Kādi ir visseksuālākie vitamīni?

Lai seksuālā dzīve sistu gultā augstu vilni, organismam nepieciešami vitamīni. Par paša seksuālākā nosaukumu cīnās E, C un B grupas vitamīni. Par laimi, šajā cīņā zaudētāju nav, jo zināms taču – uzvar mīlestība!

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Pēcteču nesējs
E vitamīns būtībā ietver vairāku vielu grupu – tokoferolus, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē vairošanos. Precīzāk: “toko” – “pēcteči» un latīņu vārds “ferre” – “atnest”. Tokoferoli pagarina mūžu un palielina vairošanās funkciju, veicina normālu grūtniecības norisi, augļa attīstību, kā arī aktīvi piedalās spermas veidošanās procesos. Turklāt E vitamīns aizkavē novecošanos. Tam piemīt spēja pasargāt no oksidēšanās seksualitātei tik svarīgos A un C vitamīnus.
E vitamīns rūpējas par asinsvadiem un asinsriti, pasargājot vēnas no trombu veidošanās.
Tokoferoli nepieciešami gļotādu veselībai, tātad palīdzēs arī maksts gļotādai un dzimumceļiem, kas klāti ar gļotādām, veikt savus uzdevumus. Visbeidzot E vitamīns mazina nomācošos menopauzes simptomus.
Dabā E vitamīns kā antioksidants ir visos dabiskajos taukos, īpaši augu eļļās, mazāk – dzīvnieku taukos. Ļoti daudz E vitamīna ir graudu asnos – graudu asnu eļļa ir dabisks E vitamīna koncentrāts.
Nozīmīgākie E vitamīna avoti uzturā: augu, īpaši saulespuķu, eļļa, rieksti (īpaši lazdu un zemesrieksti), pētersīļi, paprika, olas, auzu pārslas, avokado, spināti, zaļie zirņi.

Laimes un prieka vitamīns
C vitamīns ir ūdenī šķīstošs, ātri zūd, produktus termiski apstrādājot, oksidējas gaisa skābekļa un gaismas iedarbībā. Ātri gaistošs kā pati mīlestība, tomēr bezgala nepieciešams, lai varētu mīlēt.
C vitamīns nodrošina vairošanās funkcijām nepieciešamo A, B un E vitamīnu uzsūkšanos organismā. Taču tas nav viss – C vitamīns absolūti tieši ietekmē seksualitāti. Proti, askorbīnskābes iespaidā tiek uzturēta laba veselība un seksuālās sajūtas, jo C vitamīns stiprina imūno sistēmu, stabilizē holesterīna līmeni asinīs, aizsargā organismu no stresa un palīdz izvadīt kaitīgās vielas. Šā vitamīna lielākā koncentrācija ir hipofīzē un virsnierēs. C vitamīns nepieciešams saistaudu izveidei, bet labs sekss jau ir krietna fiziskā slodze, kam nudien nepieciešamas veselas un vingras locītavas. Ir zināms, ka C vitamīns piedalās serotonīna sintēzē, bet tas pazīstams kā laimes un prieka hormons – vai bez tā vispār iedomājama mīlestība!?
Vesela cilvēka organismā ir aptuveni 15 gramu C vitamīna. Līmenis pazeminās, smēķējot, ciešot stresu, lietojot pārlieku daudz ūdens, citu iemeslu dēļ, šajos gadījumos C vitamīnu vēlams uzņemt papildus.
Nozīmīgākie C vitamīna avoti uzturā: upenes, pētersīļu lapas, mārrutki, paprika, Briseles kāposti, kivi, ziedkāposti un kāposti, zemenes, spināti, citrusaugļi, kartupeļi, tomāti, āboli.
C vitamīna gaistošās dabas dēļ šos produktus vēlams lietot svaigus, termiski neapstrādātus.

