Mans draugs — probiotiķis

Veselā miesā, vesels gars — tā vēsta sena paruna. To der atcerēties ne tikai laikā, kad apkārt klejo visdažādākie vīrusi vai arī tie jau ir iekļuvusi mūsos, bet arī ikdienā, kad imunitātes stiprināšanai nepievēršam pienācīgu uzmanību.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Lai uzturētu savu ķermeni labā formā ir jāievēro daži likumi:
•    Domā pozitīvi!
•    Katru dienu izdzer vismaz vienu litru tīra ūdens!
•    Atrodi laiku regulārām fiziskajām aktivitātēm!
•    Katru dienu apēd 500–600 g dārzeņu,
•    Lieto produktus, kuru sastāvā ir probiotiķi.

Kas ir probiotiķi?
Tavas zarnu mikrofloras sastāvā ir līdz pat 1000 dažādu baktēriju sugu. Lielākā daļa zarnu baktēriju ir labvēlīgas, bet ir arī tādas baktērijas, kas var būt kaitīgas, ja to ir pārāk daudz. Zarnu baktērijas veic daudz svarīgu funkciju. Tās piedalās barības vielu šķelšanā, kontrolē zarnu gļotādas atjaunošanos, stiprina imūnsistēmu un kopā ar zarnu gļotādu veido aizsardzību pret ārējiem mikroorganismiem. Zarnu gļotādas baktēriju sastāvs ir atkarīgs no dažādām organisma īpatnībām. Baktērijas funkcionē gan sadarbības, gan konkurences apstākļos. Tās savstarpēji cīnās par pieejamajām barības vielām, kā arī mēģina saglabāt savu atrašanās vietu uz zarnas gļotādas. Parasti labvēlīgās baktērijas skaita ziņā dominē pār potenciāli kaitīgajām un nomāc to augšanu. Taču šo zarnu mikrofloras līdzsvaru var izjaukt dažāda veida faktori, kā piemēram, antibiotiku terapija, stress vai diētas. Uztura papildināšana ar produktiem, kas satur probiotiskās baktērijas, var paaugstināt labvēlīgo baktēriju īpatsvaru.

Kā izvēlēties savu produktu?
Rūpējoties par patērētāju vajadzībām veikalu plauktos pieejami dažādi piena produkti, kas norāda, ka produktu sastāvā atrodamas dzīvās jogurtu baktērijas. Tomēr būtiski ir pievērst uzmanību konkrēti kādas probiotiskās baktērijas ražotājs pievieno. Visi Valio Gefilus® piena produkti satur probiotisko pienskābo baktēriju LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG, ATCC 53103), kas saglabā dzīvotspēju zarnu traktā, piestiprinās pie zarnu gļotādas, un no šīs pozīcijas paaugstina organisma dabīgās aizsargspējas. LGG® pozitīvā iedarbība pētīta vairāk nekā 400 zinātniskajos pētījumos un vairāk nekā 30 doktora disertācijās. LGG®:
•    veicina antivielu veidošanos, kas aktivizē imunitāti (Schultz et al. J Dairy Res 2003)
•    līdzsvaro zarnu trakta darbību antibiotiku terapijas laikā (Vanderhoof et al. J Pediatr 1999).
•    samazina akūtas caurejas risku (Szajewska et al. J Pediatr 2001) un samazina akūtas caurejas ilgumu (Guarino et al. JPGN 1997).

