Vasaras karstumā ausu sāpes nav reta parādība. Ko darīt, ja sāp auss?

Tāpat kā jebkurā citā gadalaikā, arī vasarā var sāpēt auss, un karstā laikā tā mēdz notikt itin bieži.
Karstā laikā ausu sāpes nav reta parādība.

FOTO: Shutterstock.com

Karstā laikā ausu sāpes nav reta parādība.

Ausu sāpes var radīt automašīnā atvērts logs, kondicionieri, krasas gaisa temperatūras izmaiņas, stipras vēja brāzmas, pelde aukstā ūdenī, sakaršana un pēc tam strauja atdzišana.

 

Kad un kā rīkoties?

 

1. Nesildi! Ja nav zināms auss sāpju īstais iemesls, ausi nedrīkst sildīt, jo sāpju iemesls var būt trīszaru nerva neiralģija vai iekaisums, kas no sildīšanas var progresēt vēl vairāk un izraisīt meningītu, strutu nokļūšanu smadzenēs un pat dzirdes zudumu.

Reklāma
Reklāma

2. Ja ļoti sāp – dzer zāles. Ja ausī jūtams liels diskomforts vai tā ļoti sāp, iedzer pretiekaisuma vai pretsāpju medikamentus. Vislabāk der paracetamols vai ibuprofēns. Seko līdzi, vai nav paaugstinātas temperatūras, izdalījumu no auss, dzirdes pasliktināšanās. Ja ir, nevilcinies un meklē ārsta palīdzību!

3. Kad var līdzēt ausu pilieni? Ja auss izeja ir sausa, tās ārējā kanālā vari iepilināt līdz ķermeņa temperatūrai sasildītus ausu pilienus, kas bez receptes iegādājami aptiekās. Ja ausis mēdz sāpēt bieži, rezervei ausu pilienus vajadzētu glabāt ledusskapī. Ja auss kādreiz ir sulojusi vai tecējusi, pilienus lietot nevajadzētu.

4. Nebaksti, neslapini un neko neliec ausī. Auss tīrīšana un bakstīšana ar vates kociņu sāpes nemazinās, tas var situāciju tikai pasliktināt – satraumēt ausi vai veicināt infekcijas attīstību. Auss ir jāsargā no ūdens, tajā nedrīkst likt ārstniecības augus, jo arī tie var pastiprināt infekciju. Starp citu, ausī iebāztās puķes mēdz iesprūst, un tad gan ir jālūdz ārsta palīdzība.

5. Kad jādodas pie ārsta?  Ar sāpīgu ausi pie ārsta tūdaļ nav jāskrien, izņemot situācijas, ja ir arī paaugstināta temperatūra, stipras sāpes un dzirdes traucējumi. Ārstu ieteicams apmeklēt, ja pāris dienu laikā problēma nepāriet vai pastiprinās.

Saistītie raksti