Futurologi: Pēc 100 gadiem ļoti pieprasīta profesija būs cilvēka mākslīgo orgānu radītāji un pretnovecošanas menedžeri

Cilvēks vienmēr ir vēlējies uzzināt, kas viņu gaida nākotnē. Un ne tikai tāpēc, ka tas ir interesanti. Tas, kurš spēj prognozēt rītdienu, spēj izdarīt pareizo izvēli šodien – apgūt īsto profesiju, uzsākt pareizo biznesu un iegādāties vērtīgāko īpašumu. Ko par nākotni saka futurologi? Visi interesantas un pat šobrīd neiedomājamas lietas.
Futurologi prognozē, ka vēl šajā gadsimtā cilvēks spēs nodzīvot pat līdz 150 gadiem un nākotnes profesiju nosaukumi mums  šobrīd izklausās kā no fantastikas filmām.

FOTO: Agnis Šmits

Futurologi prognozē, ka vēl šajā gadsimtā cilvēks spēs nodzīvot pat līdz 150 gadiem un nākotnes profesiju nosaukumi mums šobrīd izklausās kā no fantastikas filmām.

 

Futurologi un prognozes

Atšķirībā no zīlēšanas kafijas biezumos fu­turoloģija ir nopietna un atzīta zinātne, kas veido pasaules attīstības prognozes, balsto­ties uz pētījumiem, faktiem un racionālām modelēšanas metodēm. Kaut arī prognozē­tāji nereti kļūdās, izmantot diplomētu fu­turologu pakalpojumus biznesā, zinātnē un valstu politikā ir kļuvis par normu.

 

Futurologi uzskata, ka nākotnes izpratne ir svarīga ikvienam cilvēkam, lai arī pēc 30, 40 un 50 gadiem viņš būtu pieprasīts darba tirgū un varētu nodrošināt sev vislabāko dzīvi.

 

Ko sola nākotne

Sabiedrības novecošanās, tehnoloģiju attīstība, iedzīvotāju skaita pieaugums liek domāt, ka medicīna un aprūpe, inženierzinātnes, elektrotehnika, datorzinātnes, pārtikas ražošana būs aktuālas arī tuvāko 10 gadu laikā. Tomēr pētnieki ir pārliecināti, ka pēdējo gadu zinātnes sasniegumi ir noveduši mūs pie pavisam citādas pasaules sliekšņa, un mazliet tālāka nākotne mūs vārda vistiešākajā nozīmē pārsteigs.

 

Pēc futurologu prognozēm vēl šajā gadsimtā piedzīvosim, ka:

- cilvēki dzīvos 120-150 gadus;

- strādās roboti;

- pasaule kļūs daļēji virtuāla.

Tas nozīmē, ka nākotnē aktuālas kļūs profesijas, kuras šodin neeksistē un kuru nosaukumi mums izklausās kā no fantastikas filmām, piemēram, vertikālais fermeris un atmiņas palašināšanas speciālists.

Reklāma
Reklāma

 

Kā konkurēt darba tirgū

Nākotnē par cilvēku tiešākajiem konku­rentiem kļūs datori un roboti. Sacenšoties ar mākslīgo intelektu, vislielākā vērtība izrādīsies tieši cilvēciskajām īpašībām. Konkurēt nākotnes darba tirgū varēsim ar lī­derību, motivētību un...līdzjūtību.

Interesanti, ka dažu futurologu prognozēs jau 2030. gadā pieprasītāko profesiju sarakstā visa cita star­pā ir minēta arī profesija „dzejnieks”. "Nākotne ir fascinējoša un mazliet biedējoša,” saka viens no pasaules ievērojamākajiem futurologiem Pero Mičičs, „un tās pārvaldīšana ir tikai mūsu pašu spēkos.”

 

Pieprasītākās un neparastākās profesijas pēc 100 gadiem

1. Cilvēka mākslīgo orgānu radītāji un tirgotāji, nanomediķi

2. Pretnovecošanas menedžeri - konsultanti

3. Cilvēka apziņas un atmiņas paplaši­nāšanas speciālisti

4. Kosmosa piloti, ekskursiju vadītāji, arhitekti

5. Vertikālie fermeri (pārtiku ražos ver­tikālās saimniecībās – debesskrāpjos)

6. Klimata un laika apstākļu vadīšanas speciālisti

7. Virtuālie pedagogi (skolēnu apmācī­bai izmantos virtuālos avatārus) 

 

 

Avots:Swedbank žurnāls "Mana nauda".