Lai vēnu varikoze neprogresētu

Par to, kas ir vēnu varikoze, kā to ārstēt un kādus profilaktiskos pasākumus cilvēks var veikt, stāsta ķirurgs – flebologs Rets Vīgants.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pastāstiet tuvāk par hronisku venozu mazspēju jeb, vienkārši sakot, vēnu varikozi.
Tā ir kāju vēnu saslimšana, kas ietver sevī simptomu kopumu: paplašinātas vēnas, smaguma sajūtu un nogurumu kājās, tūsku un ādas pārmaiņas. Reizēm var būt arī sāpes.


Paplašinātas vēnas – kad apakšstilba ādu, šķiet, izspīlē tāds kā vīnogu ķekars?  
Jā. Parasti vēnas ar aci saskatāmas, ja slimība jau sasniegusi noteiktu stadiju. Taču sākumposmā vēnas var nebūt redzamas, kaut arī cilvēkam ir sūdzības par pastāvīgu tūsku un nogurumu kājās. Tādā gadījumā jāvēršas pie flebologa, lai veiktu vēnu duplekssonogrāfijas izmeklējumu un noskaidrotu, vai šie simptomi liecina par hronisku venozu mazspēju. Ja tā ir, nekavējoties jāuzsāk ārstēšana, citādi slimība progresēs.

 FOTO: Ķirurgs–flebologs Rets Vīgants.


Kurš no visiem minētajiem simptomiem uzskatāms par bīstamāko veselībai un kādēļ?  
Noteikti tā ir tūska. Tās dēļ tiek saspiesti audi un izjaukta mikrocirkulācija mazajos asinsvados un limfvados, bet tas izraisa skābekļa trūkumu audos un arī ādā. Rezultātā audi ar laiku atmirst un vispirms rodas ādas pigmentācija (āda kļūst tumša), pēc tam – arī trofiskās čūlas. Nelikvidējot tūsku – tiešo iemeslu šīm pārmaiņām – čūlas gandrīz neiespējami izārstēt. Gadījumos, kad tūska ir neliela, bet ilgstoša, process var kļūt neatgriezenisks.

Hroniska venoza nepietiekamība nav kosmētiska, bet medicīniska problēma, kas neārstēta var beigties ar trofiskajām čūlām.

Ko vajadzētu darīt tiem cilvēkiem, kam ikdienā kājas gadu gadiem pietūkušas?
Tūskas mazināšanai viņiem katru dienu vajadzētu valkāt vēnu kompresijas zeķes, tā panākot dzīves kvalitātes uzlabošanos. Tomēr, lai noskaidrotu, vai tūsku izraisījusi vēnu vai kāda cita saslimšana, vislabāk vērsties pie flebologa un veikt vēnu duplekssonogrāfijas izmeklējumu. Flebologs arī izvērtēs, kāds kompresijas terapijas veids pacientam nepieciešams. Gadījumos, kad cilvēks ir pilnīgi vesels, tomēr kājām tendence tūkt, ieteicamas profilaktiskās vēnu kompresijas zeķes, piemēram, ceļojuma laikā.


Kompresijas terapija ir viena no ārstēšanas metodēm, ja cilvēkam diagnosticēta hroniska venoza mazspēja. Kādas ir pārējās metodes?
Parasti vēnu ārstēšana ir dažādu metožu kombinācija, kas ietver sevī gan ķirurģiju, gan kompresijas terapiju, gan skleroterapiju, gan medikamentozo terapiju. To, kādas metodes lietot, izlemj ārsts flebologs.  

Reklāma
Reklāma



Vai ar medikamentozo terapiju domājat tos preparātus, bez kuriem nav iespējams realizēt operāciju, vai runa ir par specifiskiem vēnu ārstēšanas līdzekļiem?
Kā jau teicu, pieejai jābūt kompleksai. Bieži vien venozās mazspējas ārstēšanai nepietiek tikai ar medikamentozo terapiju, īpaši tālākajās slimības stadijās, kad notikušas pārmaiņas vēnu sieniņās un vēna kļuvusi piecas reizes lielāka nekā tam vajadzētu būt. Taču medikamentus iespējams lietot kā papildu ārstēšanas metodi. Venotoniskie līdzekļi, piemēram, „Phlebodia”, līdzīgi kompresijas terapijai mazina venozās mazspējas izraisītos simptomus – tūsku un smaguma sajūtu. To iedarbība vērsta uz vēnu sieniņu tonizēšanu, iekaisuma un sāpju mazināšanu, asins cirkulācijas uzlabošanu. Lielākā daļa venotonisko līdzekļu (bezrecepšu medikamenti) iegūti no augu valsts produktiem.  


Tad jau tos var izmantot arī vesels cilvēks, kam vasarā karstuma dēļ satūkst kājas...
Jā, jo tie palīdz mazināt simptomus un kādam laikam iespējams panākt efektu. Taču venotoniskos līdzekļus nav lietderīgi lietot ilgstoši, optimāli kādus divus trīs mēnešus. Tāpat, ja vasarā liela karstuma dēļ cilvēks nevar uzvilkt vēnu zeķi, ko viņam ieteicis nēsāt ārsts, reizēm kompresijas terapiju uz neilgu laiku var aizstāt ar medikamentozo terapiju.   
Galvenais, ko vēlos vēlreiz uzsvērt, – paplašinātas vēnas liecina jau par nopietnu hroniskas venozas mazspējas attīstības stadiju, bet pie ārsta jānāk, kad uz to norāda tūska, smaguma sajūta un nogurums kājās. Tikai laikus uzsākot ārstēšanu, varam apturēt šo vēnu kaiti. Tāpat svarīgi, lai cilvēks, kam ir hroniska venoza nepietiekamība, nodarbina  kāju muskulatūru, dienas laikā izvingrina kājas, ieteicama to kontrastduša. Un noteikti – kompresijas terapija.   

 

Ieskaties: www.venucentrs.lv