Vīrietim pārāk daudz gāzes...

"Man ir problēma. Mans puisis uz vakara pusi ļoti laiž gāzes. Nedaudz, tas ir cilvēcīgi, bet daudz un, kad paliek par smacīgu, man paliek pavisam neērti. Es viņam prasu - kāpēc tev tā ir un vai viņš nepārstātu, bet viņš spēj atbildēt, ka neko viņš nevar darīt, ka tā vienkārši notiek netīšām. Visā visumā domāju, ka tas ir uztura dēļ. Ko jūs ieteiktu pagatavot savam puisim vakariņās, lai nebūtu atkal tāpat kā katru vakaru?"

Ja visu laiku ir ēsts ļoti neveselīgi un nepareizi, tad strauja parēja uz veselīgu dzīvesveidu (dārzeņi, šķiedrvielas) sākumā radīs vēl vairāk gāzes, bet pēc tam procesi noregulēsies.

FOTO: Marika Eglīte

Ja visu laiku ir ēsts ļoti neveselīgi un nepareizi, tad strauja parēja uz veselīgu dzīvesveidu (dārzeņi, šķiedrvielas) sākumā radīs vēl vairāk gāzes, bet pēc tam procesi noregulēsies.

Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite:
"Pastiprināta gāzu veidošanās var būt gan nepareiza uztura dēļ, gan veselības problēmu dēļ. Ļoti svarīgi ir ēst lēnām. Ātri ēdot un dzerot, gāzes var uzkrāties vēderā pat tad, ja tiek ēsts ļoti veselīgs un pareizs uzturs. Protams, ļoti svarīgs ir tieši uzturs, kas tiek lietots. Ja visu laiku ir ēsts ļoti neveselīgi un nepareizi, tad strauja parēja uz veselīgu dzīvesveidu (dārzeņi, šķiedrvielas) sākumā radīs vēl vairāk gāzes, bet pēc tam procesi noregulēsies. Tāpēc pāreja uz veselīgu uzturu jāsāk pakāpeniski. Gāzes resnajā zarnā veidojas, baktērijām šķeļot cukurus un šķiedrvielas. Ir 4 veidu cukuri, kas var radīt vēdera pūšanos: laktoze (pienā, sierā, saldējumā), sorbitols (tas ir mākslīgais saldinātājs, kas pievienots košļājamām gumijām), fruktoze (visi augļi, sīpoli, artišoki, kvieši), rafinoze (pupās, kāpostos, Briseles kāpostos, brokoļos).

Gāzes resnajā zarnā veidojas, baktērijām šķeļot cukurus un šķiedrvielas.

Reklāma
Reklāma

Lai mazinātu vēdera uzpūšanos, ieteicams lietot zāļu tējas (fenheļa, ķimeņu, piparmētru), var lietot arī medikamentus, piemēram, aktivēto ogli vai Sorbex. Ir arī dažādi citi medikamenti, bet tos bez ārsta ziņas lietot nevajadzētu. No pārtikas produktiem ieteicami nesaldinātie piena produkti ar labajām baktērijām (piemēram, bezpiedevu jogurts, kefīrs, tīrkultūra), saldinātos jogurtus gan nevajadzētu lietot. Droši var lietot arī biezpienu, liesu zivi vai vistu, dārzeņus, kuros ir daudz ūdens (tomāti, gurķi).
Ja vēdera pūšanos pavada arī nepatīkama smaguma sajūta vēderā, sāpes un caureja, tad jāvēršas pie ārsta."