Kā pareizi nomērīties, šujot sev apģērbu

Lai gan mūsdienās veikalu plaukti ir pārbagāti ar apģērba klāstu, šķiet, ikviena meitene/sieviete kaut reizi mūžā ir vēlējusies kaut ko sev uzšūt pašas rokām. Piedāvājam dažus padomus, ar ko sākt, ja tev patiešām nav nekādas pieredzes šajā lietā. Šuvējas var tālāk nelasīt...

Nomērīšanās ir pirmais un galvenais darbiņš, sākot šūt sev apģērbu!

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Nomērīšanās ir pirmais un galvenais darbiņš, sākot šūt sev apģērbu!

 

Lai uzšūtu sev kādu apģērba gabalu, protams, jāzina savi izmēri. Dažādos žurnālos un interneta vietnēs ir pieejamas standartizētas piegrieztnes ar standarta krūšu, vidukļa un gurnu izmēriem. Tomēr katra piegrieztne pieļauj arī nedaudz "brīvības", tādēļ ikvienu no tām tu vari pielāgot tieši tavām ķermeņa īpatnībām. Tev nav nepieciešams sameklēt izmēru lielāku vai mazāku piegrieztni.

 

Kā nomērīt krūšu, vidukļa un gurnu apkārtmēru?

Atceries, ka krūšu apkārtmēru mēra visattālākajos jeb augstākajos punktos.

Lai visprecīzāk uzzinātu vidukļa apkārtmēru, apliec brīvi mērlentu apkārt viduklim un pakustini dažādos virzienos, līdz atradīsi "īsto" vietu jeb vietu, kur jostas vietas zonā ir visšaurākā vieta.

Savukārt gurniem atkal meklē visattālākos punktus. Kājas turi kopā.

Visus mērus pieraksti, pirms dodies pirkt audumu.

 

Citi noderīgi mērīšanas noslēpumi

Muguras garums tiek mērīts no kakla skriemeļu pamatnes līdz viduklim. Lai noteiktu piedurknes garumu, nepieciešams saliekt roku elkonī un izmērīt attālumu no pleca līdz plaukstai, mērlenti novelkot "caur" elkoni.

 

Pirms bikšu šūšanas, nepieciešams zināt kājas garumu no iekšpuses, ja tā vispār var izteikties. Proti, tev noteikti jāizmēra tā sauktais soļa vīles garums - attālums no kājstarpes līdz potītēm. Un, protams, jāizmēra arī kājas garums no vidukļa līdz potītei, kas būs nepieciešams bikšu ārējās vīles šūšanai.

Reklāma
Reklāma

 

Kā izprast gatavās piegrieztnes

Parasti pie piegrieztnēm jeb modeļiem ir tik daudz dažādas informācijas. Lūk, piedāvājam uzzināt, kas no tā visa tev jāņem vērā:

- Jāsaprot, kura ir piegrieztnes otra jeb apģērba neredzamā puse un kura labā.

- Ja tu nekad neesi šuvusi apģērbu, pie pirmās reizes labāk izvēlies vienkāršu modeli, un pārliecinies, lai izvēlētā piegrieztne atbilst tavam izmēram.

Parasti piegrieztnēm ir 2-3 varianti. Pārbaudi, vai tavam izvēlētajam modelim auduma un citu materiālu ir pietiekami. Un centies izvēlēties tādu audumu, kāds ieteikts pie konkrētā modeļa, citādi gaidītais rezultāts var nebūt tāds, kā iecerēts.

 

 

Audumu platums

Parasti audumiem ir trīs platuma standarti - 90, 115 un 150 cm. Pie piegrieztnes parasti jābūt informācijai, cik daudz auduma tev būs nepieciešams.

Tāpat tev būs nepieciešami dažādi sīkumi - diegi, rāvējslēdži utt., ko vēlams pirkt kopā ar audumu, lai atrastu visprecīzākās krāsu nianses.

 

Šī informācija ir domāta tikai tām, kuras patiešām nekad neko nav šuvušas, bet sen jau mēģinājušas uz ko tādu saņemties. Protams, šuvējām par šīm pamācībām būs jāpasmaida, bet jāatceras, ka katrs no mums dzīvē kaut ko dara pirmo reizi....

 

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.