Smaržas jāierīvē ādā, lai tās ilgāk noturētos. Mīts vai patiesība?

Dažkārt šķiet, ka savu smaržu aromāts vairs nav jūtams, bet apkārtējie gan to jūt. Lai smaržas būtu noturīgas, tās ir jālieto pareizi.
Pretēji izplatītajam mītam, ka smaržas jāieberzē vai jāierīvē ādā, vislabāk tās uzklāt vai uzpūst uz tīras un mitrinātas ādas.

FOTO: Shutterstock.com

Pretēji izplatītajam mītam, ka smaržas jāieberzē vai jāierīvē ādā, vislabāk tās uzklāt vai uzpūst uz tīras un mitrinātas ādas.

Visām smaržām ir trīs sastāvdaļas: aromāts, ūdens un spirts. Tieši aromāta sastāvdaļu (ēterisko eļļu, dabiski vai sintētiski veidotu smaržvielu kombinācija) daudzums nosaka, cik ilgi tas būs jūtams. Piemēram, smaržas satur 15–30 % aromāta sastāvdaļu, tualetes ūdens 10–20 procentu. Tāpēc izdevīgāk ir pirkt smaržas, lai gan tās ir dārgākas. Smaržu aromāts ir noturīgāks, tāpēc tās kalpos ilgāk.  
 

Dažkārt šķiet, ka savu smaržu aromāts vairs nav jūtams, jo pie sev tīkamiem un piemērotiem aromātiem ļoti ātri pierodam un tos vairs nejūtam, bet apkārtējie gan. Tieši šī iemesla dēļ cilvēki mēdz lietot pārāk daudz smaržu, jo viņiem, lai sajustu to aromātu, nepieciešama daudz lielāka deva nekā apkārtējiem. Taču, ja smaržas nepatīk, jutīsi tās pat pēc dušas un apģērba nomaiņas. Dažkārt aromāts šķiet tik uzbāzīgs, ka izraisa pat galvassāpes.

 

Lai smaržas būtu noturīgas, tās pareizi jālieto. Pretēji izplatītajam mītam, ka smaržas jāieberzē vai jāierīvē ādā, vislabāk tās uzklāt vai uzpūst uz tīras un mitrinātas ādas, ļaujot tām pašām iesūkties ādā un nožūt. Sausa āda neveido tik labu sadarbību ar smaržvielām, tāpēc pirms iesmaržināšanās lieto kādu neitrāla aromāta ķermeņa krēmu vai eļļu. Arī mati ļoti ilgi saglabā aromātu – ja vēlies, iesmaržini arī tos.

Reklāma
Reklāma

 

Informācija: ‘’100 Labi padomi''

Saistītie raksti