Ko iesaka Valio?
Valio GEFILUS® ražotāji ir parūpējušies, lai labās pienskābās baktērijas mēs varētu uzņemt ar dažādiem produktiem:
•    Valio GEFILUS® kefīrs. Tam piemīt maiga, atsvaidzinoša garša un kefīram raksturīgās, mums visiem jau pazīstamās labās īpašības, ko papildina pievienotās LGG® baktērijas. Šo kefīru var lietot bez ierobežojumiem, bet, lai saņemtu pietiekamu labo baktēriju daudzumu, dienā jāizdzer vismaz viena glāze (200 ml). Nopērkams viena litra un puslitra iepakojumos.
•    Valio GEFILUS® jogurts. Var izvēlēties sarkano plūmju, greipfrūtu-zemeņu vai aveņu-upeņu 380 g iepakojumā vai arī meža zemeņu, jāņogu-upeņu, ananāsu-aveņu jogurtu 150 g iepakojumā. Jogurti bagāti ar ogām un augļiem ar samtainu garšu. Dienā ieteicams izlietot vismaz 150 – 200 g šāda jogurta.
•    Valio GEFILUS® jogurts bez piedevām 380g iepakojumā - ideāls veids kā pagatavot savu desertu ar mājās gatavotu ievārījumu vai svaigām ogām un augļiem. Valio GEFILUS® jogurts bez piedevām piemērots arī salātu mērču pagatavošanā (2,5% tauku salīdzinājumā ar skābo krējumu, kur tauku saturs ir 10-30%). Valio GEFILUS® jogurts bez piedevām noteikti var tikt iekļauts arī mazuļu ēdienkartē.
•    JAUNUMS! Lai atvieglotu labvēlīgo pienskābes baktēriju LGG® uzņemšanu Valio piedāvā jaunāko produktu Valio GEFILUS® jogurta dzērienu ērtā 90ml pudelītē. Lai uzņemtu labo baktēriju devu pietiek ar vienu pudelīti katru dienu. Pieejami 3 garšu veidi — meža ogu, zemeņu un vaniļas.


Iekļaujiet Valio GEFILUS® piena produktus ikdienas ēdienkartē apvienojot to ar veselīgu uzturu un dzīvesveidu!

Par kompāniju Valio
Valio ir Somijā lielākais piena pārstrādes uzņēmums, kura produkti tiek izplatīti vairāk nekā 60 pasaules valstīs, tostarp arī Baltijas valstīs. Turklāt Valio Somijā izveidots lielākais produktu izpētes un attīstības departaments ar mērķi izstrādāt jaunus pārtikas produktus, kas atbilst mainīgajām patērētāju vajadzībām. Latvijā Valio piedāvā augstas kvalitātes piena produktus ikdienas lietošanai, kā, piemēram, Valio Alma, gan arī funkcionālos piena produktus — Valio Zero Lactose pienu, kura sastāvā nav laktozes, un Valio Gefilus® piena produktus, kuru sastāvā esošās probiotiskās LGG® baktērijas nostiprina ķermeņa aizsargspējas un labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu.

Uztura speciālistes Natālijas Petruhinas piebilde
Bērniem līdz 2 gadu  vecumam nevajadzētu uzturā daudz lietot kefīru, tā niecīgā alkohola satura dēļ. No jogurtiem labāk izvēlētie jogurtus bez augļu un cukura piedevām un pašiem mājās pievienot ogas/zapti vai pasaldināt pēc vajadzības.
Jogurti un skābpiena produkti patiešām ir veselīgi un vērtīgi. Noteikti vajadzētu iekļaut ikdienas ēdienkartē katru dienu. Jogurti lieliski noder arī veselības deserta kokteiļu pagatavošanai sajaucot tos ar dažādiem svaigiem augļiem ogām vai saldētām ogām. Tiem, kas vēlās notievēt vai saglabāt slaidu augumu jogurts bez piedevām pievienojot tam dažādas garšvielas (piem., ķiplokus, dilles, piparus, kas nu kuram garšo) būs lielisks krējuma aizvietotājs salātu mērces pagatavošanai, saturēs mazāk kaloriju un tauku. Ar ogu-augļu jogurtu savukārt var pārliet augļu salātus vai pagatavot gardas un veselīgas desertu mērces. Galvenais ir ļaut vaļu savai fantāzijai!

 

Reklāma
Reklāma

/REKLĀMAS PROJEKTS/