Ievācam kastaņu ziedus! Kā tas jādara un kas tajos vērtīgs?

Pavasarī zirgkastaņas skaistums un vērtība slēpjas ziedos. Tie satur vērtīgas minerālvielas un mikrolelementus, flavonoīdus un vitamīnus, kas, sadarbojoties savā starpā, spēj mazināt iekaisumus, it sevišķi vēnās, palīdz pret klepu, pazemina temperatūru, remdē reimatiska rakstura sāpes un kopumā stiprina organismu.
Kastaņas ziedi var palīdzēt pret klepu, pazemina temperatūru, remdē reimatiska rakstura sāpes un kopumā stiprina organismu.

FOTO: Shutterstock.com

Kastaņas ziedi var palīdzēt pret klepu, pazemina temperatūru, remdē reimatiska rakstura sāpes un kopumā stiprina organismu.

Pagatavo iedarbīgu kastaņu ziedu tinktūru!

Burku vai pudeli ar platu kaklu līdz pusei diezgan blīvi piepildi ar kastaņas ziediem, aplej ar degvīnu (vismaz 42 %) tā, lai tas viscaur pārklātu ziedus un būtu vēl pāris centimetru kārtiņa virs tiem. Atstāj siltā vietā uz 4–6 nedēļām, pēc tam izkās un ielej tumšā pudelē.

 

Tinktūru lieto iekšķīgi pa 10 līdz 30 pilieniem 2–3 reizes dienā, lai uzlabotu vēnu veselību; tā palīdz arī pret arteriosklerozi un klepu. Ārīgi to lieto, ja ir pietūkušas, nogurušas kājas. Tinktūra palīdz arī pret reimatiskām sāpēm.

 

Interesanti

Mūsu parasto kastaņu, kas pavasarī priecē ar brīnišķīgām ziedu svecēm, patiesībā sauc par zirgkastaņu. Kopš seniem laikiem tā augusi Indijā un Centrālajā Āzijā, vēlāk dabas pārmaiņu ietekmē ceļojusi šurpu turpu pa Eiropu, līdz beidzot, pateicoties Osmaņu impērijas karotājiem, atgriezusies Viduseiropā un iedzīvojusies vēl tālāk uz ziemeļiem. Nosaukuma izcelsme ir vienkārša – osmaņi veda līdzi kastaņus kā barību saviem zirgiem. Kur kastaņi izbira, tur arī izsējās.

Reklāma
Reklāma

 

Laika gaitā kastaņa kļuva par ļoti iecienītu koku parkos un pilsētu apstādījumos, jo tā ne tikai skaisti izskatās, bet arī labi pacieš piesārņotu gaisu un pat neitralizē galā izplūdes gāzes. 

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti