Bērniem Latvijā pārāk vēlu diagnosticē cukura diabētu. INFOGRAFIKA

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologi atzīst, ka Latvijā pārāk novēloti tiek bērniem diagnosticēts 1.tipa cukura diabēts. Tas saistīts ar informācijas trūkumu vecākiem un sabiedrībai kopumā. 88,4% no bērniem, kuriem diagnosticēta slimība, nonāk Bērnu slimnīcā jau smagā stāvoklī jeb diabētiskā ketoacidozē. 

Bieži 1.tipa cukura diabēta agrīnus simptomus var novērot gadījumos, kad bērns slimojis ar akūtām vīrusu slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži 1.tipa cukura diabēta agrīnus simptomus var novērot gadījumos, kad bērns slimojis ar akūtām vīrusu slimībām.

“Katru gadu Latvijā 1.tipa cukura diabētu diagnosticē 75-85 bērniem. Ja slimības simptomi tiktu atpazīti jau agrīnā stadijā, tad bērnu ārstniecība noritētu daudz vieglāk, mazāk psiholoģiski traumējoši un bērni tik bieži nenonāktu reanimācijā,” skaidro endokrinoloģe dr.Iveta Dzīvīte – Krišāne, piebilstot, ka attīstītākās valstīs diabētiskā ketoacidoze konstatēta bērniem 50 -55% gadījumu. 

 

Katru gadu Latvijā 1.tipa cukura diabētu diagnosticē 75-85 bērniem. Ja slimības simptomi tiktu atpazīti agrīni, bērnu ārstniecība noritētu daudz vieglāk un bērni tik bieži nenonāktu reanimācijā.



Bieži 1.tipa cukura diabēta agrīnus simptomus var novērot gadījumos, kad bērns slimojis ar akūtām vīrusu slimībām. “Bērns jūtas vairāk noguris un vēlas biežāk gulēt, vairāk slāpst un biežāk apmeklē tualeti kā parasti, kā arī sāk zaudēt svaru. Vecāki bieži saka, ka uzskatījuši šos simptomus par vīrusa saslimšanas sekām un nav pievēruši pietiekami lielu uzmanību tiem. Tomēr tieši šie simptomi ir jāņem vērā, lai savlaicīgi diagnosticētu 1.tipa cukura diabētu un spētu savlaicīgi sniegt palīdzību bērnam. Taču diabēta pazīmes var attīstīties arī uz pilnīgas veselības fona. Vecākiem jābūt ļoti vērīgiem, lai pasargātu bērnu no smagiem veselības traucējumiem,” skaidro dr.I.Dzīvīte – Krišāne.

Cukura diabēts

Ja simptomi netiek atpazīti agrīni, slimībai progresējot, attīstās diabētiskā ketoacidoze, kas izpaužas kā vemšana, sāpes vēderā, strauja un dziļa elpošana, paātrināta sirdsdarbība, izteikts vājums, samaņas traucējumi un koma. Ja bērnam tiek novēroti kādi no minētajiem simptomiem, nekavējoties ir jāizsauc Neatliekamā medicīniskā palīdzība. 

 

Reklāma
Reklāma

Diabētam progresējot, attīstās diabētiskā ketoacidoze, kas izpaužas kā vemšana, sāpes vēderā, strauja un dziļa elpošana, paātrināta sirdsdarbība, izteikts vājums, samaņas traucējumi un koma.

 

1.tipa cukura diabētu neizraisa cukura lietošana uzturā, liekais svars vai neaktīvs dzīvesveids. No tā nav iespējams izvairīties un pagaidām to nav iespējams pilnībā izārstēt. Slimības ārstēšanā pamatā ir insulīna aizvietošana ar ikdienas zemādas injekcijām vai insulīna sūknīša palīdzību. 1. tipa cukura diabēta iemesls ir specifiskās (autoimūnās) imunitātes traucējums, ko sekmē ģenētiska predispozīcija (diabēts ģimenē), nelabvēlīgi vides apstākļi, atsevišķas vīrusu saslimšanas var sekmēt cukura diabēta attīstību tiem bērniem, kuriem ir ģenētiska nosliece. 

Latvijā kopumā ar 1. un 2.tipa cukura diabētu slimo ap 700 bērnu vecumā līdz 18 gadiem, kā arī ap 95 000 pieaugušo. No tiem ap 650 bērniem līdz 18 gadu vecumam konstatēts 1.tipa cukura diabēts.
 

LASI ARĪCukura diabēta pacientu drauds – zems glikozes līmenis 

Kā zināt, vai tev nav cukura diabēts?