Kā izlasīt mamogrāfijas aprakstu? Skaidrojam, ko nozīmē biežāk minētie termini

Lai būtu drošība, ka ar krūtīm viss kārtībā, ir jāveic izmeklējumi – ultrasonogrāfija (sievietēm līdz 40 gadu vecumam, jo viņām krūšu audi ir blīvāki) un mamogrāfija (rentgenoloģisks izmeklējums skrīninga ietvaros sievietēm pēc 40).
Menopauzes periodā pārbaudes var veikt jebkurā dienā.    

FOTO: Shutterstock.com

Menopauzes periodā pārbaudes var veikt jebkurā dienā.   

Tie ļauj konstatēt, vai krūšu audos ir kādas pārmaiņas, vai tās ir dabiskas un labdabīgas vai tomēr ne. Savukārt audu histoloģiskā analīze parāda, vai krūtīs atrastais aizdomīgais veidojums ir ļaundabīgs audzējs.  
 

Būtu svarīgi atcerēties, ka krūšu pašpārbaudi vai to iztaustīšanu pie ārsta, ultrasonogrāfiju un mamogrāfiju ieteicams veikt no menstruālā cikla piektās līdz divpadsmitajai dienai. Pēc tam krūtis kļūst blīvākas, sāpīgākas, tāpēc izmeklējums var būt nepatīkamāks. Menopauzes periodā pārbaudes var veikt jebkurā dienā.     

 

Aprakstot mamogrāfijas rezultātus, ir pieņemts, ka radiologi diagnosti pievieno kodu (R 1 līdz 5) un to, kādas krūšu dziedzeriem raksturīgas vai neraksturīgas pārmaiņas viņi ir ieraudzījuši.
 

Skaidrojam, ko nozīmē daži visbiežāk minētie termini

R1 nozīmē, ka krūtis atbilst normai.


R2 – potenciāli labdabīgas pārmaiņas (piemēram, atsevišķs labdabīgs veidojums. Šis kods tiek norādīts ļoti bieži, jo līdz ar organisma novecošanu dabiski rodas arī pārmaiņas krūtīs).


R3 – arī potenciāli labdabīga atradne, tomēr ar aizdomām par kādām lokālām patoloģiskām izmaiņām. Par laimi, šīs aizdomas visbiežāk neapstiprinās, taču nepieciešama novērošana, ultrasonogrāfija un atkārtota mamogrāfija pusgada laikā.
 

R4 norāda uz reālām aizdomām par ļaundabīgām pārmaiņām (piemēram, specifiskiem mikrokalcinātiem). Nepieciešama audu biopsija no aizdomīgā veidojuma un pārbaude laboratorijā. Ja radiologs pie šā koda raksta nespecifiski mikrokalcināti, tas liecina par labdabīgu veidojumu, tomēr arī drošībai ieteicama ultrasonogrāfija.

Reklāma
Reklāma

 

R5 – mamogrāfijas attēls atbilst ļaundabīgam audzējam. Noteikti jāveic aizdomīgā veidojuma biopsija un jādodas uz konsultāciju pie mamologa (labdabīgu un ļaundabīgu krūšu slimību ārsts), lai vienotos par tālāko rīcību.


Regresējoši fibroglandulāri audi, fibroze – nozīmē, ka krūtīs nav patoloģijas, un krūšu audi ir atbilstoši sievietes vecumam.
 

Parenhīma vai fibroglandulārie audi – arī normāla atradne krūšu dziedzeros. Groziņā, kas saucas parenhīma, atrodas fibrozie (tātad normālie) krūts audi.
 

Fibroadenoma – visbiežāk sastopamais labdabīgais krūts audzējs. Var būt multiplas (daudzas) un bilaterālas (abās krūtīs). No tās gandrīz nekad neattīstās ļaundabīgi audzēji.

 

Cista – labdabīgs veidojums, kas sievietes krūtīs rodas hormonālu izmaiņu dēļ (gadiem ejot, cistas bieži vien pārkaļķojas, veidojot mikrokalcinātus, kas attēlā ir ar tipisku labdabīgu izskatu un nerada aizdomas par patoloģiju). Vislabāk cistu no labdabīgu audu veidojuma fibroadenomas var atšķirt ultrasonogrāfijā. Cistas var būt solitāras (viena pati) vai multiplas (daudzas, bet attiecībā uz patoloģiju skaitam nav nozīmes). Tikai tad, ja radiologs aprakstā minējis netipiska cista, tai var būt audzēja daba, tomēr tā saucamā cistiskā izskata vēži ir reti sastopami.

No žurnāla “100 labi padomi”