Covid-19 mēdz būt redzams arī uz ādas. Dermatologi Spānijā atklājuši 5 galvenos simptomus

Dermatologi Spānijā atklājuši, ka Covid-19 simptomi var izpausties arī uz ādas. Pētnieki apskatīja 375 pacientus un atklāja 5 galvenos simptomus, raksta "The Independent".

British Journal of Dermatology publicētā pētījuma autori gan aicina sabiedrību nesteigties ar pašdiagnozes noteikšanu, bet gadījumā, ja novēro līdzīgus simptomus, vērsties pie ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

"British Journal of Dermatology" publicētā pētījuma autori gan aicina sabiedrību nesteigties ar pašdiagnozes noteikšanu, bet gadījumā, ja novēro līdzīgus simptomus, vērsties pie ārsta.

Spānijas dermatologiem Dermatoloģijas akadēmija bija uzdevums izmeklēt pacientus ar neizskaidrojamiem veidojumiem uz ādas pēdējo divu nedēļu laikā, iekļaujot tos pacientus, kuriem bija aizdomas vai ir apstiprināts, ka viņi ir saslimuši ar vīrusu.

"British Journal of Dermatology" publicētā pētījuma autori gan aicina sabiedrību nesteigties ar pašdiagnozes noteikšanu, bet gadījumā, ja novēro līdzīgus simptomus, vērsties pie ārsta.

 

19% gadījumu Covid-19 slimniekiem tika novērots ādas apsārtums jeb eritēma ar dažiem pūslīšiem, parasti uz rokām un kājām. Simptomi izpaudās kā sarkani vai purpursarkani plankumi, ko izraisījusi asiņošana zem ādas, un pēc izskata tie bija asimetriski. Šie simptomi pacientam vidēji novēroti 12 dienas un tie novēroti jaunākiem slimniekiem, kuriem slimība izpaudusies vieglā formā. 

9% gadījumu ārsti novēroja pacientiem niezošus pleķus, parasti ķermeņa augšdaļā uz vēdera vai krūtīm. Šie pūšļveida izsitumi bija plašāki, un biežāk sastopami uz pusmūža pacientu ķermeņiem, kuru slimības gaita raksturota kā vidēja. Šie simptomi vidēji ilga 10 dienas.

19% gadījumu Covid-19 slimniekiem tika novērots ādas apsārtums jeb eritēma ar dažiem pūslīšiem, parasti uz rokām un kājām.

19% gadījumu pacientiem konstatēta nātrene - sārtas vai gaišas krāsas izsitumi, kas līdzinās nātres dzēlumiem - apļveida, ovāli vai neregulāras formas, pacēlušies ādas laukumi. Izsitumi vidēji saglabājās 6 dienas.

Reklāma
Reklāma

47% gadījumu uz pacienta ķermeņa atrasti citi makulopapulāri izsitumi - mazi, plakani un arī izvirzīti sarkani izcilnīši, bieži atrodami starp matu folikulām.

Būtiski, ka pētnieki norāda, ka gan makulopapulārie izsitumi, gan nātrene ir plaši izplatīti un var rasties daudzu iemeslu dēļ, kas nozīmē, ka šie simptomi nav īpaši vērā ņemami, atklājot Covid-19.

Pēdējais simptoms, ko dermatologi novērojuši slimības pacientiem, bija nekroze jeb šūnu atmiršana.

Pēdējais simptoms, ko dermatologi novērojuši slimības pacientiem, bija nekroze jeb šūnu atmiršana. Tā gan novērota tikai 6% gadījumu. Nekrozes cēlonis ir asinsrites pasliktināšanās, un tā izpaužas kā sarkanas vai zilas krāsas pleķi. Šie simptomi novēroti vecākiem pacientiem, kuru slimības gaita raksturota kā smaga. Tāpat šiem pacientiem novērotas citas asinsvadu slimības un problēmas ar asins plūsmu noteiktās ķermeņa daļās.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti