Slavenā Dikāna diēta. Kā tā strādā?

Pasaulē plaši pazīstamo Dikāna diētu radījis franču ārsts - dietologs Pjērs Dikāns, kurš klīniskās dietoloģijas sfērā darbojas 45 gadus. Dikāna diēta ir uztura metodika, kurai pateicoties no liekā svara iespējams atbrīvoties dabiskā veidā un uz neatgriešanos.

Dikāna diētas pamatā ir ideālā svara koncepcija - pareizs ķermeņa svars, kuru cilvēks var uzturēt visa sava mūža laikā.

FOTO: Publicitātes foto

Dikāna diētas pamatā ir ideālā svara koncepcija - pareizs ķermeņa svars, kuru cilvēks var uzturēt visa sava mūža laikā.

Savā vārdā nosaukto diētu Dikāns izstrādāja balstoties uz pieredzi darbā ar vairāk nekā 40 000 pacientu. Tās pamatā ir ideālā svara koncepcija - pareizs ķermeņa svars, kuru cilvēks var uzturēt visa sava mūža laikā. Lai to sasniegtu, netiek nodarīts kaitējums veselībai un pašsajūtai. Lai noteiktu ideālo svaru, tiek izanalizēti 11 dažādi parametri, tādi kā ģimenes anamnēze, dzimums, vecums, augums, diētu vēsture u.t.t. Pēc tam tiek sastādīts svara zaudēšanas plāns, kurš sastāv no 4 fāzēm, kuru ilgumu nosaka individuāli. Diētas programma piedāvā 100 dažādus produktus, no kuriem 72 satur olbaltumvielas, bet 28 no tiem ir dārzeņi. 

 

1 fāze. Uzbrukums
Šī diētas fāze iedarbina vielmaiņu un tā ilgst 2 - 4 dienas. Šajā laikā drīkst ēst vienīgi lieso olbaltumvielu produktus, bet neierobežotā daudzumā, neskaitot kalorijas. Tie var būt jebkuri proteīniem bagātīgi produkti, taču ar zemu tauku saturu, piemēram, liellopa vai vistas gaļa, zivs, olas un liesi piena produkti. Reizi dienā nepieciešams apēst pusotru ēdamkaroti auzu pārslu, jo tās satur daudz šķiedrvielu un palīdz sašķelt uzņemtos ogļhidrātus. Katru dienu jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens.

 

2 fāze. Kruīzs
Otrs diētas posms tiek dēvēts par kruīza fāzi, kuras mērķis nonākt līdz ideālajam svaram. Arī šajā laikā drīkst ēst olbaltumvielām bagātus, liesus produktus. Papildus tiek atļauti arī dārzeņi, kas nesatur cieti. Dikāns iesaka vienu dienu ēst vienīgi olbaltumvielu produktus, bet nākamajā dienā tos kombinēt kopā ar atļautajiem dārzeņiem – gan svaigiem, gan tvaicētiem. Šīs fāzes ilgums ir atkarīgs no tā, cik kilogramus plānots zaudēt. Katram liekajam kilogramam tiek atvēlētas aptuveni 6 dienas. Tātad, lai atbrīvotos no 10 liekiem kilogramiem, diēta jāievēro aptuveni 2 mēnešus. 

 

3 fāze. Nostiprinošā
Šīs fāzes mērķis ir nepieļaut, lai zaudētais svars atgrieztos. Līdzās atļautajiem produktiem šajā posmā ir atļauts pāris reizes nedēļā uzturā iekļaut arī aizliegtos produktus, kas tiek dēvētas par "svētku ēdienreizēm". Arī šī posma ilgums ir individuāls - desmit dienas par katru zaudēto kilogramu.

 

4.fāze. Stabilizācija
Šī fāze ilgst... visu turpmāko dzīvi. Drīkst ēst gandrīz visu, ko kārojas, taču jāņem vērā atseviški ieteikumi, piemēram, reizi nedēļā vienai jābūt diētas dienai kā pirmajā fāzē, ieteicamas fiziskas aktivitātes, it sevišķi svaigā gaisā un dienā jāapēd 3 ēdamkarotes auzu pārslu. Šādā veidā iespējams uzturēt ideālo svaru, izvairoties no krasām svārstībām un tādā veidā šī diēta kļūst par dzīvesveidu. 

 

Diētas autors Pjērs Dikāns uzskata, ka to ievērot nav grūti, jo pirmie zaudētie kilogrami ievērojami stiprina motivāciju, ceļ pašvērtējumu un uzlabo pašsajūtu. Fiziskās aktivitātes tiek rekomendētas visās diētas fāzes. Ikdienas pastaiga svaigā gaisā ir nepieciešamais minimums, ko ieteicams papildināt ar aktivitātēm pēc izvēles - aerobiku, riteņbraukšanu, dejām, fitnesu - jebko, kas kalpo par veidu kā sadzedzināt liekās kalorijas un pārvērst tauku atlikumus enerģijā, vienlaikus uzlabojot ādas tonusu un elastību. 
 
Starp citu, gada sākuma slavenais ārsts viesojā Latvijā un apmeklēja savara korekcijas centru Vitalitātes Akadēmija. Pēc viesošanās centrā viņš paziņoja, ka veidos šeit pats savu programmu. Jau šobrīd Vitalitātes Akadēmijā tievēšanas process notiek balstoties uz Dikāna diētas pamatprincipiem, apvienojot olbaltumvielām bagātu uzturu ar fiziskajām aktivitātēm. 

 

Reklāma
Reklāma


Pjērs Dikāns veidos savas diētas programmu Latvijā

Pasaulslavenais franču ārsts - dietologs Pjērs Dikāns veidos pats savu programmu svara korekcijas centrā Vitalitātes Akadēmija. Tas ir unikāls notikums, jo nekur citur pasaulē Pjērs Dikāns šāda veida sadarbību nav īstenojis.

 

Gada sākumā slavenais ārsts pirmo reizi viesojās Latvijā un Baltijā, kur bija ieradies pēc svara korekcijas centra Vitalitātes Akadēmija ielūguma. Vairāku dienu vizītē viņš iepazinās ar centra darbību, tikās ar Vitalitātes Akadēmijas medicīnas personālu un klientiem. Pjērs Dikāns bija patīkami pārsteigts par redzēto un vienojās ar centru par turpmāko sadarbību. «Tas būs pirmais centrs, kur es personīgi dalīšos pieredzē ar  manis izstrādāto un 45 gadu laikā pilnveidoto metodiku. Vitalitātes Akadēmijā esmu atradis visu tam nepieciešamo - milzīgu teritoriju ar mežiem, parkiem un dīķiem, profesionālas diagnostikas, ārstnieciskās un sportošanas iespējas, veselīgu izejvielu ēdienkarti, greznu izmitināšanu un kvalificētu speciālistu komandu. Lielais stallis, kur atrodas vairāki tīrasiņu zirgi un pieejami klientu jāšanas nodarbībām, kā arī teritorijā mītošās stirnas un brieži – tas viss mani sajūsmināja līdz sirds dziļumiem,» atzinis Dikāns.

 

Vitalitātes Akadēmijā tievēšanas programma balstās uz olbaltumvielu diētas pamatprincipiem, kas ir būtiski svara samazināšanai un tā turpmākai saglabāšanai.
Programmas mērķis ir ne tikai ātri un efektīvi palīdzēt klientiem atbrīvoties no liekā svara un uzlabot viņa veselību, bet arī mainīt ēšanas un aktivitāšu ieradumus tā, lai arī pēc atgriešanās ikdienas darbos zaudētie kilogrami neatgrieztos. «Mēs esam ļoti gandarīti, ka Dikāna kungs piekrita sadarboties ar mums. Mūs vieno centieni palīdzēt cilvēkiem mainīt savus paradumus un atbrīvoties no liekā svara pakāpeniski, bez kaitējuma veselībai un pašsajūtai,» atzīmē Vitalitātes Akadēmijas direktore Maija Atvara.

 

Par Vitalitātes Akadēmiju

Vitalitātes Akadēmija atrodas Aizputē, divu stundu brauciena attālumā no Rīgas, ainaviskā 140 hektāru platā teritorijā. Pateicoties saviem rezultātiem, centrs ir kļuvis pazīstams arī ārpus Latvijas robežām. Balstoties uz specifisku analīžu un mērījumu rezultātiem, programmas dalībniekiem tiek izstrādāts atbilstošs dienas režīma plāns un piedāvāta All Inclusive (viss iekļauts) tievēšanas programma. Tajā apvienots sabalansēts uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes, ķermeņa procedūras un uzturēšanas centra 4* viesnīcas numuriņos. Šeit ir viss nepieciešamais, lai atgūtu formu - nūjošanas takas, baseins, trenažieru zāle, termālā un SPA zona. Tā kā tievēšanas process notiek slēgtā teritorijā, programmas dalībnieki ir pasargāti no liekiem kārdinājumiem un var pilnībā pievērsties svara zaudēšanas procesam.