Vai un kā es pati varu pagatavot ārstnieciskus augu izvilkumus?

Var! Svarīgākais priekšnoteikums – nepieciešamie augi jāievāc īstajā laikā (izmantot tos var var gan svaigus, gan kaltētus). Un otrs – lieto tos pēc principa “mazāk ir labāk”. Lūk, dažas noderīgas receptes!

Pelašķi ārīgi lieto sildošām kompresēm un brūču aprūpei, jo pelašķi satur vielas, kas veicina asins recēšanu, mazina sāpes un iekaisumu.

FOTO: Shutterstock.com

Pelašķi ārīgi lieto sildošām kompresēm un brūču aprūpei, jo pelašķi satur vielas, kas veicina asins recēšanu, mazina sāpes un iekaisumu.

 

Pelašķi

Saulainā laikā plūktus pelašķu ziedus iepildi stikla burkā līdz kakliņam un pārlej ar tīru degvīnu. Aizvāko un ieliec siltā vietā uz 14 dienām, laiku pa laikam sakratot. Izkās, lieto trīs reizes dienā paa 30 pilieniem pirms ēšanas, nedaudz atšķaidot ar ūdeni. Kurss – 30 dienas. Palīdz pret aptaukošanos, aterosklerozi, uzlabo gremošanu, mazina temperatūru un asinsspiedienu, der nieru un urīnceļu, kuņģa un ginekoloģisko slimību ārstēšanai, dzemdes un hemoroīdu asiņošanas apturēšanai utt. Ārīgi lieto sildošām kompresēm un brūču aprūpei, jo pelašķi satur vielas, kas veicina asins recēšanu, mazina sāpes un iekaisumu. 

 

Kliņģerītes

25 g žāvētu kliņģerīšu ziedu, 100 ml degvīna. Ziedus ieliec stikla traukā, aplej ar degvīnu, trauku, cieši noslēgtu, noliec tumšā vietā uz 2 nedēļām. Izkāstu atšķaidi ar ūdeni (1 tējkarote uz 100 ml) lieto skalošanai mutes dobuma iekaisumu gadījumos, strutojošu brūču ārīgai apstrādei, pumpu un kukaiņu kodumu dezinficēšanai.

 

Reklāma
Reklāma

Vībotne

20 g žāvētu vībotņu stikla traukā aplej ar 200 ml degvīna, cieši noslēdz un noliec vēsā tumšā vietā uz 4 nedēļām. Izkāstu lieto 3 reizes dienā pa 15 pilieniem, atšķaidot 100 ml ūdenī. Palīdz pret gremošanas traucējumiem. Kurss – ne ilgāk par 3 dienām. Ārīgi lieto kompresēs locītavu kaitēm un atšķaidītu ādas apmazgāšanai, ja ir pinnes, brūces, čūlas vai ādas iekaisums. 

 

 

Konsultējusi skaistumkopšanas salona “Liandra” ajūrvēdas masiere Sandra Eņģele.

Avots: žurnāls "100 labi padomi", 2011/7