Bērnu slimnīcas mazos pacientus ārstēs ar klauna terapiju

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas mazie pacienti šonedēļ tiek ārstēti ar klauna terapiju - īpašos tērpos apģērbti dakteri ar dažādiem elementiem mēģinās palīdzēt bērniem paciest kādas nepatīkamas medicīniskas procedūras. Latvijā klauna terapija mazo pacientu veselības aprūpē tiek izmantota pirmo reizi.

Foto iesūtīja Rita Jefimova. Attēlā redzamajam modelim nav saistības ar rakstā minēto informāciju.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtīja Rita Jefimova. Attēlā redzamajam modelim nav saistības ar rakstā minēto informāciju.

 

Izraēlas ārsti mācīs mūsu dakerus būt par klauniem

Šonedēļ Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā notiks pavisam nebijis notikums - sāksies projekta "Dr.Klauns" ieviešana Latvijā. Divas dienas Rīgā viesosies vairāki ārsti no Izraēlas, kuri sniegs meistarklases un seminārus gan ārstiem, gan māsiņām par īpašo klaunu terapijas veidu, kas kļūst aizvien izplatītāks visā pasaulē. Pirmo reizi klaunu terapiju sāka praktizēt 1986.gadā ASV, bet pašreiz pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru - klaunu organizācijas.

 

Reklāma
Reklāma

Klaunu terapiju ārstniecības un aprūpes procesā visā pasaulē pielieto gan intensīvajā terapijā, ar autismu sirgstošu bērnu ārstēšanā, onkoloģijas un no vardarbības cietušu bērnu aprūpē. Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka sākotnēji ārvalstu kolēģi semināros mūsu dakterus izglītos teorētiski, bet pēc tam kopā veiks praktisko daļu - dosies pie mazajiem pacientiem, lai ar savu īpašo izskatu palīdzētu kādu bērniņu nomierināt, sasmīdināt.

 

Klauns - ārsts būs klāt, lai bērnam būtu vieglāk panesama medicīniskā manipulācija.

 

Ja Bērnu slimnīcas mediķi atbalstīs šīs terapijas ieviešanu arī pie mums, tiks organizēta speciāla ārstu - klaunu apmācība, pēc kuras tad arī varēs mazos pacientus ārstēt ar smaidu. Ja parasti ārsts kādu manipulāciju veic parastā, baltā halātā, tad ārsts - klauns to visu veiks īpašā tērpā, izmantojot īpašus paņēmienus, skaidroja Namniece.