Pēc bērna piedzimšanas esmu resna. Palīgā!

“Esmu tā pieņēmusies svarā, ka sāk palikt kauns iziet no mājām,” portālam mammamuntetiem.lv savu bēdu uztic kāda jaunā māmiņa. Padomu vaicājām uztura speciālistei un psiholoģei. 

Ko iesākt, lai pēc bērna piedzimšanas beidzot notievētu..?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ko iesākt, lai pēc bērna piedzimšanas beidzot notievētu..?

Māmiņa atzīstas

“Labdien. Es esmu jauna māmiņa, kurai ir dēls. Un dēlam ir trīs gadi. Esmu baigi pieņēmusies svarā. Godīgi rakstot, pārāk daudz. Es vēlētos kaut ko lietas labā darīt. Jo sāk palikt kauns iziet no mājām. Esmu jau mēģinājusi sportot, bet nu nesanāk kaut kā. Varbūt jūs varētu kaut ko ieteikt?”  

 

Atbild: Ksenija Andrijanova, uztura speciāliste

Labdien! Ar sportu vien lieko svaru samazināt nesanāks. Nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt radikālās, uzturvielām nabadzīgas diētas, jo tās bojā vielmaiņu, un pēc diētas beigām organisms uzbarojas vēl vieglāk nekā pirms tam. (Iesakām izlasīt rakstu Kā notievēt, lai zaudētais svars neatgrieztos)

 

3 ieteikumi no uztura speciālistes: 

1. Jāievēro sabalansētu diētu, ja ir iespēja – konsultējies individuāli ar speciālistu. Jāēd regulāri, mazām porcijām. Uzturā jāiekļauj liesā gaļa (vistas fileja, tītara fileja), piena produkti ar minimāli pieejamo tauku daudzumu (0.5%), daudz svaigu dārzeņu, dažus augļus, graudaugus un rupjmaizi, olīveļļa, zivis. 

2. uzsākt REGULĀRAS fiziskās nodarbības (īpaši ieteicama ir skriešana vai skrejceliņš, velobraukšana vai velotrenažieris, treniņš uz eliptiska trenažiera, peldēšana, aerobika)

3. izskaust neveselīgus uztura ieradumus (nenašķoties starp ēdienreizēm, samazināt saldumu patēriņu). Bez žēlastības no savas ēdienkartes var izmest saldumus, konditorejas izstrādājumus, paku sulas, saldinātus dzērienus, konservus, „fast food”, pārmērīgi sālītus produktus. 

 

Reklāma
Reklāma

Atbild Inguna Rubene, psiholoģe: 

Pēc bērniņa piedzimšanas sievietēm bieži ir problēma ar lieko svaru, un diemžēl  šo  problēmu vēl pavada nomākts garastāvoklis, un  mazvērtības sajūta, jo no vienas puses sievietei ir vēlēšanās atgūt iepriekšējo - pirms grūtniecības bijušo  svaru, bet  tajā pašā laikā, iespējams, ka ir neticība un gribas vājums kaut ko izmainīt.

 

6 ieteikumi no psiholoģes:

1. Jāpieņem tas, ka tāpat kā jebkurā lietā, lai sasniegtu mērķi ir nepieciešams pie tā „piestrādāt”, gan psiholoģiski, gan fiziski;

2. Pieredze rāda, ka vieglāk nonākt pie vēlamā  rezultāta ir tad, ja ir kāds  atbalsts, tas var būt speciālists - dietologs, psihologs  vai arī kāds no tuvākajiem cilvēkiem. Ja ģimenē ir tradīcija visiem kopā vakaros ieturēt sātīgu maltīti, tad saprotams, ka  ir ļoti grūti gan psiholoģiski, gan fiziski atturēties no kopīgām vakariņām. Tādēļ ir svarīgi, lai ģimenē būtu atbalsts jūsu svara samazināšanas plānam;

3. Lai samazinātu svaru, ir svarīgi disciplinēt sevi un regulāri, vismaz 3 x nedēļā  sportot.

4. Vajag piedomāt pie ēšanas paradumiem, jāatsakās no trekniem ēdieniem un saldumiem. Ļoti efektīvi darbojas metode - neēst pēc pl.18. un noskaņot sevi tā ;„visu garšīgo, ko tagad vakarā kārojas apēst, es ēdīšu rīt no rīta, kad pamodīšos” . Un no rīta , ja vēl ir vēlēšanās, var apēst to, ko atturējies ēst iepriekšējā vakarā. No rīta uzņemtās kalorijas dienas laikā tiks nodedzinātas. 

5. Kad svars ir mazinājies, tad turpini ievērot mērenību, it īpaši tas attiecas uz ēšanu vakaros.

6. Visu izsaka griba un spēja sevi disciplinēt. Ir jāgrib uzlabot savu fizisko un psiholoģisko labsajūtu, jārūpējas par sevi,  jāmīl sevi un visu tātad jādara, ievērojot mērenību.