Bērnu cerebrālo trieku ārstē ar botulīna toksīna injekciju metodi

Katru gadu Latvijā vidēji 40 bērniem tiek diagnosticēta cerebrālā trieka. Latvijā, tāpat kā daudzās pasaules valstīs, bērnu cerebrālo trieku ārstē ar botulīna toksīna injekciju metodi.  

Ar botulīna toksīna injekciju palīdzību iespējams mazināt bērnu cerebrālās triekas radīto muskuļu spasticitāti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar botulīna toksīna injekciju palīdzību iespējams mazināt bērnu cerebrālās triekas radīto muskuļu spasticitāti.

 

Eksperti vērš uzmanību bērnu cerebrālās triekas ārstēšanas metodēm

Katru gadu Latvijā vidēji 40 bērniem tiek diagnosticēta cerebrālā trieka. Lai veicinātu sabiedrības un veselības speciālistu informētību un izpratni par bērnu cerebrālo trieku, ir sākta diskusija par vispusīgām, uz pierādījumiem balstītām slimības ārstēšanas un rehabilitācijas metodēm, iespējām un problēmām Latvijā. 

Veselības aprūpes institūciju sniegtie pakalpojumi bērniem ar cerebrālo trieku ir īpaša problēma, jo Latvijā inovatīvas ārstēšanas metodes praktizē tikai dažos ārstniecības centros. Eksperti uzsver, ka slimības ārstēšanai pastāv nozīmīgs attīstības potenciāls reģionos, kur jau šobrīd tiek sniegti kvalitatīvi rehabilitācijas pakalpojumi.

 

Bērnu cerebrālā trieka nav izārstējama, bet pareizi novērtējot un izvēloties pacientam atbilstošāko ārstēšanu, iespējams panākt būtisku progresu.


Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Anita Vētra, kura strādā arī Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā norāda: "Latvijā ik gadu tiek atklāti vidēji 40 jauni bērnu cerebrālās triekas gadījumi. Laicīgi vēršoties pie speciālista un izvēloties atbilstošāko ārstēšanu un rehabilitāciju, var ievērojami uzlabot mazā pacienta, un, līdz ar to arī vecāku, dzīves kvalitāti. Tas tiek panākts maksimāli palīdzot bērnam attīstīties.

Es uzskatu, ka mums veselības aprūpes speciālistiem, sabiedrībai un bērnu vecākiem ir nepieciešama atklāta diskusija, kuras laikā mēs ne tikai varētu rast labākos risinājumus slimības ārstēšanā, bet arī gūtu izpratni par slimības aktualitāti un iespējām uzlabot ārstēšanas un rehabilitācijas attīstību visā Latvijā."

 

Spasticitāte - galvenais kustību traucējumu cēlonis

Veselības eksperti aicina lielāku uzmanību pievērst tieši spasticitātes ārstēšanai Latvijā. Šis ir viens no galvenajiem kustību traucējumu cēloņiem bērnu cerebrālās triekas pacientiem, kuras pamanāmākā pazīme ir paaugstināts muskuļu tonuss. Saskaņā ar pētījumiem spasticitāte ir novērota aptuveni 70% bērnu ar cerebrālo trieku. 

Vidzemes Rehabilitācijas centra vadītāja Ārija Zvaigzne: "Bērniem ar izteiktu spasticitāti muskuļos trūkst spēka un elastības, tie ir nepārtraukti savilkti, tādejādi izraisot problēmas ar ikdienišķām ķermeņa kustībām. Samazinot sāpes un muskuļu spasticitāti, bērns iegūst lielāku kustību brīvību un spēju veiksmīgāk attīstīt ķermeni."

 

Reklāma
Reklāma

Galvenās Latvijas speciālistu praktizētās un ieteiktās bērnu cerebrālās ārstēšanas un rehabilitācijas metodes ir fizioterapija, ergoterapija, audiologopēda terapija, ortozēšana, medikamentu lietošana, kā arī botulīna toksīna injekcijas. Visbiežāk praksē tiek pielietotas kombinētās metodes. 


"Tikai speciālists varēs ieteikt piemērotāko rehabilitācijas metodi pacientam ar bērnu cerebrālo trieku. Katrs gadījums ir jāizskata individuāli un tikai pēc rūpīgas bērna veselības stāvokļa un slimības gaitas izvērtējuma, iespējams noteikt pašu piemērotāko rehabilitācijas metodi," skaidro A.Vētra.

 

Botulīna toksīna injekcijas - efektīva ārstēšanas metode

Būtiska sastāvdaļa šo pacientu kopējā ārstēšanas un rehabilitācijas procesā ir botulīna toksīna injekcijas. Šī metode, kas ir pierādījusi savu efektivitāti lielā skaitā pētījumu visā pasaulē vairāku gadu garumā ir iekļauta visās galvenajās slimības ārstēšanas vadlīnijās, ko izmanto rehabilitologi un neirologi pasaulē, atsaucoties uz Amerikas Neiroloģijas akadēmijas (AAN), Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta (NHS) un citu vadošo pētniecības iestāžu atzinumiem.

 

Ar botulīna toksīna injekciju palīdzību iespējams mazināt bērnu cerebrālās triekas radīto muskuļu spasticitāti, tādejādi sniedzot iespēju veikt pilnvērtīgāku rehabilitāciju un ļaujot bērnam attīstīties atbilstoši savam vecumam vai uzlabot šo attīstības tempu.

 

Ā.Zvaigzne norāda, ka bērni, kam rehabilitācijas gaitā kopā ar fizioterapiju ir veiktas botulīna toksīna injekcijas, uzrāda acīmredzamus rezultātus, ko gan paši bērni, gan arī vecāki pamana un novērtē.

Spasticitātes gadījumos botulīna toksīna injekcija mazina muskuļu tonusu, bet medikamenta iedarbība ir no trīs līdz seši mēneši, atsevišķos gadījumos līdz gadam. Pēc tam injekcija ir jāizdara atkārtoti. Tas nozīmē, ka ārstēšana ir sistemātisks process un tā rezultāts ir atkarīgs no pacienta, vecāku un ārsta sadarbības. 


Botulīna toksīna injekciju metodi bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā Latvijā šobrīd izmanto kvalificēti speciālisti Vidzemes Rehabilitācijas centrā, Nacionālajā Rehabilitācijas centrā "Vaivari", kā arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā ambulatoriem pacientiem.

 

Materāls tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību aģentūru "Repute".