Orgasmam un libido
Visi B grupas vitamīni ir ūdenī šķīstoši. Ilgstoši vārot, B vitamīnu saturošs produkts var zaudēt daļu vērtīgo vielu, taču uzturā tādējādi būs lietojams pats novārījums. To svarīgi zināt, jo šis vitamīns visai bieži atrodams dzīvnieku izcelsmes produktos. Karstasinīgs mīlētājs ne velti tiek salīdzināts ar tīģeri, proti, gaļēdāju.
B¹ vitamīns (tiamīns) ir neaizvietojams enerģijas ražošanā, tauku, ogļhidrātu un olbaltumu veidošanās procesos. Šā vitamīna trūkums organismā novājina cilvēku tik ļoti, ka seksuālā dzīve vairs nav iedomājama. B¹ avitaminoze izraisa hronisku nogurumu, apātiju, palēninātus refleksus, pazemina kuņģa skābes līmeni un vājina sirds muskuļus. Starp citu, melnā tēja un kafija grauj B¹ vitamīnu, tāpēc ar šiem dzērieniem īstam seksa kārotājam aizrauties nevajadzētu. Tiek uzskatīts, ka B¹ hipovitaminoze varētu iestāties arī tiem, kas patērē daudz cukura un nesātīgi lieto alkoholu.
Nozīmīgākie B¹ vitamīna avoti uzturā: zemesrieksti, cūkgaļa, zirņi, klijas, auzu pārslas, cūku un liellopu aknas un nieres, olas dzeltenums, rupjmaize.

Par B² vitamīna (riboflavīns) trūkumu organismā visbiežāk liecina grūti dzīstošas plaisiņas mutes kaktiņos un mutes gļotādas iekaisumi, taču seksuālo dzīvi tā nepietiekamība iespaido enerģijas trūkuma dēļ.
Nozīmīgākie B² vitamīna avoti uzturā: mājlopu aknas un nieres, siers, skumbrijas, olas, siļķes, piens, rupjmaize, pētersīļi.

B³ dēvē par “atmiņas vitamīnu”. Taču tā trūkums rada ne tikai atmiņas traucējumus, bet arī ādas plaisāšanu, apetītes zudumu un gremošanas traucējumus. Šie faktori negatīvi iespaido seksuālo dzīvi. Savukārt pietiekams daudzums šā vitamīna stimulē perifēro asinsriti un smadzeņu apasiņošanu. B³ jeb pantotēnskābe piedalās hemoglobīna sintēzē un enerģijas ražošanā. Šīs skābes iespaidā organismā izstrādājas īpaša viela – holīns, kas izraisa uzbudinājumu un vairo seksuālo enerģiju.
Nozīmīgākie B³ vitamīna avoti uzturā: liellopu un vistas gaļa, zivis, mandeles, klijas, kāposti, jogurts, pētersīļi.

B6 (piridoksīnu) sauc arī par “nervu vitamīnu”, tāpēc noprotams, ka tas svarīgs smadzeņu un nervu sekmīgai darbībai. B6 nepieciešams īpašu vielu biosintēzē, kas iespaido orgasma rašanos. 
Nozīmīgākie B6 vitamīna avoti uzturā: liellopu aknas, skumbrijas, cūkas gaļa, nieres un aknas, siļķes, kartupeļi, rupjmaize, siers, olas.

B¹² (cinakobalmīns) ir ķīmiski komplicētākais vitamīns. Tas satur kobalta atomu. B¹² nepieciešams itin visām organisma šūnām. Rodoties B¹² deficītam organismā, krasi pazeminās libido jeb seksuālā vēlme, un tā fonā attīstās citas seksuālas dabas problēmas – dzimumdzīve “šķīst pa visām vīlēm” jau pie pirmajiem avitaminozes simptomiem.
Nozīmīgākie B¹² vitamīna avoti uzturā: visu veidu gaļa, olas, siers, piens, jogurts, jūras kāposti.

Aija Kažoka, žurnāls Marta

Materiāls publicēts sadarbībā ar nacionālo ziņu portālu www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma