Asinsgrupu diēta. Plusi, mīnusi un būtība

"Vīrs stāsta, ka kolēģes darbā strikti ievēro asinsgrupu diētu. Vai tai ir arī kāds pamatojums?" jautā lasītāja. Asinsgrupu diēta ir savdabīga un pasaulē populāra – produktu izvēle un nepieciešamība tiek skaidrota saistībā ar cilvēka asinsgrupu. Komentē uztura speciāliste Lizete Māldere.

FOTO: Shutterstock.com

Būtība 

Asinsgrupu diētas pamatā ir ideja, ka, uzturā lietojot nepiemērotus pārtikas produktus, tajos esošās olbaltumvielas jeb lektīni organismā salipina sarkanos asins ķermenīšus. Tas organismā var radīt dažādus veselības traucējumus, piemēram, veicināt nieru un aknu problēmas, paātrināt novecošanos, radīt gremošanas traucējumus, kā arī rada lieko svaru. Diēta dod iespēju mainīt savus ikdienas uztura paradumus, pievērst uzmanību svaigiem un veselīgiem produktiem, tādējādi var arī ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti, jo tiek liegts baudīt dažādus našķus, niekoties ar alkoholu un pusfabrikātiem. 

 

Kā tas notiek? 

Ir izdalītas konkrētas produktu grupas un produkti, kuri attiecīgās asinsgrupas piederīgajam ir ieteicami un kuri ir nevēlami. Ieteicamie produkti vairo veselību, uzlabo pašsajūtu, kā arī laika gaitā samazina svaru. Lai gan šī diēta nav paredzēta svara samazināšanai, tāpēc svara izmaiņas ir minimālas, un pirmie rezultāti pamanāmi tikai pēc 2–3 nedēļām. Svara zudums katram ir individuāls, jo nav ierobežojumu, cik daudz drīkst ēst. 

 

Tātad – ir četras asinsgrupas, un atbilstīgi četri dažādi uztura ieteikumi: 

•    pirmā jeb 0 asinsgrupa: ieteicamie produkti ir zivis, gaļa un dārzeņi, nevēlamie – pākšaugi, piena un graudaugu produkti; 

•    otrā jeb A asinsgrupa: ieteicamie produkti ir pākšaugi, dārzeņi, sojas produkti, jūras veltes. Nevēlamie – gaļa un tās pārstrādes produkti (piemēram, desas), olas, piens un piena produkti; 

•    trešā jeb B asinsgrupa: ieteicamie produkti ir gaļa, zivis, dārzeņi, augļi, piena produkti, nevēlamie – graudaugu produkti, rieksti, sēklas, putnu gaļa; 

•    ceturtā AB asinsgrupa: ieteicamie produkti – sojas produkti, jūras veltes, svaigi dārzeņi, liesi piena produkti. Nevēlamie – pākšaugi un graudaugu produkti, kā arī sarkanā gaļa. 

 

Diētas plusi 

Reklāma
Reklāma

Kā jebkura diēta arī šī liks pārdomāt produktu izvēli, izsvērt ēšanas ieradumus un izmēģināt kaut ko jaunu. Diēta iesaka ēst svaigus, dabiskus pārtikas produktus, liek atteikties no šokolādes, alkohola, ātro ēstuvju ēdieniem un citiem kaitīgiem pārtikas produktiem, tāpēc svara zudums sākumā būs garantēts. 

 

Diētas mīnusi 

Diētu ir grūti ievērot ģimenē, kur katram ir atšķirīga asinsgrupa, jo tad gatavot kopīgu ēdienu būs gandrīz neiespējami. 

 

Cik ilgi diēta ir jāievēro? 

Nevajadzētu ilgāk kā mēnesi, lai neradītu kādu konkrētu uzturvielu deficītu, kas var radīt veselības traucējumus, turklāt to nevajadzētu izmēģināt bērniem un gados veciem cilvēkiem. 

 

Uztura speciālistes Lizetes Mālderes ieteikums 

“Manuprāt, lai cik ticama un brīnišķīga izklausītos šī diēta, tā tomēr nepārprotami balstās uz zinātnisko fantastiku, nevis zinātniski pierādītiem faktiem. Izmēģini, bet uztver to kā labu ierosmi veselīgam dzīvesveidam!”   

 

Avots: Žurnāls "100 Labi Padomi"

www.kasjauns.lv