Uzmanību, māmiņas! Sekojiet ārstu komisijas atzinumiem par bērna diagnozi!

Labdien! Gribu pastāstīt un padalīties ar savu pieredzi ar māmiņām. Manam dēlam tagad ir 4 gadi, un bērns nevar turpināt mācības savā bērnudārzā Pedagoģiski Medicīniskas komisijas (Rīga, Kaņieru iela 15) dēļ.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

"Jau gadu ejam logopēdiskajā grupā, un šogad bija jāiet atkārtota komisija, lai bērns turpinātu apmācības tajā pašā grupā. Bet! Šogad komisija nolēmusi, ka bērns ir atpalicis... Pavadot 10 minūtes ar bērnu, komisija nākusi pie šāda secinājuma. Kāpēc? Noskaidrot konkrēti un skaidri noformulēt - komisijai nesanāk, tas ir viens.

 

Otrs. Izsniedzot mums atzinumu - neviens neparūpējas paskaidrot, ko nozīmē kodu apzīmējumi (F75, F80, F85) un sekas, kas izrietēs no bērna apmācībām šajā programmā (programma Nr.56). Tas nozīmē ka bērnam ir problēmas ar pilnīgi visu attīstību, gan ar fizisko gan ar garīgo, bērnam būs jāstāv psihiatriskajā uzskaitē un turpmāk bērns nevarēs dabūt ne autovadītāja apliecību, ne iet mācīties jūras skolā. Lai gan manam bērnam ir aizkavēta tikai runa.

 

Sazvanot Pedagoģiski Medicīnisko komisiju, lūdzu, lai nomaina mums izglītības kodu, jo nepiekrītu piedāvātai programmai. Uz šo komisija atbildēja - nē! Es teicu, ka netaisos bojāt savam bērnam dzīvi, uz ko man atbildēja burtiski - nu i kā gribat, neko jums nemainīsim.

 

Tagad uz parasto grupu bērns tikt nevar, jo bērnudārzā ir rinda, un tiks tikai septembrī 2014.gadā, kad būs 5 gadi. Sanāk, ka tagad no novembra līdz nākamam septembrim bērnam jāsēž mājās.

 

Tāpēc, cienījamās māmiņas, sekojiet ļoti uzmanīgi tam, ko šī tā saucamā komisija raksta jums atzinumā! Jo viņi neskaidro tālākās grūtības, kas būs jūsu bērniem, un viņi ir priecīgi aizpildīt tukšas vietas atpalikušo bērnudārzos, visdrīzāk viņi gaida kukuli no jums, lai jūsu bērns varētu turpināt apmācības bezmaksas logopēdiskajā grupā.

 

Ļoti vēlos, lai šīs raksts tiktu publicēts, jo šī informācija līdz šim nekur nav redzēta, un vecākiem ir jāuzmanās no šādas bērnu dzīves bojāšanas," brīdina kāda māmiņa.

Reklāma
Reklāma

 

Kā mammamuntetiem.lv norādīja Veselības ministrijā, ārstu noteiktās diagnozes un cita veida šādus jautājumus var apstrīdēt Veselības isnpekcijā (http://www.vi.gov.lv/)

 

Komisijas dēļ skolos mājās 

Ar māmiņu Kseniju sazinājās arī portāls www.kasjauns.lv, kuram viņa stāsta, ka komisija lēmumu pieņēmusi, balstoties uz bērna nespēju salikt piramīdu: „Bērnam neviens iepriekš nestāstīja, kā būtu pareizi jāliek kaut kāda piramīda, zēns to salika, kā uzskatīja par pareizu. No tā izdarīti secinājumi – bērnam nav saprašanas.” 

Tagad puisēnam šī atzinuma dēļ liegts apmeklēt logopēdisko grupu, tāpēc Ksenija nolēmusi puiku apmācīt mājās. „Bez atzinuma bērns nevar apmeklēt logopēdisko grupu, bet uz parasto grupu ir rinda. Pašlaik neredzu citu variantu, kā skolot dēlu mājās, jo atkārtoti aizbraukt un iziet medicīnisko komisiju mums atteica.” 

Vecāki „sabiezina krāsas” 

 

Portālam Kasjauns.lv sazinoties ar Rīgas pedagoģiski medicīniskās komisijas Kaņiera ielas nodaļu, izdevās noskaidrot, ka noteikt atzinumu „atpalicība” 10 minūšu laikā neesot iespējams, nepieciešams arī ārstu slēdziens. „Galvenais ir ģimenes ārsta, logopēda un psihiatra atzinums, taču, runājot par konkrēto gadījumu, māmiņa, iespējams, nav sapratusi atzinuma nozīmi. Programma Nr. 56 nozīmē vispārizglītojošo apmācību, kur ar bērniem strādā speciāls pedagogs, par atpalikšanu nav runa,” stāsta Rīgas pedagoģiski medicīniskās komisijas priekšsēdētāja Ināra Līsmane. 

Tāpat viņa atklāj, ka jebkuram vecākam esot tiesības bērnu nosūtīt uz atkārtotu komisiju, ja tas nepiekrīt slēdzienam. Taču, kamēr bērns nav sasniedzis skolas vecumu, Līsmane tomēr iesaka izmantot iespēju mācīties speciālajās grupiņās, lai novērstu problēmas līdz skolas sākumam. 

„Logopēdiskajos dārziņos nevar izkontrolēt visus šos procesus un nespēj sagatavot bērnu skolai, ja tam ir vairāk kā tikai nelieli runas traucējumi. Šis ir paralēls risinājums valodas dārziņiem, tāpēc iesakām māmiņai vismaz pusgadu izmēģināt speciālo grupiņu un pēc tam iziet komisiju atkārtoti,” situāciju komentē Līsmane. 

Tāpat viņa stāsta, ka vecāki bieži mēdzot „sabiezināt krāsas”, jo neizprot situāciju līdz galam. Taču ikvienam esot iespēja nepiekrist lēmumam un iet komisiju atkārtoti. 

 

Raksts papildināts 13.novembrī.