Superprodukts veselībai un skaistumam, ko atradīsiet gandrīz jebkurā mazdārziņā

Ķirbis ir piemērots skaistuma un slaiduma, kā arī ārstnieciskām kūrēm, jo tas satur ap 90 % ūdens un daudz kālija, kas efektīvi iztīra un izskalo organismu. Ķirbis satur augu olbaltumu, ogļhidrātus, A, E, B, C, P vitamīnus, pektīnvielas, minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, fosforu, dzelzi, magniju.

 

Ķirbis der ne tikai vēderpriekiem

FOTO: Shutterstock.com

Ķirbis der ne tikai vēderpriekiem

Noder viss: ķirbju sula, mizas un sēklas

  • Ķirbju sula ir ēdiens, kas baro šūnas. Ilgstoši lietojot ķirbju sulu, tā palīdz pret kaulu deformāciju un atjauno locītavu darbību.
  • Sula ārstē aptaukošanos, cukura diabētu, priekšdziedzera iekaisumu, novērš vielmaiņas traucējumus.
  • Ķirbju sula ir ļoti labs līdzeklis pret bezmiegu.
  • Ķirbju mizas satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos un darbojas kā dabīgais glikozamīns. Mizas var samalt svaigas un lietot pie salātiem. Var izžāvēt cepeškrāsnī (zemā temperatūrā, līdz 40–50 grādiem), samalt kafijas dzirnaviņās (kopā ar sēklām un sēklapvalkiem) un lietot kā pulveri pie putrām, kefīra, sulām.
  • Ķirbju sēklas ir efektīvs līdzeklis cērmju, spalīšu un lenteņu izdzīšanai.
  • Sēklas satur vērtīgas taukskābes (linolskābi, oleīnskābi, palmitīnskābi u. c.), kas lieliski spēj ieeļļot kaulu locītavas, ādu, matus un gļotādas, uzlabojas arī nagu stāvoklis. Organisma attīrīšanai katru dienu vēlams apēst 10 sēklas pāris stundas pēc vakariņām. Kurss – 10 dienas, ko var atkārtot pēc diviem mēnešiem.



Ķirbja maskas skaistumam

  • Sablendē 2 ēdamkarotes vārīta ķirbja mīkstuma un 1 tējkaroti olīveļļas (var citu augu eļļu vai saldu krējumu), turi uz sejas 20 minūtes un nomazgā ar siltu ūdeni.
  • Sablendē vārītu ķirbju mīkstumu ar auzu pārslām un saldo krējumu, klāj uz sejas, kakla un dekoltē zonas, izņemot acu zonu. Pēc 15–20 minūtēm nomazgā ar siltu pienu vai ūdeni. Maska piemērota jutīgai, maigai, sausai un normālai ādai. Ķirbis attīra ādu, samazina stresu, auzu pārslas, krējums to pabaro un piesātina ar mikroelementiem un vitamīniem
  • Sablendē 2 ēdamkarotes vārīta ķirbja mīkstuma, 1 olas dzeltenumu un 1 tējkaroti medus. Masku turi uz sejas 20 minūtes un nomazgā ar vēsu ūdeni. Ja pirms maskas 2–3 minūtes paturēsi uz sejas karstu dvieli, maskas efekts būs vēl spēcīgāks.
  • Sarīvē ķirbi, pievieno saspaidītas dzērvenes un olu dzeltenumu. Klāj uz tīras sejas, izņemot acu zonu. Pēc 15–20 minūtēm nomazgā ar siltu ūdeni. Maska piemērota taukainai, normālai un jaukta tipa ādai ar paplašinātām porām. Ķirbis iztīra ādu, savukārt dzērvenes samazina iekaisumus, stimulē vielmaiņu, bet olas dzeltenums pabaro ādu.
Reklāma
Reklāma

 

No žurnāla "100 labi padomi"