15.oktobrī aicina sievietes veikt bezmaksas mamogrāfijas izmeklējumu

15.oktobrī Latvijas Onkoloģijas centrā no plkst. 9 līdz 15 ikviena sieviete vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kas saņēmusi Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli uz krūts vēža profilaktisko pārbaudi, varēs bez maksas veikt mammogrāfijas izmeklējumu. Bezmaksas pārbaudes tiks veiktas arī tām sievietēm, kurām būs attiecīgs nosūtījums no ģimenes ārsta, onkologa vai ginekologa.

Onkoloģisko saslimšanu grupā krūts vēzis ierindojas pirmajā pieciniekā ar vairāk nekā 1000 saslimšanas gadījumiem.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

Onkoloģisko saslimšanu grupā krūts vēzis ierindojas pirmajā pieciniekā ar vairāk nekā 1000 saslimšanas gadījumiem.

 

Oktobris tradicionāli pasaulē tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis, pievēršot sabiedrības uzmanību krūts vēža profilaksei, agrīnas diagnostikas nozīmei, kvalitatīvai ārstēšanai un rehabilitācijas iespējām onkoloģiskajiem pacientiem. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca šā gada 15.oktobrī aicina sievietes uz bezmaksas mammogrāfijas izmeklējumiem un, nepieciešamības gadījumā, uz konsultācijām pie krūts ķirurgiem.

Rīgas Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenais speciālists dr. Jānis Eglītis uzsver, ka onkoloģisko saslimšanu grupā krūts vēzis ierindojas pirmajā pieciniekā ar vairāk nekā 1000 saslimšanas gadījumiem.

Kā portālu mammamuntetiem.lv informēja Rīgas Austrumu slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa, tajā pašā dienā - 15.oktobrī, saņemot izmeklējuma rezultātus, nepieciešamības gadījumā pacientes uzreiz varēs vērsties pēc konsultācijas pie krūts ķirurgiem. Speciālisti būs pieejami no plkst.10 līdz 16. Tāpat tiks nodrošināti papildus izmeklējumi diagnozes precizēšanai, piemēram, ultraskaņas izmeklējumi ar vai bez biopsijas.

Dr. J.Eglītis atgādina, krūts vēža gadījumā būtiska ir agrīna diagnostika, ko var veikt, pateicoties mammogrāfiskajiem un/vai ultraskaņas izmeklējumiem. Patlaban izvēlētā krūts vēža skrīninga sieviešu vecuma grupa (no 50 līdz 69 gadiem) nosedz teju pusi no visiem saslimšanas gadījumiem.

Reklāma
Reklāma

Lai mammogrāfiskā skrīninga programma, kas Latvijā tika sākta 2009.gadā, būtu sekmīga un tās realizācijas gaitā ārsti varētu diagnosticēt krūts vēzi agrīnās stadijās (0 un I stadijā), kad pacientes ir izārstējamas un ārstēšana nav saistīta ar krūts dziedzera noņemšanu, programmā jāpiedalās vismaz 70% no uzaicinātajām, attiecīgā vecuma (50-69 gadus) sievietēm, uzskata speciālists.

Krūts vēzi pilnībā novērst nevar, izņemot aptuveni 5% gadījumu, kuros šī slimība ir ģenētiski nosacīta ar konkrētām izmaiņām gēnu līmenī. Šādām sievietēm, laikus identificējot gēnu mutācijas, var piedāvāt profilaktiskas operācijas, un viņas var nesaslimt nākotnē.

Līdz ar to aktuāls ir jautājums par to, kā organizēt regulāras krūts veselības pārbaudes pārējām vecuma grupām. Sievietēm līdz 40 gadiem mamogrāfisko izmeklējumu vietā labāk veikt krūts dziedzera ultraskaņas izmeklējumus, savukārt kundzēm gados noteikti jādodas uz mamogrāfijas izmeklējumiem, jo jāatceras, ka vēzis ir novecošanās slimība un cilvēkam gados ir lielāks risks.