Patiesība par to, kāpēc pēc grūtniecības izkrīt mati

Visbiežāk, kad pēc grūtniecības novēro pastiprinātu matu izkrišanu, pierasts vainot organisma izsīkumu – valda uzskats, ka bērniņš un zīdīšana iztukšojuši mammas vitamīnu rezerves. Taču tā gluži nav.
Īpaši matu izkrišanu var novērot vidēji 3–9 mēnešus pēc grūtniecības.

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši matu izkrišanu var novērot vidēji 3–9 mēnešus pēc grūtniecības.

Kas notiek gaidību laikā?

Grūtniecības laikā pieaug sievišķā hormona progesterona līmenis, kas nepieciešams, lai mazulim, kurš attīstās mammas vēderā, būtu laba, piemērota vide, un kas palīdz uzturēt grūtniecību. Vienlaikus progesterons, pateicoties savām īpašībām, labi ietekmē matus – tāpēc parasti gaidību laikā matu stāvoklis uzlabojas. Un te paslēpies vēl viens mīts, ka mati kļūst skaisti grūtnieču vitamīnu ietekmē.

 

Kas notiek, kad bērniņš piedzimst?

Tajā brīdī organismā sarūk hormona progesterona līmenis, jo pēc tā vairs nav pastiprināta vajadzība. Līdz ar to zūd arī šī hormona sniegtais efekts un papildu aizsardzība matiem. Tāpēc tajā brīdī mati, kas, normāli mijoties matu izkrišanas un augšanas fāzēm, neizkrita grūtniecības laikā, izkrīt. Īpaši matu izkrišanu var novērot vidēji 3–9 mēnešus pēc grūtniecības.

 

Citi iemesli, kāpēc var izkrist mati

Reklāma
Reklāma
  • Sausā gaisa dēļ, kas mūsu klimata apstākļos visbiežāk ir ziemas laikā, apkures sezonā.Sausuma iespaidā kutikula, kas aptver matu, deformējas, nav tik gluda, kādai tai vajadzētu būt, tāpēc mati lūst. Tāpēc var rasties ilūzija, ka mati izkrīt.
  • No matu eļļu lietošanas. Jūtot, ka mati nejūtas visai labi, ir sausi, daudzām sievietēm pastiepjas roka pēc matu eļļas – ar domu pabarot, uzmundrināt matus. Taču rezultātā sanāk, ka ķibele tikai pastiprinās. Proti, eļļa žūšanas procesā sausuma dēļ traumēto kutikulu sabojā vēl vairāk. Turklāt pati eļļa padara matu slidīgāku un smagāku, līdz ar to tā veicina ātrāku matu “izslīdēšanu” no fol
  • ikula. Un tādā veidā izkrišana tiešām pastiprinās.
  • Ja pietrūkst vitamīnu. Īpaši to, kuri nepieciešami, lai mati augtu veselīgi. Mati īpaši priecāsies par uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir biotīns, pantotēnskābe, dzelzs, varš, cinks, B grupas vitamīni, antioksidanti, E vitamīns, aminoskābes.
  • Stresa un novājinātas imunitātes dēļ. Jā, garīga un fiziska slodze, kas novājina imūnsistēmu, un stress arī var ietekmēt matu augšanu un izkrišanu.

 

Ņem vērā!

Ja mati izkrīt ilgstoši un tam nevar saredzēt iemeslu, labāk vērsties pie ģimenes ārsta.

Saistītie raksti