Ļoti gribu atrast darbu…

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī joprojām ir augsts. Ir dzirdēts, ka uz atsevišķām vakancēm piesakās gana daudz pretendentu. Par spīti skaitļiem gribas atrast vislabāko darbu. Kā rīkoties? Padomos dalās speciāliste karjeras plānošanā un attīstībā Marina Dango.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ļoti gribu atrast darbu. Ko darīt, kā rīkoties?
Sākumā vajag izdomāt, kuras ir tās darba vietas pilsētā vai reģionā, kur varētu darbu meklēt – sastādiet sarakstu ar potenciālām darba vietām. Informāciju par tām var iegūt no vietējā laikraksta, no sarunām ar draugiem, paziņām. Tālāk vajadzētu ķerties pie prezentācijas materiālu izveidošanas – CV un pieteikuma vēstules rakstīšanas. Padomu šajā jautājumā var prasīt Nodarbinātības Valsts Aģentūrā pie karjeras konsultantiem, skatīties grāmatās vai prasīt paziņām. Tad viens no darba meklēšanas veidiem ir aizsūtīt pašam CV un tādā veidā pieteikties darbam uzņēmumā pēc iepriekš sastādītā saraksta. Atliek gaidīt uzaicinājumu uz darba interviju.

Ko darīt, ja nav darba pieredzes vai arī tā ir ļoti maza?
Ir taču tādas vakances, kur nav nepieciešama darba pieredze, protams, konkurence arī būs liela. Varbūt darba meklēšanā var palīdzēt paziņas, kuriem ir informācija par darba piedāvājumiem. Ja nav pieredzes vai tā ir ļoti maza, varu ieteikt meklēt darbu internetā, darbu, kas saistīti ar bērnu auklēšanu, privātstundu pasniegšanu, floristiku, darbu ar dokumentiem, biroja uzkopšanu. Ir iespēja strādāt mājās vai darba devēja mājās – bērna pieskatīšana, bērna invalīda aprūpe, mājas, dzīvokļa uzkopšana, veļas gludināšana. Vasarā un rudenī var mēģināt strādāt zemnieku saimniecībā – ēdiena gatavošana, vieglāki lauku darbi. Ja pašreizējā finansiālais stāvoklis ir ļoti sarežģīts, jāiet uz sociālo dienestu un jāstāsta par savu situāciju, iespējams, ka var rast iespēju palīdzēt ar dzīvokļa apmaksu, veselības aprūpi. Ir arī dažādas labdarības organizācijas, kas palīdz grūtībās nonākušiem cilvēkiem. Galvenais – par savu problēmu runāt!

Nereti pārrunās potenciālie darba devēji prasa, par kādu summu esmu gatavs strādāt. Es apmēram zinu, cik maksā mana līmeņa speciālistiem, bet tomēr baidos nosaukt pārāk lielu algu. Tajā pašā laikā negribu nosaukt arī pārāk mazu. Kā uz šo jautājumu labāk atbildēt?
Darba devējs jautā darba ņēmējam par atalgojumu pirmajā tikšanās reizē, jo ne tikai tava pieredze un prasmes piedalās atlases konkursā, bet arī tas atalgojums, ko tu nosauc. Izejot no tā, darba devējs reizēm atsaka darbiniekiem, kas ir pieprasījuši pārāk lielu atalgojumu. Labi, ja tavam vēlamajam atalgojumam ir atbilstošas arī tavas prasmes un zināšanas, tad atteikuma pamatojums būs tāds, ka tu esi darbinieks ar pārāk augstām kompetencēm šai vakancei. Reizēm pretendenti nosauc neatbilstoši augstu vēlamo atalgojumu, tādu, kas neatbilst viņu pieredzei un kompetencēm. Arī šie pretendenti parasti saņem atteikumu. Tātad, tev ir jānovērtē savs prasmju un zināšanu līmenis un tas jāsabalansē ar vēlamo atalgojumu, un ir ļoti labi, ka tu zini, cik tava līmeņa speciālistiem maksā. Ir trīs pieejas, kā atbildēt uz jautājumu par atalgojumu – pirmā – zināt precīzi, cik maksā par šo amatu šajā uzņēmumā, vai vismaz šajā jomā. Otrā pieeja (ja nav informācijas par atalgojumu līmeņiem uzņēmumā) – daudzi pretendenti nosauc summu, pamatojoties uz darba samaksu iepriekšējā darba vietā. Trešā pieeja ( ja nav informācijas par atalgojuma līmeņiem uzņēmumā ) – var saskaitīt visus savus ikmēneša izdevumus un nosaukt summu, pamatojoties uz šiem aprēķiniem.

