Bezmaksas izmeklējums var glābt tevi no dzemdes kakla vēža

Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi šobrīd ir nepiedodami augsta — ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes no šīs slimības mirst. Tāpēc arī tev ik gadu jāizmanto valsts piedāvā iespēja bezmaksas skrīninga veikšanai. Janvāra pēdējā nedēļa (šogad no 24. līdz 30. janvārim) tradicionāli ir Eiropas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa. Šis būs jau piektais gads, kad to atzīmējam arī Latvijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja pirms pieciem gadiem — 2007. gadā, šīs nedēļas ietvaros organizētā konferencē — tika panākta konceptuāla vienošanās par nepieciešamību izveidot darba grupu dzemdes kakla vēža skrīninga ieviešanai, tad šobrīd jau ir redzams nopietns, valsts līmeņa progress dzemdes kakla vēža profilaksē — kopš 2009. gada ir ieviests organizētais dzemdes kakla vēža skrīnings, kā arī 2010. gadā valsts imunizācijas programmas ietvaros uzsākta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret šo slimību izraisošo HPV vīrusu. Situācijā, kad Latvijas veselības aprūpē ir daudz nepilnību, šis visaptverošas dzemdes kakla vēža profilakses nodrošinājums ir uzskatāms par patiešām lielu un būtisku sasniegumu sabiedrības veselības aprūpes pilnveidošanā. Ar šo rīcību Latvijas lēmumu pieņēmēji un finansētāji ir apliecinājuši savu politisko gribu veicināt sieviešu veselību un novērst onkoloģisko slimību izplatību viņu vidū.

Tas, cik šie pasākumi būs visaptveroši un ilgtermiņā efektīvi, atkarīgs no pašām sievietēm, tāpēc arī nedēļas mērķis — ik gadu rosināt sievietes aizdomāties, kā viņas pašas, izmantojot visaptverošas profilakses iespējas — valsts apmaksāto skrīninga programmu un vakcināciju, — var pasargāt sevi un savas meitas no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi.

Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi šobrīd ir nepiedodami augsta — ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes no šīs slimības mirst.

Pirmo divu gadu laikā gada laikā (2009. g. 1. janvāra – 2010. g. 31.oktobra dati) sieviešu atsaucība uz aicinājumu veikt dzemdes kakla vēža skrīningu kopumā ir bijusi visai zema — 14,1%. Izmeklējumu rezultātā 1 112 sievietēm ir konstatētas vieglas dzemdes kakla šūnu izmaiņas, 201 — mērenas vai izteiktas dzemdes kakla šūnu izmaiņas, bet 8 — ir diagnosticētas vēža šūnas.

Pēc speciālistu domām ir nepiedodami, ka sievietes šīs profilakses iespējas neizmanto pašas un atsevišķos gadījumos arī nenovērtē valsts sniegto iespēju pasargāt no šīs saslimšanas savas meitas. 2009. gadā 44.3% dzemdes kakla vēzis tika konstatēts 3. – 4. stadijā, kaut šo saslimšanu ir iespējams gan novērst profilaktiski, gan laikus diagnosticēt. Dzemdes kakla vēža saslimšanas statistika liecina, ka 33% gadījumu slimības ielaistības galvenais iemesls ir novēlota griešanās pie ārsta.

Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%.

Iveta Ķelle, biedrības Papardes zieds valdes priekšsēdētāja: „Papardes zieds pērnā gada nogalē veica apkopojumu par jauniešu veselības jomā veiktajiem pētījumiem, kura rezultāti bija visai šokējoši — sociologs Arnis Kaktiņš tos raksturoja kā ceļu uz iznīcību. Vērtējot dzemdes kakla vēža profilakses situāciju, nākas secināt, ka veselība nav vērtība arī citās sabiedrības grupās. Citu Eiropas valstu sievietes cīnās par to, lai viņām būtu garantētas dzemdes kakla vēža profilakses iespējas, bet mūsu sievietes tās neizmanto! Vai nav paradokss? Manuprāt, ir pēdējais brīdis visa vecuma sievietēm apzināties savas un savu meitu veselības nozīmi — kā personiskās, tās sabiedrības dzīves kontekstā — un aktīvi izmantot visas iespējas (jo īpaši valsts sniegtās un apmaksātās) tās profilaktiskajā aizsardzībā, nevis meklēt ieganstus, lai to nedarītu vai diskutētu par vakcinācijas kaitīgumu. Vesela sabiedrība nav iedomājama bez veselām sievietēm — kā esošām, tā topošām.”

Uzziņai
Dzemdes kakla vēža attīstības riskam ir pakļautas gan jaunas, gan arī vecākas sievietes — ar to izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa onkogēnajiem tipiem pirmreizēji vai atkārtoti var inficēties ikviena sieviete neatkarīgi no vecuma un iedzimtības, ja vien viņai ir dzimumattiecības. Inficēšanās risks sākas jau ar pirmajām attiecībām, un tieši jaunu meiteņu/sieviešu vidū šī vīrusa onkogēno tipu sastopamība ir visaugstākā. Diemžēl nepārejošas infekcijas risks pieaug līdz ar gadiem, tāpēc ir svarīgi, lai sievietes jebkurā vecumā sevi profilaktiski pasargātu no šīs slimības un laicīgi meklētu ārsta palīdzību un padomu.

Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi šobrīd ir nepiedodami augsta — ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes no šīs slimības mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%.

Dzemdes kakla vēža profilaksei veltīti pasākumi notiks visā Eiropā. Nedēļas iniciators un organizators ir Eiropas Dzemdes kakla vēža asociācija (EDzKVA) sadarbībā ar Eiropas zinātniskajām organizācijām, nevalstiskajām organizācijām, slimnieku piederīgo atbalsta biedrībām un farmācijas industriju. EDzKVA pārstāvis Latvijā ir LĢPSVA Papardes zieds.

 

Reklāma
Reklāma

IZLASI ARĪ:

VAI VAKCINĒT MEITIŅU PRET DZEMDES KAKLA VĒZI?

MAMMAS ATKLĀJ, VAI VAKCINĒS MEITAS PRET DZEMDES KAKLA VĒZI

 

Avots: www.papardeszieds.lv