Vai vegāniska diēta ir labāka par visēdāju uzturu?

Lai būtu vegāns, jums jāizvairās no visiem pārtikas produktiem, kas iegūti no dzīvniekiem, piemēram, gaļas, zivīm, piena produktiem, olām un medus. Savukārt visēdāju diēta pieļauj gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Kura labāka? Atbildi meklēja zinātnieki.
Jaunā pētījumā aplūkotas vegāniskas diētas priekšrocības salīdzinājumā ar visēdāju uzturu.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunā pētījumā aplūkotas vegāniskas diētas priekšrocības salīdzinājumā ar visēdāju uzturu.

Nesen veiktajā pētījumā atklāti vairāki vegāniskas diētas ievērošanas ieguvumi veselībai, taču uztura speciālisti apgalvo, ka tas nenozīmē, ka atteikšanās no dzīvnieku izcelsmes pārtikas ir risinājums ikvienam.

 

Kā tieši notika pētījums?

Pētījumā, kas 30. novembrī publicēts žurnālā "Journal of the American Medical Association”, astoņas nedēļas tika novēroti 22 identisko dvīņu pāri. Viens dvīnis no katra pāra ievēroja vegānisku diētu, bet otrs ēda visēdāju uzturu. Abu grupu uzturs bija veidots tā, lai tas būtu veselīgs.

 

Pētījuma rezultātu mērīšanai bija ļoti svarīgi izmantot identiskos dvīņus, jo ārējie faktori bieži ietekmē ar uzturu saistītu pētījumu rezultātus. Pētījumā katram dvīņu kopumam bija vienādi gēni, audzināšana un līdzīga attieksme, uzvedība pret pārtiku un fiziskajām aktivitātēm. Līdz ar to tas sniedz ticamākus datus nekā citi. 

 

Ieguvums sirds veselībai

Reklāma
Reklāma

Rezultāti parādīja, ka vegānu diētai, salīdzinot ar visēdāju diētu, ir labāki kardiometaboliskās veselības rādītāji, piemēram, insulīna līmenis samazinājās par 20%, "sliktā" holesterīna līmenis – par 12%, bet kopējais ķermeņa svars – par 3%.

 

Tikmēr visēdāju grupas dalībniekiem nebija nekādu kaitīgu veselības izmaiņu, taču nebija arī uzlabojumu. 

 

Pētnieki piebilst, ka šādi ieguvumi sirds veselībai ir sagaidāmi ar "labi sabalansētu vegānisku uzturu, kurā ir daudz augļu, dārzeņu, pilngraudu un augu izcelsmes olbaltumvielu".

 

Pētījums parādīja arī citus vegānu grupas ieguvumus veselībai, kas vēl tiek analizēti un tiks publicēti vēlāk.

Saistītie raksti