Pretcaurejas līdzekļu izvēle akūtas caurejas gadījumā

Lai arī ziema parasti saistās ar iesnainiem deguniem, klepu un citām saaukstēšanās slimībām, nedrīkst aizmirt arī tādu „nelūgtu viesi” kā caureja, kas pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem pieaug tieši ziemas mēnešos, kas ir izskaidrojams ar norovīrusu vai rotavīrusu aktivitāti, ko bieži vien nosauc par “ziemas vemšanu slimību”. Stāsta gremošanas slimību centrs „GASTRO” gastroenterologs, gastrointestinālās endoskopijas speciālists Ilze Kikuste.

Caurejas gadījumā iesaka lietot tā saucamo „”BRAT”  dietu no angļu valodas B-banāni (bananas), R- rīsi (rice), A-ābolu kompots (applesauce) un T-sausiņi (toast).

FOTO: Agnis Šmits

Caurejas gadījumā iesaka lietot tā saucamo „”BRAT” dietu no angļu valodas B-banāni (bananas), R- rīsi (rice), A-ābolu kompots (applesauce) un T-sausiņi (toast).

Visbiežāk akūta caureja norit vieglā formā un noris ar pašizveseļošanos, taču neapšaubāmi ietekmē darbaspējas un dzīves kvalitāti. Caureju diagnosticē gadījumā, ja vēdera izeja ir par biežu (biežāk par 3 reizēm diennaktī), par šķidru (>75% no vēdera izejas satura, tas ir ūdeņains) un par daudz (> 250 g diennaktī).  Klīniskajā ainā var būt arī slikta dūša vemšana un krampjveida  sāpes vēderā.

Par akūtu caureju uzskata tad, ja tā ilgst mazāk par 14 dienām, ja caureja ilgst 14-30 dienas tā ir persistējoša, ja ilgāk par 30 dienām, tad hroniska.

Akūtas caurejas ierosinātāji visbiežāk ir dažādi infekciozi aģenti, vieglos gadījumos tie ir galvenokārt vīrusi, smagākos gadījumos baktērijas un retāk parazīti.

Ja caureja ir vieglas formas un veselības stāvoklis uzlabojas 48 h laikā, nav drudža un asins piejaukuma vēdera izejai, kā arī citu izteikta iekaisuma pazīmju, tad ārstēšanos var sākt mājās. 

Par akūtu caureju uzskata tad, ja tā ilgst mazāk par 14 dienām, ja caureja ilgst 14-30 dienas tā ir persistējoša, ja ilgāk par 30 dienām, tad hroniska. 

Terapijas principi akūtas caurejas gadījumi ir šādi:

Rehidratācija (šķidruma uzņemšana) un uzturs.

Akūtas caurejas gadījumā cilvēks zaudē daudz šķidruma un sāļu, kā rezultātā var rasties organisma atūdeņošanās, kas ļoti strauji iestājas zīdaiņiem, maziem bērniem un veciem cilvēkiem. Vissvarīgākais akūtas caurejas ārstēšanā ir pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana jeb rehidratācija (ne mazāk kā 2 l/24 h), turklāt tas ir svarīgi neatkarīgi no caurejas ierosinātāja. Ja pacientam nav traucēta apziņa vai cits smags veselības stāvoklis, tad rehidratāciju parasti sāk ar šķīdumiem, ko slimnieks pats iedzer. 

 

Pieejami komerciāli pagatavoti rehidrācijas preparāri, kā, piemēram, rehydron pulveris, taču orālo rehidratācijas šķīdumu var pagatavot arī mājas apstākļos:

  • uz 1 L ūdens (vārīts un atdzesēts):
  • 1 tējkarore sāls
  • 8 tējkrotes cukura

Kālija zudumu novēršanai papildus var pievienot nedaudz rozīnes un uzturā iekļaut banānus.

Uzturā rekomendē izvairīties no piena produktiem, sakarā ar pārejošu laktāzes (piena cukuru šķeļošā fermenta)  deficītu un iesaka lietot tā saucamo „”BRAT”  dietu no angļu valodas B-banāni (bananas), R- rīsi (rice), A-ābolu kompots (applesauce) un T-sausiņi (toast). Dārzeņus iesaka lietot mērenos daudzumos tikai vārītus vai sutinātus. Nerekomendē lietot uzturā treknus produktus. Noderīgi ir arī buljoni un sāļie cepumi, kas palīdz komensēt sāļu zudumus.

