Kāpēc vīriešiem jāēd ķirbja sēklas

Ķirbja sēklas stiprina urīnpūsli tā mazspējas gadījumā, mazina gultā slapināšanas sindromu gan vīriešiem, gan sievietēm. Tomēr vislabāk ķirbja sēklas palīdz labdabīga prostatas dziedzera palielināšanās gadījumā.

Ķirbja sēklām piemīt daudz dziedniecisku īpašību. Foto iesūtīja portāla lietotāja Zane Ulmane.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ķirbja sēklām piemīt daudz dziedniecisku īpašību. Foto iesūtīja portāla lietotāja Zane Ulmane.

 

Ķirbja aktīvās vielas

Fitosterīni, minerālvielas (magnijs, kālijs, kramskābe), mikroelementi, A, B1, B2, B6, C, D un E vitamīns, karotinīdi, trekna eļļa, linolīnskābe, aminoskābes un salicilskābe.

Kam palīdz?

Sēklas stiprina urīnpūsli tā mazspējas gadījumā, mazina gultā slapināšanas sindromu gan vīriešiem, gan sievietēm. Līdztekus tas spēcina visu urīnizvadsistēmu un veicina cērmju izvadīšanu. Tomēr vislabāk tas palīdz labdabīga prostatas dziedzera palielināšanās gadījumā.

Ķirbja mīkstums un sēklas uzlabo gremošanu, pazemina holesterīna līmeni asinīs, tādējādi mazinot aterosklerozes un citu sirds un asinsrites sistēmas slimību risku.

Ķirbja mīkstums veicina svara samazināšanos, rosina urīna izvadīšanu un mazina aizcietējumus.

Dienas deva

10 gramu ķirbja sēklu terapijai, 3-5 grami profilaksei. Ķirbja sēklām ir lieliska panesamība, tās piemērotas ilgstošai lietošanai.

Iedarbība vīrietim

Daudziem vīriešiem, kuri sasnieguši 50 gadu vecumu, vērojama prostatas dziedzera palielināšanās. Šāds labdabīgs izaugums visbiežāk rada urinēšanas problēmas gados vecākiem vīriešiem. Šie plaši izplatītie traucējumi urīnpūšļa un prostatas apvidū padzīvojušiem vīriešiem ir teju parasta parādība. Tomēr, ja vīrietis reizi gadā veic tā dēvēto "vīriešu kūri", iespējams izvairīties vai vismaz krietni samazināt sarežģījumus.

Ieteicams kūres veikt secīgi, piemēram, šādi: pirmajā gadā - ķirbja sēklu kūre, otrajā - nātres sakņu kūre un trešajā - smalkzāģzobainās sabalpalmas augļu preperātu kūre.

Reklāma
Reklāma

Ķirbja sēklās, nātres saknēs un palmas augļos ir daudz fitosterolu, kuri mazina prostatas palielināšanos saistītās problēmas. Īpaši iedarbīgi tie novērš biežo urinēšanu, īpaši naktīs, kad pastāvīgi ir sajūta, ka urīnpūslis nav pilnīgi iztukšojies.

Ķirbja sēklas novērš pietūkumus prostatas apvidū un urīnceļos, spēcina urīnpūsli noslēdzošo muskuli un nodrošina urīnpūšļa iztukšošanos. lai gan tās spēj aizkavēt prostatas dziedzera palielināšanos un mazināt ar to saistītās problēmas, tomēr nevar to novērst pilnīgi.

- Ķirbja sēklas veicina urīnpūšļa un prostatas dziedzera normālu funkcionēšanu un spēcina muskulatūru.

- Tajās esošais fitosterons ķīmiskā sastāva ziņā ir līdzīgs testosteronam, tāpēc aizkavē pārliecīgu prostatas palielināšanos.

- Uzlabojas urīnpūšļa funkcijas un mazinās ar biežo urinēšanu, urīna pilēšanu un vājo urīna strūklu saistītās problēmas. Galvenokārt vērojama ātra un ievērojama naksnīgās urinēšanas uzlabošanās.

- Ķirbja sēklas uzlabo urinēšanu, mazina iekaisumu un urīnpūšļa kairinājumu.

Vīrieša orgānu aprūpe ar ķirbja sēklām ir vienkārša un garda profilakse.

Ievākt pašam vai pirkt

Lielas dārza platības īpašnieki var paši audzēt ķirbjus un ievākt sēklu ražu. Sēklas dēsta maija sākumā un novāc oktobra vidū. Pēc ievākšanas sēklas nomazgā, atbrīvo no ķirbja mīkstuma un kaltē saulē 1-2 nedēļas. izvēlieties tikai pareizo šķirni - ārstniecisko ķirbi Cucurbita pepo, jo pārējās ķirbju šķirnes nav piemērotas lietošanai dziedniecībā. Sēklas un preperāti nopērkami arī aptiekā un ekoloģiskajos veikalos.

Interesanti

Ķirbis botānikā tiek uzskatīts par milzu ogu, kurai mūsdienās ir ļoti daudz formu. Tikpat daudzveidīga ir tā izmantošana - to lieto uzturā, izgrebj, no tā izgatavo mūzikas instrumentus un laternas, bet sēklas ir dziednieciskas.

 

Informācija no Urzulas Bīringas "Veselības enciklopēdijas" ("Jumava", Grāmata24").