarbinātība jau tagad ir ļoti zema.
Viņa uzsvēra, ka sabiedriskajā sektorā algu kritums turpmāk varētu būt minimāls (tikai vienotās algu sistēmas ieviešanas dēļ), jo jau tagad algas ir būtiski samazinātas. Toties privātajā sektorā algu kritums līdz šim bija salīdzinoši neliels, tāpēc, visticamāk, vēl redzēsim algu griešanu.
SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozē, ka algu līmenis 2010.gadā turpinās samazināties, kas uzrādīsies gan statistikā, gan notiks arī realitātē.
"Atalgojums turpinās pieskaņoties ražīgumam, noteikti pieaugs aplokšņu algu īpatsvars. Nepilna laika nodarbināto īpatsvars saglabāsies liels un tik drīz nemazināsies. Cīņa pret ēnu ekonomiku būs viens no nozīmīgākajiem valdības izaicinājumiem un uzdevumiem," klāstīja Gašpuitis.

Statistikas pārvaldes dati liecina, ka strādājošo darba samaksa pēc nodokļiem (neto) 2009.gada trešajā ceturksnī Latvijā bija vidēji 334,72 lati mēnesī.


Nordea Bank Finland Latvijas filiāles vecākais ekonomists Andris Strazds teic, ka 2010.gadā algas visvairāk saruks valsts un pašvaldību sektorā nodarbinātajiem. "Domāju, ka privātajā sektorā tālāks algu kritums pret 2009.gadu būs neliels — dažu procentu apmērā," viņš sacīja.
Arī DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš aģentūrai BNS teica, ka 2010.gadā algas turpinās samazināties. "Algas Latvijā joprojām ir lielākas nekā 2007.gada vidū — brīdī, līdz kuram turpinājās straujais izsniegto kredītu pieaugums," viņš paskaidroja.
Statistikas pārvaldes dati liecina, ka strādājošo darba samaksa pēc nodokļiem (neto) 2009.gada trešajā ceturksnī Latvijā bija vidēji 334,72 lati mēnesī, kas ir par 5,8% mazāk nekā 2008.gada attiecīgajā laika periodā.

Reklāma
Reklāma

Izlasi arī astrologu prognozi par krīzi nākamajā gadā!

 

Avots: www.kasjauns.lv