 

Akūtas caurejas simptomātiska papildterapija

Antimotilitātes preparāti

Antimotilitātes medikamenti (kā, piemēram, loperamīds), kas bremzē zarnu peristatiku jeb darbību un nedaudz arī nomāc zarnu sekretorās funkcijas, būtu jālieto ar lielu piesardzību. Ņemot vērā, ka caureja ir sava veida organisma aizsargreakcija, ar kā palīdzību no organisma tiek izvadīti toksīni un diarejas ierosinātāji, šīs grupas preparātu izmantošana varētu pagarināt slimības gaitu un retos gadījumos radīt slimības sarežģījumus, ja caurejas ierosinātāji ilgāk uzturas zarnu traktā.

Reklāma
Reklāma

 

Adsorbentu terapija

Aktīvā ogle

Aktīvā ogle, kas izveidota īpaši poraina, lai iegūtu lielu virsmas laukumu, ko izmanto adsorbcijai, var tikt izmantota akūtas caurejas gadījumā, taču literatūrā ir pieejami samērā maz pētījumi un dati par tās efektivitāti un lietošanas režīmu. 

Smecta spēj adsorbēt uz savas virsmas toksīnus, baktērijas, kā arī rotavīrusus, tā samazinot to pielipšanuzarnu gļotādai, kā arī stiprina zarnu gļotādas aizsargbarjeru.  Plākšņveida struktūras un izteiktās plastiskās viskozitātes dēļ diosmektītam piemīt spēcīgas gastrointestinālo gļotādu pārklājošas īpašības. 


Smecta spēj samazināt arī laiku, ko infekciozais aģents pavada zarnās, tādejādi arī saīsina saslimšans ilgumu. Preparāta  struktūras dēļ tas netiek uzsūkts organismā, tādēļ tam ir laba panesamība. Smecta varētu būt kā labs papildus terapijas līdzeklis šķidruma uzņemšanai, lai atvieglotu pacienta stāvokli un paātrinātu atveseļošanās procesu.

 

Antisekretorā terapija

Racekadotrils 

Racekadotrils ir medikaments ar izteiktu zarnu antisekretoro darbību. Taču tā lietošana tikai kontrolē caurejas simptomus, tāpēc medikamenta lietošana noteikti jākombinē ar papildus šķidruma uzņemšanu. Rekomendē izmantot tikai kā īslaicīgai palīgterapijai un to neiesaka gadījumos, ja ir aizdomas par baketeriālu (iekaisīgu) caureju. 

 

Probitiotikas

Apstiprināts, ka labvēlīgo baktēriju kultūras kā L. reuteri ATCC 55730, L. rhamnosus GG, L. casei DN-114 00, Lactobacillus GG (ATCC 53103)  un  Saccharomyces cerevisiae (boulardii) ir efektīvas akūtas caurejas gadījumā samazinot akūtas infekcijas epizodes ilgumu, turklāt to lietošana ir droša un labi panesama. Probiotiku darbības efekts ir atšķirīgs katrai kultūrai. 

 

Kad ir jāmeklē palīdzība jeb trauksmes simptomi

Kā jau minēts iepriekš, ja stāvoklis stāvoklis neuzlabojas 48 h laikā, parādās kāds no trauksmes simptomiem, tad noteikti jāmeklē medicīniska palīdzība un turpināt ārstēšanos mājās nedrīkst.

 

Trauksmes simptomi ir sekojoši: izmainīts pacienta apziņas stāvoklis, drudzis >38C, asins piejaukums vēdera izejai, atkārtota vemšana ar izteiktām lēkmjveida sāpēm vēderā un nespēju dzert šķidrumus, nav izdalījies urīns 12 stundu laikā, kā arī slimnieki, kas nesen bijuši hospitalizēti vai saņēmuši antibakteriālu terapiju.

 

Noslēgumā vēlos atgādināt, ka akūtas caurejas ierosinātas infekcijas parasti tiek pārnestas fekāli-orālā ceļā (ar „netīrām rokām”) un , lai mūsu ziemas priekus neaizkavētu bieža tualetes apmeklēšana, vissvarīgākais ir ievērot personīgās higiēnas normas.