Ja darba devējs neatbild pieteikuma vēstulei un CV, vai ir pieklājīgi zvanīt un interesēties? Cik ilgā laikā uzņēmumam vajadzētu izskatīt pieteikumu un atbildēt?
Darba devēju pēdējā laika prakse ir atbildēt tikai tiem pretendentiem, kas ir piedalījušies intervijā vai vairākās atlases kārtās. Zvanīt un interesēties, vai tavs CV ir saņemts, vajag, jo tas parāda tavu motivāciju un interesi iegūt šo darbu. Pretendentu pieteikumus var sākt izskatīt jau pieteikšanās procesā, var izskatīt pēc noteiktā CV iesūtīšanas datuma – tas ir atkarīgs no tā, cik steidzīgi vakance ir jāaizpilda. Darba devēji parasti ir ieinteresēti to darīt pēc iespējas ātrāk, jo pretendents var būt pieteicies un piedalās vēl vairākos atlases projektos.

Nokļūstot bezdarbnieku rindās, tiek piedāvāti dažādi pārkvalificēšanās kursi. Ko tagad ir vērts mācīties?
Ieteicams izvēlēties to profesiju, kas patīk, jo cilvēks ir apmierināts ar to darbu, kas viņam sniedz morālo gandarījumu, un viņš par to saņem augstu atalgojumu. Domāju, ka arī šajos apstākļos var sev atrast tādu nodarbošanos, kas interesē, kurā ir spējas un kura atbilst cilvēka personībai. Protams, ka ir jārēķinās ar darba tirgus prasībām. Taču situācija darba tirgū mainās.

Kādā profesijā var saņemt labu algu?
Algu līmenis katrā profesijā mēdz būt dažāds. Atalgojums ir atkarīgs no darba vietas, kurā attiecīgās profesijas pārstāvis strādā. Piemēram, atšķiras jurista atalgojums valsts iestādē un tad, ja juristam ir sava privātprakse. Uz šo jautājumu viennozīmīgas atbildes nav, bet strādāt profesijā tikai augsta atalgojuma dēļ bez ieinteresētības neiesaku, jo bieži vien cilvēks pēc kāda laika maina nodarbošanos, meklējot to profesiju, kas viņam ir piemērotāka. Es ieteiktu papētīt gan sevi attiecībā uz profesiju, gan noskatīto profesiju, aprunājoties ar šīs profesijas pārstāvjiem, izmēģinot savas spējas profesijā.

Saskaroties ar ilgstošām neveiksmēm Latvijas darba tirgū, skats vēršas uz citu zemju pusi.  Kur var izlasīt atsauksmes un drošus darba piedāvājumus ārzemēs?
Ir iespēja apmeklēt NVA Eures konsultantus vai meklēt informāciju mācību firmās, kas palīdz apgūt grieķu, itāļu, spāņu, portugāļu valodu. Vēl var meklēt cilvēkus, kas šajās valstīs ir strādājuši vai strādā. Viņiem noteikti ir kontakti ar darba devējiem un pašu pieredze darbā šajās valstīs. Pirms dodies uz ārvalstīm, ieteicams noskaidrot, kur atrodas Latvijas vēstniecība. To var izdarīt LR Ārlietu ministrijas mājas lapā. Ja rodas problēmas nevajag kautrēties meklēt palīdzību pie viņiem.

Ko darīt, ja potenciālais darba devējs kandidātiem uz brīvo vakanci norāda prasības, kas Darba likumā ir aizliegtas?
Es varu saprast darba meklētāju sašutumu pēc nekorekta sludinājuma izlasīšanas., jo Darba likumā ir skaidri teikts, ka darba devēja paziņojums par brīvajām darba vietām nedrīkst attiekties tikai uz vīriešiem vai tikai uz sievietēm, izņemot gadījumu, kad piederība pie noteikta dzimuma ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums, kā arī darba sludinājumā aizliegts norādīt vecuma ierobežojumus, izņemot gadījumu, kad saskaņā ar likumu personas noteiktā vecumā nedrīkst veikt attiecīgu darbu. Par pārkāpumiem var ziņot Valsts Darba inspekcijai.

Veiksmi darba meklēšanā!


 

Reklāma
Reklāma