Vai mājās veicamie Covid-19 testi spēj noteikt jaunos variantus?

Covid-19 gadījumu skaits pieaug visā Eiropā un Eiropas ekonomikas zonā, tūkstošiem cilvēku atkal paļaujas uz "mājas testiem", lai pieņemtu lēmumus par došanos uz darbu un bērnu sūtīšanu uz skolu un citām aktivitātēm. Daudzi no šiem testiem būs negatīvi pat tad, ja cilvēks ir 100 % pārliecināts, ka viņam ir Covid-19. Piemēram, ir bijusi zināma saslimšana ar šo infekciju vai ir bijuši simptomi, kurus viņi atpazīst no iepriekšējās saslimšanas reizes.
Gandrīz visiem mums tagad ir kāda veida pamatimunitāte pret koronavīrusu, un tas arī ietekmē testa veiktspēju.

FOTO: Shutterstock.com

"Gandrīz visiem mums tagad ir kāda veida pamatimunitāte pret koronavīrusu, un tas arī ietekmē testa veiktspēju.

Tas sociālajos plašsaziņas līdzekļos ir izraisījis spekulācijas, ka, iespējams, ātrie testi vairs nespēj noteikt dažus jaunākos koronavīrusa variantus.


"Katru reizi, kad parādās kāds jauns Covid variants, es redzu, ka sociālajā tīklā "Twitter" [X] uzliesmo tieši tāda pati saruna," stāsta imunologs un epidemiologs Dr. Maikls Mina. "Pastāv iemesls, kāpēc tests var izrādīties negatīvs, kaut patiesībā jums ir Covid," piebilst epidemiologs: "Gandrīz visiem mums tagad ir kāda veida pamatimunitāte pret koronavīrusu, un tas arī ietekmē testa veiktspēju." 

 

Tikmēr Lielbritānijas Nacionālā veselības institūta RADx programmas (RADx sadarbojas ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi, lai uzraudzītu jaunus variantus, un pastāvīgi novērtē veikalos pārdoto Covid-19 testu veiktspēju) vadītājs Tods Merčaks uzsver, ka pārdošanā esošie testi joprojām spēj noteikti Covid infekciju: 

 

Reklāma
Reklāma

“Līdz šim neviens no jaunajiem variantiem nav negatīvi ietekmējis pašlaik tirgū laisto Covid-19 testu veiktspēju.”

 

Covid-19 testi turpina darboties arī tad, kad citi instrumenti, piemēram, vakcīnas un monoklonālās antivielas, kas laika gaitā ir kļuvušas neefektīvas, vairs nedarbojas, jo vakcīnas un antivielas ir vērstas pret smailes olbaltumvielām, kas izceļas no vīrusa apaļā apvalka. Tās ir pakļautas pastāvīgam vides spiedienam mainīties, un tās mainās.

Saistītie raksti