Lai veselības restarts nav par vēlu. Uzmani sevi un mīļoto!

Glābiet! Es vairs nepazīstu šo cilvēku sev blakus! Tas nav tas, ar kuru biji domājis pavadīt savu dzīvi! Viņš ir nīgrs, viegli aizkaitināms un tai pašā laikā vienaldzīgs. Apkārt viņam ir vienas vienīgas negācijas un labākajā gadījumā - sliņķi vai skauģi. Pat darbs, uz kuru viņš kādreiz gāja ar sajūsmu, tagad ir pārvērties par nenovīdīgu un ieguldīto darbu nenovērtējošu ļaužu grupējumu. Tai pat laikā, kad mēģinu piespiest runāt par ko citu, tas neizdodas - sarunas atgriežas pie darba. Es vairs pat neatceros, kad kopā varējām skatīties filmu, pārspriest dienā redzēto, pasapņot par brīvdienām. Tas bija sen. Sēēēeeen!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja vēl vari pievienot atziņu, ka:

  • vīram pēdējā laikā neinteresē ne filmas, ne hokejs (futbols utt) un arī citas agrāk iemīļotas nodarbes;
  • sievai nav iedvesmas lielveikalā pastaigāt pa veikalu „tāpat vien - paskatīties” un viņa izvairās arī no kādreiz nešķiramo draudzeņu kompānijas...

... tad būtu ieteicams savu otru pusīti neuzkrītoši pavērot un paanalizēt nedaudz vairāk.

 

Miegs. Miega traucējumi var izpausties gan kā bezmiegs, gan miegainība.

Nogurums. Ik pa laikam tava otra pusīte sūdzas par neizprotamu nogurumu - diena kā diena, bet sajūta - kā vagonus būtu krāvusi.

Emocionalitāte. Jau pieminētā aizkaitināmība mijas ar apātiju. Žēlošanās ar nikniem izvirdumiem.

Fiziskas sāpes, slimības. Pretsāpju līdzekļi lēnām ieņem aizvien nozīmīgāku vietu uz naktsskapīša. Aizdomas par to, ka ir slims, izskan biežāk nekā pati vienkāršākā šķaudīšana. Sāpes plecos, sprandā, kuras vairs nav noņemamas ar tavu roku maigo masāžu.

 

Ja „izdegšana” velkas jau ilgāku laika posmu, ieteicamāk būtu meklēt speciālistu palīdzību, piemēram, rehabilitācijas centros, jo mūsu ķermenis nav ne no azbesta, ne titāna - ilgstošs, pastiprināts stresa līmenis diemžēl dara savu, mūsu organisms nolietojas, un tajā var būt jau nopietnu saslimšanu pirmie iedīgļi. 

Ja vēl konstatē asinsspiediena svārstības, gremošanas traucējumus un citas it kā nelielas, bet tomēr jūtamas veselības novirzes, tad ir visai droši, ka tavai otrai pusītei ir sācies „izdegšanas sindroms”. Ja tas ir vērojams neilgu laiku, tad variet saukt - "aleluja", un ķerties pie ārstēšanas paši. Tas nav nekas pārdabisks.

  • Miega higiēnas ievērošana un laicīga iešana gulēt. Miegā jāpavada 7-8 stundas. Vairāk nekā 9 un mazāk nekā 6 stundas ir kaitīgi.

  • Diena jāieplāno tā, lai būtu laiks arī pilnvērtīgai atpūtai. Pilnvērtīga atpūta ir tad, kad var pilnībā atslēgties no darba, kad prot pavadīt laiku kopā ar draugiem, neiztirzājot darba tēmas vai necilājot mājas problēmas.

  • Jāpārdomā viss, kas saistās ar darba režīmu. Darbā jāstrādā, mājās jāatslēdzas no tā – nedrīkst turpināt darba dienu.

  • Savā ikdienas režīmā jāievieš sporta nodarbības, piemēram, sporta zāles, peldbaseina, skriešanas celiņu apmeklējumi, braukšana ar velosipēdu. Izvēles brīvība – var katru dienu visu ko mainīt, bet 40 minūtes noteikti jāatvēl aerobiskām slodzēm, lai drusku izsvīstu, lai pastrādātu muskuļi. Tostarp pārpūlēties gan nevajag, ja vien nav mērķis ar fiziskas slodzes palīdzību kaut ko vairāk sasniegt vai paveikt.

  • Laba iespēja ir vitamīnu terapija. Katram jāizvēlas savi, konsultējoties ar ģimenes ārstu vai dietologu. Tagad daudziem ir D vitamīna trūkums - tādā gadījumā papildus jālieto šis vitamīns, jo Latvijā dominē tumšs, drūms laiks, saules aktivitātes ir maz un cilvēks saņem mazāk D vitamīna, nekā viņa organismam vajadzīgs.

  • Nevajag ignorēt mīlestību un seksu – tas palīdzēs samazināt stresa līmeni.

  • Ikdiena jāizplāno tā, lai iznāktu pastaigas svaigā gaisā.

  • Ieteicams apsvērt savus ēšanas paradumus. Jāpadara maltītes reizes patīkamas, pat par sava veida svinīguma mirkli.

  • Ieteicams vispār padomāt par to, kā dzīvi padarīt pozitīvāku. Kaut vai mainīt ceļu uz darbu – neiet pa ierasto taciņu, bet ieskriet kafejnīcā iedzert kafiju.

 

Reklāma
Reklāma

Ja „izdegšana” velkas jau ilgāku laika posmu, ieteicamāk būtu meklēt speciālistu palīdzību, piemēram, rehabilitācijas centros, jo mūsu ķermenis nav ne no azbesta, ne titāna - ilgstošs, pastiprināts stresa līmenis diemžēl dara savu, mūsu organisms nolietojas, un tajā var būt jau nopietnu saslimšanu pirmie iedīgļi. Tos laicīgi (gluži kā datora vīrusus) neizķerot, varam nonākt pie situācijas, ka ar restartu vien nepietiek - mūsu ķermeņa būtiskas sastāvdaļas būs izdegušas un to remonts būs gan laikietilpīgs, gan dārgs (datora gadījumā jāmaina sadegusi „mātes plate”).

 

Kūrorta rehabilitācijas centra „Jaunķemeri” piedāvātā veselības veicināšanas programma „Restartē veselību” (der gan viņai, gan viņam) nodrošinās:

  • gan veselīgu, fiziski aktīvu dzīvesritmu,
  • gan ārsta konsultācijas un uzraudzību rehabilitācijas kursa laikā.

Tas nozīmē, ka atgūstot gan fiziskos, gan garīgos spēkus, speciālisti jums varēs veikt arī tādu kā nelielu diagnostiku un, laicīgi pamanot veselības problēmas, palīdzēs tās novērst.

Jāņem vērā arī tas, ka programmas ietvaros iegūtās zināšanas un pieredze noteikti būs pielietojamas tālākā veselīgāka dzīvesveida organizēšanā.

 

Jāpiebilst vēl vien tas, ka datoru uz šādu programmu varat droši ņemt līdzi - neviens to jums neatņems.

Visticamāk gan, ka to arī paši neatvērsiet. Par to, cik šī programma ir nopietna, liecina kaut vai fakts, ka viens fanātisks hokeja fans līdzīgas programmas laikā tā arī nenoskatījās nevienu (NEVIENU!!!) Dinamo Rīga spēli - dators atvērts, bet neieslēgts palika līdzās uz krēsla. Bet viņš to nenožēlojot - bija tā vērts.

www.jaunkemeri.lv